Skip to forum
Notifications
Clear all

Laptop

42 Posts
13 Users
0 Reactions
3,541 Views
Nevrex

Siema,

Od jakiegoś czasu rozglądam się za laptopem. Miałby on już w sumie nie długo przejąć role stacjonarnego dlatego też wyznaczyłem sobie przedział cenowy ~2.3-2.7k PLN.

Oczekuję aby bez problemu obsłużył mi monitor 24" (dodatek: byłoby ok, gdyby dało się podłączyć również dwa monitory, ale to niekoniecznie).
4+ rdzenie, dysk min. 500gb, matryca 15" - 15.9"
W żadne gry nie gram (prócz LoLa of course), także miałby mi służyć głównie do pokera, aby HM(2?) śmigał lekko i sprostał wymagającemu softowi Ongame.

Przeglądam regularnie allegro, ale zdecydować się nie mogę :D
Parę przykładów:

1. http://allegro.pl/laptop-asus-k53sk-x53sk-i7-2670qm-8gb-750gb-hd7610-i2435100707.html

2. http://allegro.pl/laptop-asus-r500dr-k55-a8-4500m-8gb-750gb-hd7470-i2440077193.html

Ten ma taktowanie procesora ponadprzeciętne, bo 2800. Nie, żebym do końca wiedział co to jest. Posiada procesor z po za rodziny intela: AMD Llano A8-4500M 1.9 - 2.8 GHz.

3. http://allegro.pl/samsung-300e5a-i5-2450m-6gb-1000gb-gt520mx-windows-i2450300914.html

Zdecydowanie najpopularniejszy laptop na allegro, aż 35 zakupionych.

4. http://allegro.pl/laptop-asus-k53sk-x53sk-i7-2670qm-6gb-750gb-hd7610-i2435100534.html

5. http://allegro.pl/dell-inspiron-q15r-i7-2670q-8g-500-gt525-widi-hdmi-i2440080708.html

6. http://allegro.pl/asus-x53sk-sx080-i7-2670qm-6gb-750gb-hd7610-2gb-i2456091998.html

Tylko 1, 2 i 5tka posiadają 8GB ramu, reszta ma 6gb.

Reply
41 replies
maciek220v

Siema

Szukasz notebooka z systemem czy bez? Zawsze można zaoszczędzić kilka PLN.

Druga sprawa to te monitory, jeżeli planujesz więcej niż 1 (3 to już mega zajawa xD ) to najlepszym rozwiązaniem będzie
KLIK
i wtedy musisz kierować się DisplayPort (DP)/mini display w laptopie, żeby móc użyć w/w urządzenia.

I tu są już problemy bo zasób jest dość ograniczony
mini display port mają mcbooki (za droga opcja), hp Envy (17), wszystkie dell XPS oraz LENOVO X230, L430, L530, T430s, T430, T530, W530

Ok, tyle z mojej strony
Teraz przeszukaj te modele wybierz który by ci odpowiadał i który jest w zasięgu (uwzględniając ewentualny koszt przejściówki) i wrzuć tutaj, na pewno kilka osób pomoże je ocenić i wybrać najlepszy.

Podpowiem tylko, że nie potrzebujesz 4+ rdzeni i 8gb ramu do tego co opisałeś
(i5 + 4-6gb i tego Lol'a jeszcze będziesz mógł streamować)

Reply
Skibcio

W jaki sposób chcesz zaoszczędzić? Jeśli nie jesteś studentem kierunku objętego program msdnaa to o darmowym systemie możesz pomarzyć. Pomijam tu kwestie torrentów itp. Nie róbmy z siebie złodziei.

To urządzenie co podałeś może i jest fajne ale do pokera się nie nadaje. Nie czytałem dokładnie instrukcji ale obsługuje 3 monitory o rozdzielczości 1280x1024 (przeciętna 17 w formacie 4:3). Już bym chyba wolał do lapka kupić coś 27 calowego i mieć 2 monitory niż 3. To rozwiązanie będzie raczej praktyczniejsze.

