Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Hm2 + HR Calculator

14 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
1,199 Wyświetlenia

Siemka na początek chciałbym się zapytać czy istnieje w ogóle możliwość ogarnąć te 2 programy bez wieszania się kompa? :thinking:

Jest to bardzo uciążliwe podczas analizy kiedy 3/4 czasu trzeba poświęcić na samo czekanie, aż HRC zrobi obliczenia.Już nie mówiąc o ścinach hm2 podczas sesji co jest mega tiltogenne. Próbowałem wcześniej dokupić ram, oczyścić kompa ccleanerem i gruntownie sprężonym powietrzem - niestety bez większych efektów.

Nie znam się niestety za dobrze na kompach, ale słyszałem, że dysk SSD jest ponoć dobrym rozwiązaniem? Zastanawiałem się również nad kupnem nowego procesora, problem w tym, że nie za bardzo ogarniam ten temat :(

Screen z EVERESTA:

Spoiler

Może ktoś miał podobny problem i może coś poradzić?

Odpowiedz
Cytat
13 odpowiedzi

Podbijam. Zna się może ktoś tutaj na kompach i podpowie jaki procesor dokupić(do 1000zł ;)), żeby wszystko płynniej chodziło?

Odpowiedz
Cytat
fessnic

Witam
Po 1sze to nie wiadomo co za plyte glowna masz (albo stara wersja Everesta albo niezainstalowane stery chipsetu)
Po 2gie poki nie wiadomo jaka plyta to nie wiadmomo jakie procki obsluguje , oraz jak wysokie SATA.
Po 3cie dysk SSD znacznie przyspiesza kompa, w szczegolnosci gry plyta glowna obsluguje SATAIII.
O dyskach SSD poczytasz w temacie o kupnie laptopa.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez fessnic
Witam
Po 1sze to nie wiadomo co za plyte glowna masz (albo stara wersja Everesta albo niezainstalowane stery chipsetu)
Po 2gie poki nie wiadomo jaka plyta to nie wiadmomo jakie procki obsluguje , oraz jak wysokie SATA.
Po 3cie dysk SSD znacznie przyspiesza kompa, w szczegolnosci gry plyta glowna obsluguje SATAIII.
O dyskach SSD poczytasz w temacie o kupnie laptopa.

Płytę sprawdziłem - Asus P5QL PRO i z tego co widzę to jest to SATA2.

Czyli gdybym się zdecydował na dysk SSD to musiałbym również zakupić nową płytę główną? Jaki dysk byłby wtedy odpowiedni na samego pokera? 128GB by stykło? I czy powinienem wtedy kupić również lepszy procesor, czy jest to niższy priorytet?

Odpowiedz
Cytat
yellowsock

Dopoki nie zrobisz upgrata sprzetu, to zdecydowanie namawiam przy korzystaniu z HRC do wybrania opcji initlialize optimized linear NAsh (faster) zamiast unrestricted ktore jest coparwde bardziej dokladne, ale trwa wieki. Robiac porownanie na obu roznice wyszly mi marginalne, a czas ladowania jest skrajnie rozny.

Odpowiedz
Cytat
thomaPL

http://support.asus.com/cpusupport/list.aspx?SLanguage=en&m=P5QL%20PRO
procki - kup uzywke z allegro / pamietaj o chlodzeniu ale warto najpierw sprawdzic jaki masz dokladnie bo na 100% nie Pentium III - przy odpalaniu kompa bios pokazuje jaki masz procek

potem na http://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php sprawdz wydajnosc Twojego aktualnego + wydajnosc lepszego zeby bylo warto...

po 3 to ze plyta ma "tylko" SATA II nie jest problemem, dysk SSD przyspieszy prace 2 krotnie przynajmiej.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez yellowsock
Dopoki nie zrobisz upgrata sprzetu, to zdecydowanie namawiam przy korzystaniu z HRC do wybrania opcji initlialize optimized linear NAsh (faster) zamiast unrestricted ktore jest coparwde bardziej dokladne, ale trwa wieki. Robiac porownanie na obu roznice wyszly mi marginalne, a czas ladowania jest skrajnie rozny.

