Skip to forum
Notifications
Clear all

Movember

5 Posts
3 Users
0 Reactions
451 Views
eatmyroll

Jako, ze i tak nie dotknalem maszynki przez ostatnie 12 dni by w szczytnym celu pomeczyc sie troche z drapiaca twarza dla dobra ogolu moze warto by bylo pomyslec o przeniesieniu akcji na nasz polski pokerowy grunt?

Moj kolega z pracy odszedl na poczatku roku po 3 latach walki z choroba i do samego konca wspieral akcje Movember, dlatego tez wiekszosc mo-bros i mo-sistas z mojej firmy od 1go na calego poswiecilo sie idei i na tym etapie juz czuje sie jakbym przeniosl sie w czasie o kilkanascie lat wstecz.

Niestety obecnie mieszkam w uk a jak juz i tak podjalem sie wyzwania chcialbym by i nasz kraj cos na tym skorzystal, stad pomysl zalozenia profilu na movemberze na zakladce rest of world (jedyna opcja wyboru Polski) i proby zebrania jakichkolwiek srodkow pod szyldem pokera.

Teamowego watku zalozyc sie dla "rest of world" niestety nie da, ale gdyby znalezli sie chetni czy to na zapuszczeanie wasika czy tez na drobny datek chetnie zaloze profil pokerowy i wrzuce zdjecia chetnych, ktorzy wczesniej przeslylali by mi na maila.

Wydaje mi sie jednak ze najpierw wypadalo by sprawdzic czy wogole tego typu akcja spotka sie z jakimkolwiek odzewem stad moje pytanie:

Czy sa tutaj mo-bro's albo mo-sistas chetni wspomoc akcje w jakikolwiek sposob??

Reply
4 replies
smoku

Możesz streścić o co chodzi? Widziałem w pracy plakaty z wąsami i się zastanawiałem ocb, ale nie było tam nic oprócz obrazków, więc i dowiedzieć się nie było jak.

Reply
eatmyroll

Jasne. Akcja narodzila sie kilka lat temu w Australii. Mysla przewodnia jest uzmyslowienie facetem zagrozenia plynacego z nie dbania o swoje zdrowie.

Procent zachorowan na raku u mezczyzn jest podobny jak u kobiet, jednak smiertelnosc wsrod facetow jest wieksza o 25%. Wynika to z braku checi profilaktyki, unikania lekarza i badan etc.. Kobiety maja swoje akcje (rak piersi itd) tak wiec narodzil sie pomysl by podobna inicjatywe zorganizowac dla meczyzn.

Mozna wspomoc akcje na dwa sposoby, zlozyc datek dla osoby czy tez grupy osob, ktora zaoferuje sie przez caly listopad (badz chociaz jego czesc) nie golic wasow (dopuszczalne jest tez zachowanie calej brody) lub tez samemu podjac sie wyzwania i proby znalezienie sponsorow chetnych wspomoc akcje Twoja czy tez Twojej grupy.

Dlaczego wasy? Glowna idea jest oldschoolowy wyglad, ktory przyciaga uwage i smieszy. Pomyslodawca wymyslil sobie, ze przyciagajac uwage swoim wygladem ma szanse na to, ze ktos zapyta dlaczego nosi niemodnego juz wasika. Wtedy to wasacz ma szanse "uswiadomic" zainteresowana osobe zagrozeniem plynacym z brakami w profilaktyce raka jader i prostaty.

Oczywiscie caly swiat juz wie o co chodzi, teraz liczy sie zbieranie kasy, ktora preznaczana jest na badania i profilaktyke zachorowan na raka.

Cos w stylu autobusow mammografii w Polsce, tylko skierowane do nas, facetow.

Po szczegoly zapraszam na strone organizatora:
Movember

Kazdy grosik sie liczy a po rozreklamowaniu swojej grupy (fb, twitter itd) mozna naprawde solidnie pomoc.

A wystarczy przymknac oko na oldschollowy wyglad przez miesiac i nie dotykac maszynynki do golenia przez jakis czas.

Dla przykladu grupa, ktora dzis zalozylem w mojej drugiej pracy juz na ten moment zebrala ponad £150, a kosztowalo nas to 10 minut pracy z wrzuceniem naszych zdjec na stronke i rozeslaniem maila po callej firmie ze podjelismy wyzwanie (fb itd oczywiescie tez poszedl w ruch).

W Polsce akcje jest jeszcze w powijakach ale dlaczego by nie sprobowac, az tyle to nie kosztuje ;)

Reply
kleko91

Napisane przez eatmyroll
W Polsce akcje jest jeszcze w powijakach ale dlaczego by nie sprobowac, az tyle to nie kosztuje ;)

W tą akcje bardzo zaangażował się przede wszystkim Canal+ (dział sportowy). Każdy kto ogląda Canal+ na pewno kojarzy takich Panów jak Twarowski, Smokowski, Rosłon czy też Nahorny.

Poniżej w linku załączam wywiad z Marcinem Rosłonem, który "zaraża" tą akcję jak i zachęca do wzięcia udziału :)

ZAPUŚĆ WĄSY DLA JAJ!

Pozdrawiam :)

Reply
eatmyroll

Gdyby komus jednak zechcialo sie na moment oderwac od grindu to zapraszam: klik

Reply