Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Laptop

42 Posty
13 Użytkownicy
0 Reakcje
3,546 Wyświetlenia
PLtotoryl

Ciekawe tylko czemu te Dell'e mają design jak laptopy 20 lat temu :).

Ja standardowo polecam Asusa, niezniszczalne i tanie maszyny :).

Odpowiedz
Cytat
Asura2006

Napisane przez d4gger
Pewnie znowu czegoś nie doczytałem , ale rozdzielczość 1600x900 to dopiero lapki z matrycami HD , a to już chyba cena od 4000 pln się zaczyna.

Czy , pomijając temat grafiki i gier, możesz napisac coś złego/dobrego na temat tych lapków Della do których linki dałem ?

Kłamstwo i oszczerstwo :)

Ja za swojego uzywanego 6miesięcy (ma jeszcze 2,5 gwar NBD a dell jest na tyle fajny że nawet nie prosi o paragon przy sprawdzaniu gwarancji tylko prosi o service tag) Della e6520 i5 4gb ram jakiś dysk 500gb (i tak wsadziłem do niego zamiast napędu CD drugi dysk SSD) z matrycą Full HD (jest przezajebista do pokera) za 2,8kzł dysk ssd nie był w cenie. Także polecam szukać okazji na allegro.

zbadaj tego: http://allegro.pl/e6520-2-8-i7-8-0-500-15-6-1920x-i2462187286.html

zapytaj się kolesia o service tag i zapytaj bezpośrednio della (z\dzwoń na ich infolinie chętnie powiedzą ci co i jak wejdz na stronę della i będziesz mógł gdzieś w support wpisać service tag). Jak będzie miał gwarancję NBD to bierz.

Niestety ten model z linku tak jak mój posiada dodatkową kartę graficzną, która sprawia więcej kłopotów niż jest z niej pożytku a wydajność w grach o 10-30% lepsza tylko.

Napisane przez PLtotoryl

To są laptopy biznesowe a nie biżuteria. Pomyśl że idziesz do jakiegoś inżyniera a on ci projekt pokazuje na jaskrawo czerwonym ze świecącym logiem producenta laptopie za co zapłacisz 100kzł :). Zresztą popatrz na Lenovo ThinkPady które są synonimem wytrzymałości i są kierowane do zadań typowo biznesowych a wyglądają jak grube, kanciaste i obowiązkowo czarne skrzynie.

Odpowiedz
Cytat
PLtotoryl

Może i racja choć ja mam ausa który też jest mega wytrzymały (śmiem twierdzić, że bardziej niż Dell) a wygląda bardzo dobrze :fuckyeah .
Z resztą to przekłada się na wygodę, bo nie wiem czy taka gruba skrzynka della może być wygodna w pracy mobilnej.

Odpowiedz
Cytat
d4gger
Spoiler

Napisane przez Asura2006

Napisane przez d4gger
Pewnie znowu czegoś nie doczytałem , ale rozdzielczość 1600x900 to dopiero lapki z matrycami HD , a to już chyba cena od 4000 pln się zaczyna.

Czy , pomijając temat grafiki i gier, możesz napisac coś złego/dobrego na temat tych lapków Della do których linki dałem ?

Kłamstwo i oszczerstwo :)

Ja za swojego uzywanego 6miesięcy (ma jeszcze 2,5 gwar NBD a dell jest na tyle fajny że nawet nie prosi o paragon przy sprawdzaniu gwarancji tylko prosi o service tag) Della e6520 i5 4gb ram jakiś dysk 500gb (i tak wsadziłem do niego zamiast napędu CD drugi dysk SSD) z matrycą Full HD (jest przezajebista do pokera) za 2,8kzł dysk ssd nie był w cenie. Także polecam szukać okazji na allegro.

zbadaj tego: http://allegro.pl/e6520-2-8-i7-8-0-500-15-6-1920x-i2462187286.html

zapytaj się kolesia o service tag i zapytaj bezpośrednio della (z\dzwoń na ich infolinie chętnie powiedzą ci co i jak wejdz na stronę della i będziesz mógł gdzieś w support wpisać service tag). Jak będzie miał gwarancję NBD to bierz.

Niestety ten model z linku tak jak mój posiada dodatkową kartę graficzną, która sprawia więcej kłopotów niż jest z niej pożytku a wydajność w grach o 10-30% lepsza tylko.

Napisane przez PLtotoryl

To są laptopy biznesowe a nie biżuteria. Pomyśl że idziesz do jakiegoś inżyniera a on ci projekt pokazuje na jaskrawo czerwonym ze świecącym logiem producenta laptopie za co zapłacisz 100kzł :). Zresztą popatrz na Lenovo ThinkPady które są synonimem wytrzymałości i są kierowane do zadań typowo biznesowych a wyglądają jak grube, kanciaste i obowiązkowo czarne skrzynie.