Co do tego że 4+ rdzeni i 8gb ram jest, aż nadto to się zgodzę. Nawet jakaś i3 i 4gb z możliwością rozszerzenia też spokojnie wystarczy. Zainteresuj się też dyskami ssd.
Na twoim miejscu poczytałbym jakieś recenzje tych lapków -> www.notebookcheck.pl
W przypadku laptopa ważne są też takie sprawy jak klawiatura, głośność jego pracy, czas pracy na bateri(to akurat nie zawsze) itp.

Reply
maciek220v

Napisane przez Skibcio

W jaki sposób chcesz zaoszczędzić? Jeśli nie jesteś studentem kierunku objętego program msdnaa to o darmowym systemie możesz pomarzyć. Pomijam tu kwestie torrentów itp. Nie róbmy z siebie złodziei.
.

Miałem tu bardziej na myśli sytuację w której użytkownik posiada już legalną kopię systemu. Przepraszam za niedopowiedzenie.

Reply
Nevrex

Znaczy odnośnie dyskusji o 2-3 monitorach. Na 100% będę pracował łącząc laptop z 24" dellem. Jeśli się będzie dało podłączyć drugi monitor, okey, jeśli nie, nie będę narzekał.

Sprawy takie jak głośność pracy czy bateria nie są raczej uwzględniane w ogłoszeniu.
Może rzeczywiście szukam 'za dobrego laptopa' za za wysoką cenę.

Recenzjom na stronach też nie zawsze ufam, bo ktoś te recenzje jednak sponsoruje :) Zależy też od strony, może opinie na forach są bardziej wiarygodne.

Kupując laptopa za 1.5-2k pln nie wiem czy będę zadowolony z jego pracy, kupując droższego, chociaż będę wiedział, że kupiłem najlepszego jakiego mogłem (powiedzmy, dla mojego portfela).
Na studiach w I semestrze proponowano nam Windowsa dla studentów, ale nie skorzystałem :D Nie wiem czy to jakaś okrojona wersja or normalna.

Reply
Asura2006

Generalnie laptop każdy powinien obsłużyć 2 zewnętrzne monitory (jeżeli ma 2 wyjścia ofc) tylko wtedy nie będzie działał monitor laptopa. Jeżeli chcesz żeby były obsługiwane 2 zewnętrzne + monitor laptopa to z tego co wiem najnowsze procesory Ivy bridge z kartą grafiki HD4000 dają rade to zrobić.

Co do laptopa musisz sobie odpowiedzieć czy on ma być tylko "zastępcą zwykłego pc" czy ma być to urządzenie mobilne.

Tu na co zwracać uwagę w obu przypadkach
1. zastępca stacjonarnego:

- jeśli przez ogromną większość czasu będzie stał na biurku i ewentualnie przenosił z jednego biurka na drugie ? -> nie patrz na klawiature, czas pracy na baterii, gabaryty

- Nie będziesz za bardzo korzystał z wbudowanej matrycy przy graniu w pokera ? -> nie patrz na rozdzielczość matrycy, sprawdź ilość wyjśc na monitory (żeby miał 2 a nie 1)

- nie będziesz go w cale przenosił ? - nie patrz na ogólne wykonanie np. plastik vs metal, kiepsko dopasowane elementy korpusu, chwiejące się matryca (luźne zawiasy)

2. Urządzenie mobilne:
- będziesz grał w pokera/używał laptopa często poza birem/pracą i w różnych dziwnych miejscach lotniska/kawiarnie może na zewnątrz itd.

- do gry w pokera przy 15 calach polecam FHD (1920*1080) albo przynajmniej HD+ (1600*900) przy standardowej rozdzielczości 1366*768 nie da rady grać nawet na 4 stołach bez nachodzenia na siebie

- skoro będzie cały czas w ruchu to ważne jest by miał dobrą baterię, dobre wykonanie (metal albo dobry plastik jak na przykład w Thinkpadach ale nie edge) dobrze dopasowane elementy, klawiatura żeby się nie uginała może potrzeba oddzielna klawiatura numeryczna lub podświetlenie ?

