Skip to forum
Notifications
Clear all

[Closed] Laptop

22 Posts
16 Users
0 Reactions
3,923 Views

W końcu zostałem zmuszony do kupienia laptopa i powiem szczerze, że totalnie się na tym nie znam. Dajcie jakieś propozycje, bo za duży tu wybór :)

Moje potrzeby:

1. Przede wszystkim zwykła biurówka - newsy na PS widzicie. Pisanie, może jakiś baner w Photoshopie oraz internet.

2. Granie w gry na laptopie to raczej marny pomysł, mam do tego normalnego kompa więc odpada :)

3. Jestem linux userem - Mandriva 2008 PWP - nei wiem, czy nie będzie problemów z kartami Radeon, bo jednak lepiej sobie radzi linux z nVidią.

4. Musi mieć Wi/Fi, bo nie mam neta w domu :)

Pozdro

21 replies
Gomez224

W zasadzie co byś nie kupił do będzie dobre :)

Ceny lapków zaczynają się od 1500 zł i za taką kwotę można już bardzo fajny sprzęt dostac.

Podam Ci kilka propozycji

http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/298093
http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/322662
http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/335488
http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/219756
http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/279693

No to tak poglądowo :)

Kup cos malego, bo 15 calowki nie naleza do najbardziej mobilnych.
Matryca tez jest wazna, szklana czy matowa. Osobiscie wole szklana ale sa problemy z refleksami.
Pozostaje jeszcze wybor producenta, im solidniejsza firma tym drozsza, ale chyba warto wydac wiecej kasy na ibma czy della niz kupowac aceropodobne wynalazki.
Co do radeonow to nie mialem z nimi problemow pod linuxem

tesg83

nie powiedziales w jakiej cenie mniej wiecej ma byc ten laptop...

w twoim przypadku mysle ze bralbym pod uwage glownie to:

czy jest energooszczedny? czyli tutaj liczy sie procek najlepiej (tego co szybko looknalem w sieci) wybrac Pentium M/Mobile AMD Athlon 64 wazne tez jest ile trzyma bateria... w koncu po to jest laptop zeby mozna sie bylo na jakis czas "odlaczyc"

Pamiec RAM - im wiecej tym szybciej ze tak powiem... ja bym bral min. 2GB a jak daloby rade to nawet 4GB

Co do reszty to teraz ciezko znalezc laptopa bez Wifi... dysk twardy watpie aby ci byl potrzebny jakis wielki skoro i tak masz jeszcze kompa... ale do laptopow nie wrzucaja zwykle mniej niz 80/120GB a jak masz troche kasy to wrzucic zamiast nagrywarki DVD nagrywarke Blue Ray (plytki maja pojemnosc 25GB:) ) Brak systemu windows na pewno zaoszczedzi ci jakies 300-400 złoty... o karte graficzna tez sie nei martw bo te w laptopach do grania na pewno sie nei nadaja:P warto natomiast pomyslec czy beda ci potrzebne inne bajery takie jak wbudowana kamera internetowa (teraz prawie w standardzie) czytnik kart pamieci (rowniez w wiekszosci notebookow) czy np wyjscie hdmi... nie wiem czy masz juz swoja 80' plazme ale jako pokerzysta napewno sobie kiedys taka kupisz a wtedy w twoim laptopie mozliwe ze bedzie ci tego wyjscia brakowalo...:P no chyba ze bedziesz tachal kompa do swojej sali kinowej;)

to tyle tak w skrocie... mam nadzieje ze choc troche pomoglem... najlepiej wpisac sobie costam w googlach i napewno wyskoczy wiele stron typu "jak wybrac dobrego laptopa" i tam bedzie krok po kroku napisane na co patrzec a co olac...

a tutaj masz macbook air za okolo 10-15 tysi:D najcienszy laptop na swiecie (dostepny rowniez w sklepie Poker Stars:P )

kfas

Chyba 15 calowka jest malym [normalnym] laptopem? Mniejsze sa niepotrzebnie drozsze, a wieksze rzeczywiscie malo mobilne. 15 to optimum jak dla mnie ;)

kfas napisał
Chyba 15 calowka jest malym [normalnym] laptopem?

To nie jest maly laptop, ma swoje gabaryty, no i wazy tez troche (szczegolnie z wieksza bateria).
Jezeli ktos ma komputer stacjonarny to lepsze bedzie jakies malenstwo, ktore mozna wszedzie bez problemu ze soba zabrac. A do domu stacja dokujaca, ktorej koszt chyba nie jest zbyt duzy.

Nie spalem 20 godzin stad tyle tych edycji ;)

Właśnie nie powiedziałem, ile chcę na niego przeznaczyć, a to ważne. W sumie mam jakieś 2500, ale z pewnością się ucieszę, jak mi coś z tego zostanie :)

Kompa do ciężkich zadań mam stacjonarnego, więc raczej nie potrzebuję ogromnych mocy obliczeniowych w laptopie, bo i tak za tą cenę nie kupię tego, co mam na biurku (a raczej pod biurkiem).

Chodziło mi raczej o stosunek, cena do jakości, wybór firmy ze względu na trwałość, jakieś minimalne wartości techniczne oraz matryca.

Na IBMa, czy DELLa mnie nie stać, to już sprawdzałem. Compaq już chyba nie istnieje, bo to HP jest. Nie wiem, jak teraz stoi Asus, bo w sumie lubię ich płyty główne do PC i mam sentyment do tej firmy, ale simoo mówił, że dziadostwo robili jeszcze 2 lata temu. Do Acera mam, jakąś dziwną awersję ;) Co do procesorów, to wolę AMD od Intela z tego samego powodu, dla jakiego nie lubię Billa Gatesa, a Intel to dla mnie taki Microsoft tylko, że sprzętowy.