Nad matrycą HD z wyższą rozdzielczością jeszcze będę musiał się zastanowić :)

Czy według Ciebie różnica pomiędzy Vostro 3550 i 3560 jest na tyle zauważalna, że warto dołożyc tych parę stówek? Bo jeśli dobrze zrozumiałem to 3560 są na procesorach intela 3 generacji tak? No i ta grafika zintegrowana Intel HD Graphics 4000 . Wtedy można by sobie odpuścić dodatkową grafikę dedykowana a co za tym idzie zyskać troche na wydajności baterii i ogólnie lapka. Tak jak pisałem gry nie są dla mnie żadnym priorytetem, a raczej byłyby miłym dodatkiem.

Z tego co zrozumiałem masz Latitude E6520 , którego sobie chwalisz. Brakuje mi w Vostro klawiatury numerycznej, do której jestem bardzo przyzwyczajony i która jest mi bardzo przydatna do codziennej pracy. Masz jakieś porównanie z Vostro 3550 ? Co na +, a co na - ? Nie licząc oczywiście matrycy HD w lepszych wersjach Latitude.

Z góry dzięki za wszelką pomoc :)

Pzdr.

Odpowiedz
Cytat
Wronx93

witam, chcialbym sie rowniez podpiac pod temat. szukam laptopa takiego zeby miescil sie w cenie do 3k zl, i dobrze by bylo aby plynnie chodzily na nim gry typu lol etc. zeby nie bylo problemu z graniem w pokera uzywaniem hem'a i wlaczaniu w tle jakichs srednio wymagajacych programow, a takze zeby dalo sie w miare przyjemnie ogladac na nim filmy. mozecie cos polecic?

Odpowiedz
Cytat
Asura2006

Hej jutro będę miał kontakt z vostro to sobie pomacam i odpisze co i jak :)

A tu masz link do ciekawej oferty:

http://allegro.pl/lenovo-thinkpad-t420i-polecam-i2477716972.html

zapytaj sie jak z gwarancją i możesz brać jak coś :). Jak masz pytania na temat tego modelu to zarejestruj się i pytaj o wszystko tu ( w tym wątku odpowiedzą ci fachowco-maniacy tych modeli):

http://www.nhl.pl/index.php?showforum=63

zresztą w wątku "Ciekawe oferty" znalazłem właśnie tego lapka.

Co prawda tylko 14 ale wyższa rozdzielczość, 8 gb ramu, grafika zintegrowana Intel HD3000 (to na + bo się te kompy nie psują, w necie są testy jak wypada w grach i jest w miare ;P), miejsce na drugi dysk zamiast napędu optycznego, i co prawda tylko procesor i3 ale da radę spokojnie wyższy w przyszłości włożyć.

Generalnie są to maszyny nie do zdarcia a jak się cos zepsuje to jest na allegro MASE część do niego na wymiane (od części obudowy po procesory i płyty główne). Na necie są dodatkowo poradniki co i jak wymieniać, wystarczy wygooglować thinkpad t410i i wszystko będzie.

Odpowiedz
Cytat
Wronx93

nie pokladam zbyt wielkiej wiary w uzywany sprzet sprzedawany przez polakow. przeciez musza miec jakis powod zeby sprzedawac prawie nowe rzeczy. wolalbym cos nieuzywanego na gwarancji

Odpowiedz
Cytat
Asura2006

Nie mam pojęcia co nimi kieruje więc nie mogę wyciagać wniosków, liczą się fakty a te fakty są takie, że ten sprzęt jest właściwie bezawaryjny. Ja tam swojego della kupiłem od Polaka i jakoś działa, wiadomo wszystko używane wiąże się z pewną dozą niepewności ale można zrobić wiele by laptopa sprawdzić, chociażby go z bliska oglądnąć.

Za 3klocki można kupić coś przyzwoitego i nowego wejdz tu http://www.nhl.pl/ i napisz jakiego laptopa potrzebujesz (mają nawet formularz co napisać) jeżeli niekoniecznie chcesz pisać, że potrzebujesz go do pokera to zastąp słowo "poker" słowami "na laptopie będzie duża baza danych" (wszystkie trackery) i jeśli potrzebujesz więcej niż 1368x766 "dobrze by było mieć podwyższoną rozdzielczość bo jestem programistom/grafikiem" reszte napisz wg. potrzeb.

Jak ktoś ci poleci laptopa (nie bój się, że to ludzie reklamujący dane marki takich tam tępią) wejdź na www.notebookcheck.pl i spróbuj ten model znaleźć albo wygoogluj.

Co do lola i zintegrowanego hd3000 (mają go procki intel i3,5,7) a te najnowsze "trzecia generacja" lub "ivy bridge" kartę o 30% lepszą hd4000, to wystarczy wygoglowaći nawet gameplay na youtube znajdziecie jak to wygląda.

Odpowiedz
Cytat
Wronx93
d4gger

Napisane przez Wronx93
narazie znalazlem takie cos:

http://allegro.pl/nowosc-dell-vostro-3560-i3-2370m-8gb-500gb-win7pro-i2449484210.html

ktorys z nich jest wart uwagi?