- skoro będzie "mocno używany" warto popatrzyć jaką ma gwarancję. Dell na laptopy biznesowe ( np Latitude e6520) daje fajną gwarancję na 36 miesięcy NBD czyli coś się psuje koleś do ciebie na następny dzień przyjeżdża i u ciebie w domu naprawia laptopa

Teraz prawdy odnoszące się generalnie do laptopów:

- jako że to maszyna do pokera czyli do raczej mało wymagających zadań nie potrzeba tu 4+ rdzeniowca, spokojnie wystarczy 2rdzenie/4wątki np i3/i5, 8 giga ramu (lub 4 w jednym slocie z możliwością dokupienia później kolejnych 4gb)

- do tego by szybko pracował HM ( w sumie cały komputer będzie pracował szybciej i gwarantuje, że zmiana dysku na ssd da większego kopa niż procesor i7 zamiast i5 albo dobreog i3) potrzebny jest szybki dysk, najlepiej SSD np. Samsung 830 120gb jest on kilku krotnie szybszy od zwykłych dysków laptopowych ( już nie mówiąc że większość laptopów ma dyski z 5400obrotami także jak jednak nie zdecudujesz się na ssd to wybierz chociaż lapka za dyskiem 7200obr/min)

- co do karty graficznej -> jeżeli weźmiesz najnowszego lapka z Ivy bridge i wbudowaną kartą HD400 to nie powinno być problemów z Lolem i ze wszystkim innym (filmy Bluray hd i 3 monitory włącznie). Jeśli wybierzesz starszą generacje porcesorów z kartą HD3000 to trzeba dokładniej sprawdzić czy będzie lol działał. Co więcej dzieki temu że komputer nie ma dodatkowej karty graficznej mniej się grzeje, dłużej pracuje na baterii i rzadziej ulega awarią

- wybieraj procesory raczej intela ( i 3/5/7 zwróć uwagę czy to Sandy Bridge czy Ivy Bridge, IB jest nowsze i ma lepszą kartę grafiki) niż amd bo tu intel króluje. W stacjonarnych to nie zawsze prawda

Generalnie to chyba wyczerpuje temat. Problem to jak zawsze budżet jeśli chciałbyś lapka porządnego z matrycą FHD, prockiem IVY Bridge i SSD to nie wiem czy się w 4kzł zamkniesz. Ale jak wybierzesz kosztem ewentualnej wydajności w grach) Sandy bridge i3 matrycę HD+ i SSD to myślę że da się upolować na allegro coś używanego np pół roku (dalej na gwarancji np. 2,5 letniej della NBD) i mieć dobrego lapka do pokera za 3kzł.

Reply
Skibcio

Jeśli proponowali za darmo to było to msdnaa i to była wersja profesjonalna. A te co dają do lapków są to przeważnie jakieś home edition. Inną sprawą jest to że dla domowego użytku nie ma znaczenia jaką masz wersję.

Co do tych recenzji to mam taką analogię do pokera. Jeśli trener na PS powie ci, że poker room xyz ma dobrą ofertę, a jakiś random powie że ten soft jest rigged to komu uwierzysz? Ci testerzy mieli w swoich rękach wiele kompów, mają więc jakieś odniesienie. A ktoś kto kupuje lapka raz na 2-3 lata co on może wiedzieć o sprzęcie na rynku? A z tego co wiem to akurat oni nie są sponsorowani przez producentów sprzętu a raczej przez sklepy, którym nie zależy jak dany produkt wypadnie w teście (tak mniej więcej).
Dlatego warto poczytać te recenzje, bo same podzespoły to nie wszystko, szczególnie jeśli chodzi o lapka. Coś jak porównanie HP i kadłubków compala. Ogólnie wnętrze to samo, hp powiedzmy 1k zł droższy. Ktoś kto się nie znał brał compala który grzał sie niemiłosiernie topiła sie obudowa, ale był tańszy. To taki dość drastyczny przykład.

Jeśli masz te ~2.5k zł przeznaczone na lapka to kup takiego sobie kup. Lapki za 1.5-2 przeważnie muszą mieć coś gorszego od tych za 2.5k. Nie zapominaj też o tym, że będzie to twoje źródło pracy.

