Ja niedawno zmieniałem, więc jestem w temacie. Jeżeli chcesz monitor do filmów wybierz taki z matrycą PVA, nie TN. W pokerze sprawdzą się obie te matryce. Ja wymieniłem 19" Samsunga na Hyundaia 24" wide. W moim przypadku w grę wchodziło jeszcze złącze HDMI, chciałem Ligę Mistrzów w HD pooglądać. Ogólnie telewizja HD robi niesamowite wrażenie(Ale odkąd się liga mistrzów skończyła telewizji nie oglądałem, więc ta funkcja raczej się marnuje).
Polecam cokolwiek, byle z nowoczesną matrycą - różnica jest bardzo zauważalna. Te nowsze są odrobinę wolniejsze, ale jeśli nie grywasz zbyt dużo w Quake czy inne szybkie FPP to tego nie zauważysz. Jednak odwzorowywanie kolorów jest nieporównywalnie lepsze. Weź monitor z pivotem. Można włączyć wtedy 8 stołów nie tracąc ani skrawka ekranu, statystyki przeciwników są wtedy większe i wyraźne, ale trzeba się trochę przyzwyczajać.
Weź jeszcze pod uwagę, że im większy monitor, tym bardziej się nagrzewa, więc dobrze jest mieć jakiś przewiew w pokoju. Teraz w lecie, gdy na zewnątrz jest (a właściwie to powinno być) gorąco używa się takiego monitora przy pozamykanych oknach, czuć że ma się włączony dodatkowy grzejnik.