To jest wcześniejszy model vostro 3550 tylko w odświeżonym pudełku (jakiś drobny lifting obudowy podobno)

"prawdziwe" 3560 , czyli to z procesorami "ivy bridge" będzie chyba takie:

Vostro 3560

niecałe 200 pln różnicy w cenie, a zawartość diametralnie różna (i5 , ivy , fullHD 1920/1080 , 4xusb3 , dedykowana grafika, nawet blue-raya mu wsadzili, tyle tylko ze bez win7)

edit: chyba x-kom przez allegro wypycha stare konfiguracje, bo na ich stronie za praktycznie tą samą kasę są już vostro 3560 w nowej konfiguracji:

Linka

.

Odpowiedz
Cytat
Wronx93

skad ja mam wiedziec co wybrac... ze tez musi byc tyle firm tych laptopow i tyle roznych parametrow na ktorych ja sie kompletnie nie znam :rage:

Odpowiedz
Cytat
Nevrex

Już jestem po zakupie. 2h temu przyszło do mnie moje cacko.

Nie chciałem używanego laptopa, jakoś nie mam zaufania do używanych rzeczy. W nie których też kończyła się gwarancja. Finalnie zdecydowałem się na tego:

http://allegro.pl/laptop-asus-k53sk-x53sk-i7-2670qm-8gb-750gb-hd7610-i2467756235.html

Odpowiedz
Cytat
Czebix

Daj znać jak błyszcząca matryca się sprawdza, bo też planuje coś w podobnej cenie i parametrach tylko chyba właśnie wolałbym matową matrycę. A może o takiego samego się pokuszę jeżeli wyrazisz o nim pochlebne opinie _grin:

Odpowiedz
Cytat
Asura2006

Karta graficzna: Grafika dedykowana Rozdzielczość matrycy : 1366 x 768

Solid pick w dziedzinie kiepskiego laptopa do gier. Czasem zastanawiam się po co ludzie proszą o rady skoro i tak się WCALE do nich nie stosują :)

Odpowiedz
Cytat
Czebix

Dedykowana to raczej dobrze IMO, martwiłbym się jakby było napisane ZINTEGROWANA LOL, a jeśli chodzi o max rozdzielczość to w chwili obecnej taka jest właśnie standartowo najwyższa w lapkach z przekątną 15,6" (większa to wyjątki), większa rozdzielczość dopiero 17,3"

Odpowiedz
Cytat
Asura2006

Dzięki za informację czebix :) Odnośnie matrycy/rozdzielczości w związku z pokerem pisałem już kilku krotnie w wątkach o laptopach, nawet w tym na wcześniejszej stronie. Jeżeli chcesz poznać to zdanie to poszukaj moich wypowiedzi.

A co do karty graficznej chyba też ale się powtórzę:
zintegrowane karty graficzne w procesorze czy to intel hd 3000 czy 4000 jeśli komputer nie jest wykorzystywany do wymagających gier (bo do tych mniej wymagających się jak najbardziej nadają)/grafiki są nie potrzebne bo do zadań biurowych czy filmów wystarczą w 200% a do tego lapek jest mniej awaryjny, mniej się grzeje, dłużej trzyma bateria i jest tańszy. Nie wspominając nawet o pewnych problemach z przełączaniem się grafik...

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
d4gger

Ze wszystkim sie zgodzę Asura, mam tylko jedno "ale" : widziałem rozdzielczość FullHD (1920 na 1080 jeśli się nie mylę) na 15,6 cala lapku i powiem Ci szczerze że według mnie 17 cali to totalne minimum dla takiej rozdzielczości, a najlepiej więcej.

Co do kart graficznych, czy spotkałeś się gdziekolwiek indziej oprócz Vaio z przyciskiem do przełączania grafiki ?

Odpowiedz
Cytat
Asura2006

Hmm no ja mam na 15 FHD i jest zajebista ale to prawda, sam miałem obawy czy nie będzie to przesada bo lapka kupowałem przez internet trochę w ciemno. Nie zmienia to faktu że pomiędzy standardową a FHD jest jeszcze przynajmniej 1600x900.

A z fizycznym przyciskiem do przełączania grafik nigdy się nie spotkałem, nawet nie wiedziałem, że coś takiego jest :)

Odpowiedz
Cytat
wisnia1212

Siema, też przymierzam się do zakupu lapka, nie znam się na tym, ale w temacie wyczytałem mniej więcej na co zwracać uwagę. Co myślicie o czymś takim?

http://allegro.pl/wart-2599zl-6-500-gt-520mx-win-7-i5-2450m-nowy-gw-i2531959388.html

a może dołożyć trochę i zainwestować w tego?

http://allegro.pl/dell-vostro-3750-i3-2350m-4gb-500-hdmi-nbd-windows-i2504691284.html

wiadomo, chcę znaleźć takiego żeby stosunek ceny do jakości był jak najlepszy (do 3k).

Patrzeć w ogóle na HP? Ktoś napisał że szybko się przegrzewają czy coś takiego.

Laptop będzie mi potrzebny głównie do pokera, oglądanie filmów, muzyki, czasem jakaś mało wymagająca gra.

Dzięki, pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
wisnia1212
Odpowiedz
Cytat