Reply
ktosik

Hej

Ja od siebie dodam, że jeśli planujesz w przyszłości korzystać z 2 monitorów to może przy kupnie laptopa zwróć uwagę czy można do niego dokupić stację dokującą wówczas w przypadku pracy stacjonarnej jest wygoda przy ewentualnych wyjściach z laptopem i nie trzeba ciągle odpinać/podpinać kabli.

Jak ktoś wcześniej wspominał np Dell Latitude serii E

pozdrawiam

Reply
Nevrex
maciek220v

Dell lub asus

na tego samsunga nawet nie patrz

Reply
Nevrex

Czemu według ciebie ten samsung jest zły?

Reply
Asura2006

wybierasz plastic elastic multimedialny badziew dla pospulstwa :)

http://allegro.pl/dell-e6520-i7-quad-core-8gb-500gb-i2470302469.html

zadzwoń i zapytaj się o gwarancje i service tag jak koleś da ci przynajmniej to 2 to napisz mi na priv albo odpisz w tym temacie.

Jeżeli wyjdzie że on ma np jeszcze 2 lata gwarancji NBD to trzeba go brać i nie patrzeć się na to badziewie z którego w sumie tan asus chyba najlepszy. Ale to nie są komputery dla poważnych ludzi tylko do zabawy.

albo baw się w licytacje tego:
http://allegro.pl/dell-e6520-core-i5-2520m-fhd-8gb-4200m-nbd-ideal-i2467925522.html

albo poszukaj Hp pro book 4530 na intelu i bez dodatkowej karty graficznej powinieneś dostać za mniej niż 2,5k zł

Reply
maciek220v

Napisane przez Nevrex
Czemu według ciebie ten samsung jest zły?

Ponieważ jego jedynym plusem jest matowa matryca

z tych 3 co wymieniłeś to asus bo:
procesor i7, karta minimalnie słabsza od 525M, dysk 7200 obrotów

Reply
d4gger

To może i ja spróbuję sie podpiąc do tematu jak założyciel nie będzie miał nic przeciwko ;)

też szukam nowego lapka (w starym dobrym hp compaq po blisko 6 latach zawiasy sie połamały i to już przesądziło o tym że przyszła pora na wymianę) troche poczytałem, trochę sie porozglądałem i swój wybór ograniczyłem do dwóch opcji tak na prawdę: albo HP ProBook, albo DELL, i teraz tak:

dell-vostro-3550

> i3 czy i5 ? dopłacanie do i7 nie wydaje mi się rozsądne bo nie planuję korzystać z tego lapka do jakiś zaawansowanych programó graficznych, etc.
> z dedytkowana grafiką czy w pełni wystarczy Intel HD Graphics 3000 (chcialbym może czasem pograć wjakieś diablo 3 albo wiedźmina) ?

> dołożenie kolejnych 4g ramu to kwestia około 100 pln wiec to nie problem.

Zdecydowany + to cena poniżej 2,5K pln

dell vostro 3560 i5

Tutaj już jest cena powyżej 3k , ale za to model jeden wyżej, to już są chyba te najnowsze procesory intela tak ? Warto dopłacić w porównianiu z tym dell vostro 3550-i3 ?

Zdecydowane + to matowa matryca i 38 m-cy gwarancji next bussines day , a oprócz tego słyszałem dużo dobrego od znajomych o dell vostro

Edit: A może jakiś inny DELL Latitude E6520 ?

E6520

Druga opcja jaką rozważałem to HP ProoBook, coś w tym stylu :

HP ProBook 4530s

jakby ktos bardziej kumaty i zorientowany zechciał się wypowiedzieć w temacie tych lapków byłbym wdzięczny , a może i komuś innemu się ta wiedza przyda :)

Pzdr.

Reply
maciek220v

Napisane przez d4gger

też szukam nowego lapka (w starym dobrym hp compaq po blisko 6 latach zawiasy sie połamały i to już przesądziło o tym że przyszła pora na wymianę) troche poczytałem, trochę sie porozglądałem i swój wybór ograniczyłem do dwóch opcji tak na prawdę: albo HP ProBook, albo DELL, i teraz tak

> z dedytkowana grafiką czy w pełni wystarczy Intel HD Graphics 3000 (chcialbym może czasem pograć wjakieś diablo 3 albo wiedźmina) ?