Zostaje mi chyba Toshiba i... nie wiem.

Zamówiłem takie coś, ale nie jestem w sumie pewny i mogę zmienić to zamówienie:

http://www.morele.net/produkt/168251/

Co o tum sądzicie?

Masqb

Ten lapek ma vitse więc 1giga ramu to za mało (sam tak mam i to jest masakra). Procki AMD żrą więcej prądu (krócej bateria wytrzymuje i zwykle są trochę głośniejsze (mocniejsze chłodzenie).

Masqb napisał
Ten lapek ma vitse więc 1giga ramu to za mało (sam tak mam i to jest masakra). Procki AMD żrą więcej prądu (krócej bateria wytrzymuje i zwykle są trochę głośniejsze (mocniejsze chłodzenie).

Vista idzie do wywałki od razu ;) WinGrozę mam na PC, więc na lapku totalnie mnie to już nie interesuje. To ma chodzić na linuxie.

Suseel

Ja mam Toshibe Sattelite ale w wersji L40 i lata bezproblemowo wiec moge tylko polecic

tesg83

kolega kupil toshibe... skonczyla sie gwarancja to i laptop sie skonczyl... poszedl do nas do serwisu i mu powiedzieli ze toshiba taka jest i ze to nie dotyczy tylko notebookow (damn! a ja kupilem sobie telewizor toshiby:/ )

ile w tym prawdy? nie wiem... mowie tylko co slyszalem...
ja mam acera od okolo 3 lat... dziala bezproblemowo... no moze lekko przesadzilem... po formacie usb nie wykrywa podlaczonych urzadzen (trzeba restartowac system wtedy widzi) nagrywarka przestala czytac wiele plyt (ale to wina nagrywarki bo taka lipe mialem do ktorej nawet sterownikow nie ma:/) a pozatym trzyma sie dobrze... asus tez robi tanie laptopy (chyba jest zaraz po acerze)... jesli masz maly fundusz to ja bym na twoim miejscu zrobil tak: poszedl do media markt, do saturna, do electro world i tam zobaczyl (najlepiej na ulotkach bo tam te "przecenione" sprzety od razu reklamuja... ewentualnie poczekal na jakas mega promocje... kilka miesiecy temu byla np promocja laptopa za bodajze 1,4k i jak mnie pamiec nie myli to byl to acer z 1gb ramu i innymi pierdolami ale z tego co mowisz taki bylby dla ciebie wystarczajacy...

Masqb

http://www.agito.pl/komputery/notebooki.52.html?labels=1 |n8849|475|n170544|481|n47715|507|n20262|&pricemin=&pricemax=

Ja bym któryś z tych wybierał. Nie kupuj lapka z Vistą bo za nią musisz zapłacić!

mcmoe

ja mam 12" samsunga q35 cotezaa i wiem od kumpla ktory ma takiego samego ze komp bezproblemowo chodzi pod linuxem.

q35 oczywiscie juz jest przestarzaly ale np. z nowa wersja 12-calowki "q45 aura" albo "q45 aura devesh" tez nie powinno byc problemow.

kompy samsunga maja tez ten plus ze sa porzadne ale nie kosztuja tyle co dell, ibm albo sony.

kesil

a e-bay panowie :) ?
za 600$ calkiem niezly sprzet idze kupic

xbudekx

Odrazu odradzam wam Toshiby. Sam mam Tecre A7, i strasznie sie grzeje. Zdarzyło mi sie ze sie wyłączyła parę razy z przegrzania. I to nie tylko moje zdanie, bo kumple którzy maja Satelitki tez na to narzekali. Asusy sa stosunkowo dobre, ale ich ceny nie sa juz tak przystepne. Wszystko zalezy od matrycy jaka chcesz. Jesli chodzi o standard, czylo 15 lub 15,4 to jest sporo laptopow do wyboru. Jesli chodzi o grafe to najlepiej NVIDIA, w zadnym wypadku zintegrowana, bo do takiej potrzebujesz min 2GB ramu, co i tak bylo by dobrym pomyslem. Procki intela z tego co mi wiadoma sa bardziej wydajne i mniej energii zzeraja. Jeśli chcesz to mogę popatrzeć za jakims konkretnym modelem, powiedz tylko jaka matryca Cie interesuje.
Pozdro yO!

Fizolof a poszukaj sobie sprzetu na angielskim ebay`u, tu jest naprawde tanio, ja sobie ostation za 200 funtów (około 900zł) taką maszynkę kupiłem, ze nie ma gry ktora by się na tym cieła, naprawde warto, nawet z przesyłką do polski sie opłaca,

Sam mam toshibę A200 od pół roku i jak na razie jestem bardzo zadowolony. Wydaje mi się, że jeśli chodzi o współczynnik ceny do sprzętu jaki laptopy oferują, to toshiby stoją wysoko. Ale jak mówicie, że po dwóch latach wysiada...
Pożyjemy zobaczymy :)

yaqbpl

komputer to nie jest sprzet kupowany na dziesiec lat. i tak co 2-3 lata sie zmienia. technologia, wymagania ida do przodu

Witka

Jeżeli jesteś zainteresowny kupnem laptopika zgłoś się na gg 13801728

Prowadze servis laptopów i bardzo chętnie doradze ci co masz zakupić ponieważ powiem co się psuje a co nie :D

Ewentualnie zrobię serviś jeżeli coś ci się zepsuje :D

damianpat

toshiba się grzeje i troszke siada kamerka przy skype

ale poza tym genialny sprzet, idealny zarówno jako laptop, jak i domowy sprzet, naprawde polecam

ja zaszalalem i mam toshibe 17 cali genialnie sie pracuje ;)