Nawet nie widziałem tej opcji ale i tak jest trochę useless, bo działa tylko w push/fold analizach i nawet wtedy są to tylko podstawowe zakresy nasha, więc jakakolwiek modyfikacja zasięgu, recalculate i znowu 5 minut czekania :(

Napisane przez thomaPL
http://support.asus.com/cpusupport/list.aspx?SLanguage=en&m=P5QL%20PRO
procki - kup uzywke z allegro / pamietaj o chlodzeniu ale warto najpierw sprawdzic jaki masz dokladnie bo na 100% nie Pentium III - przy odpalaniu kompa bios pokazuje jaki masz procek

potem na http://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php sprawdz wydajnosc Twojego aktualnego + wydajnosc lepszego zeby bylo warto...

po 3 to ze plyta ma "tylko" SATA II nie jest problemem, dysk SSD przyspieszy prace 2 krotnie przynajmiej.

Procesor to Intel Pentium E5300.

Odpowiedz
Cytat
thomaPL

zeby przyrost wydajnosci byl zauwazalny musialbys kupic jakiekos Core2Quad Q8400 lub cos kolo tego
najpierw SSD - nawet jak bedziesz zmienial calego kompa SSD przelozysz sobie do nowego

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez thomaPL
zeby przyrost wydajnosci byl zauwazalny musialbys kupic jakiekos Core2Quad Q8400 lub cos kolo tego
najpierw SSD - nawet jak bedziesz zmienial calego kompa SSD przelozysz sobie do nowego

Mam jeszcze kilka pytań odnośnie tych dysków SSD, jeśli to nie problem :D

Z tego co ogarnąłem to w tej chwili mam podłączone 2 dyski. Muszę się pozbyć jednego, żeby podłączyć SSD?

Jak wygląda "przenoszenie" na inny dysk? Skomplikowane?

Na SSD wystarczy, że będę miał pokera + system? Reszte(jakieś filmy/gry) mogę sobie zostawić na starym? Ile wtedy potrzebował bym miejsca? 128GB, czy lepiej byłoby się za 256GB rozejrzeć?

Zgaduje, że pojemność to nie wszystko i jedne dyski są lepsze od drugich. Cena nie gra aż tak wielkiej roli, wole kupić raz a porządnie. Jaki w takim razie byłby odpowiedni?

Odpowiedz
Cytat
thomaPL

Twoj sprzet nie jest demonem wiec nie potrzebujesz najszybszego / najlepszego
chyba ze planujesz teraz kupic dobry dysk a potem wlozyc do nowego kompa
opcje sa rozne - np samsung w niektorych wersjach zdaje sie ze nie basic ,daje do swoich dyskow program do przeniesienia 1do1 dysku na dysk i wtedy mialbys sprawe z glowy
ja jednak sugeruje zainstalowacc od nowa system i to co potrzebne - bedzie dzialac szybciej i na dluzej
co do wielkosci dysku zobacz ile zajmuje Twoja baza HM2 128GB wystarczy w 70% przypadkow ale czasem warto dolozyc i kupic wiekszy niz za 4mc pluc sobie w brode ;)

Odpowiedz
Cytat

Dzięki wielkie za rady :)

Odpowiedz
Cytat

Mój wybór padł na Samsung SSD 840 Pro 256 GB, jutro prawdopodobnie będę go zamawiał. Dysk na pewno mega, często polecany, tylko zastanawiam się czy nie przepłacam i czy choć w połowie go wykorzystam(zwłaszcza, że mam SATA2).

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/samsung-ssd-840-pro-256-gb-test.html

Co myślicie?

Odpowiedz
Cytat
innocent2102

Ja kiedyś miałem Sata 2 + vertexa 4. Zmieniłem płytę główną na inną z SATA 3. W moim przypadku import rąk wzrósł o jakieś 100-200 h/s

Odpowiedz
Cytat
thomaPL

Pro na lepsze pamieci
ale w serii 840 - juz Evo bedzie wystarczajacy
jak masz hajs, nie zaluj ;)

Odpowiedz
Cytat