Tutaj już jest cena powyżej 3k , ale za to model jeden wyżej, to już są chyba te najnowsze procesory intela tak ?

Druga opcja jaką rozważałem to HP ProoBook

Nie ściemniaj, że poczytałeś czy się porozglądałeś bo te notebooki to jakiś skandal.
Wybrałeś hp które okropnie się grzeją i są z nimi problemy i Delle ze zintegrowaną grafiką do D3 i wiedźmina. Max co na tych konfiguracjach wyciągniesz to 15fps w każdej z gier na "hiper low".

Tutaj proszę test hd3000
Przy każdym wyniku jest konfiguracja na jakiej przeprowadzany był test

Reply
Ein89

Napisane przez Nevrex
http://allegro.pl/samsung-300e5a-i5-2450m-8gb-1000gb-gt520mx-windows-i2450300922.html

Ten monitor niby spełnia dużo warunków z których które podajecie, + jest on w miarę tani.

http://allegro.pl/dell-inspiron-q15r-i7-2670qm-8gb-gt525-super-cena-i2445564049.html

http://allegro.pl/laptop-asus-k53sk-x53sk-i7-2670qm-8gb-750gb-hd7610-i2435100707.html

Z tych trzech, co byście wybierali?

Może kilka słów odnośnie ASUS'a, mam prawie takiego samego, tylko grafą się lekko różnią :)
Zalety:
-świetnie pracuje na tym procku, nie udało mi się go jeszcze tak mocno obciążyć, aby zaczął wariować ( a często pracuje na wymagających programach )
-długo trzyma bateria, ~3h grając w pokerka ;p
-wykonanie jak najbardziej na +, może nie tak jak w dell'ach, ale jest całkiem nieźle:)

Wady:
-masakrycznie ciche głośniki :/
-tragiczny serwis:| to jest po prostu porażka, jak można trzymać 1 m-c komputer w serwisie z jakąś pierdołą dosłownie, brak słów

chociaż nie powiem bardzo złego słowa nt. asusa, to wziałbym tego dell'a

Reply
d4gger

Nie ma to jak otrzymać bardzo rzeczową i pomocną odpowiedź :rage: niemniej dziękuję.
Wyobraź sobie że coś tam jednak się orientowałem i czytałem.

Gry nie są dla mnie żadnym priorytetem , dlatego zadałem pytanie o to czy na tych zintegrowanych grafikach intela jest szansa, żeby to w ogóle poszło, czy jeśli zdecydowałbym się na granie to musze jednak rozejrzeć się za dedykowaną grafiką.

Laptop ma mi służyć głównie do standardowych zadań/pracy/filmów/pokera.

Ale fajnie, że akurat do tego jednego wycinku z mojego posta zechciałeś się odnieść. Jeśli zdecydujesz się napisać coś więcej oprócz "nie ściemniaj" to nie krępuj się.

Reply
maciek220v

:facepalm:

Podstawowymi parametrami jakimi powinieneś się kierować są

dysk 7200 rpm
procesor wystarczy i5
ram 4gb chyba, że w sklepie będą darmo rzucać w Ciebie kolejną kością to bierz
rozdzielczość min 1600x900

dedykowana karta nawet słaba da ci szansę na jakiekolwiek gry i poprawi jakość pracy,

Reply
d4gger

Pewnie znowu czegoś nie doczytałem , ale rozdzielczość 1600x900 to dopiero lapki z matrycami HD , a to już chyba cena od 4000 pln się zaczyna.

Czy , pomijając temat grafiki i gier, możesz napisac coś złego/dobrego na temat tych lapków Della do których linki dałem ?

Reply
maciek220v

Nie potrafię nic złego o dellach pisać ;) są zbyt dobre

Jeżeli nie zajmujesz się profesjonalną grafiką to ten w zupełności wystarczy do codziennego użytku.

serio

Reply