Skip to forum
Notifications
Clear all

[Closed] Monitor

45 Posts
20 Users
0 Reactions
5,052 Views
toony122

Witam

Planuje sprawić sobie monitorek 24' żeby móc mulitablingować bez końca na wielu stołach :D

Na poker stars uzbierałem punkty na taki sprzęcik
http://www.ceneo.pl/932777

jednak potem stwierdziłem, że lepiej i szybciej będzie jak wezne sobie ten bonus 650$ i za to kupie monitor

Teraz pytanie do specjalistów: jaki monitor będzie najlepszy ? zostać przy tym HP czy może inne firmy oferują coś lepszego w tej samej / nizszej cenie.

Ogólnie na zakup chce przeznaczyć max 1.4k , a monitor będzie używany głownie do pokera i filmów.

Prosze o rady :)

44 replies
Walderam

Jak dla mnie to tylko kwestia gustu i przyzwyczajenia do firmy...
Ja osobiście mam samsunga 20" i jak dla mnie wystarcza, ale 24" ma wyższą rozdzielczość i wejdzie ze 4-6 stołów więcej bez nakładania się:)
W takim przedziale cenowym jaki podałeś, to każda matryca będzie tej samej klasy więc trzeba się kierować ceną, wyglądem, poborem prądu i warunkami grawancji według mnie:)
Generalnie ze sprzętów rtv mam w domu większość samsunga i jeszcze mnie ta firma nigdy nie zawiodła, nigdy nic się nie popsuło, więc mogę polecić co najwyżej firmę samą w sobie:)
Design produktów samsunga też jest bardzo fajny, przynajmniej dla mnie.

VictorM

Ja niedawno zmieniałem, więc jestem w temacie. Jeżeli chcesz monitor do filmów wybierz taki z matrycą PVA, nie TN. W pokerze sprawdzą się obie te matryce. Ja wymieniłem 19" Samsunga na Hyundaia 24" wide. W moim przypadku w grę wchodziło jeszcze złącze HDMI, chciałem Ligę Mistrzów w HD pooglądać. Ogólnie telewizja HD robi niesamowite wrażenie(Ale odkąd się liga mistrzów skończyła telewizji nie oglądałem, więc ta funkcja raczej się marnuje).

Polecam cokolwiek, byle z nowoczesną matrycą - różnica jest bardzo zauważalna. Te nowsze są odrobinę wolniejsze, ale jeśli nie grywasz zbyt dużo w Quake czy inne szybkie FPP to tego nie zauważysz. Jednak odwzorowywanie kolorów jest nieporównywalnie lepsze. Weź monitor z pivotem. Można włączyć wtedy 8 stołów nie tracąc ani skrawka ekranu, statystyki przeciwników są wtedy większe i wyraźne, ale trzeba się trochę przyzwyczajać.

Weź jeszcze pod uwagę, że im większy monitor, tym bardziej się nagrzewa, więc dobrze jest mieć jakiś przewiew w pokoju. Teraz w lecie, gdy na zewnątrz jest (a właściwie to powinno być) gorąco używa się takiego monitora przy pozamykanych oknach, czuć że ma się włączony dodatkowy grzejnik.

Masqb

@ Victor zmniejsz intensywność podświetlania monitorka to się nie będzie tak nagrzewać i też oczy się nie męczą (chyba 100% monitorów tych nowych ma przegięte ostro to standardowe podświetlanie)

Ja długo się zastanawiałem pomiędzy tym HP i LG L246WH (no może jeszcze kilkoma) i wreszcie wybrałem ten ostatni. Nie ma pivota i kolory wydają się trochę gorsze niż w HP (HP ma szybke więc uważaj czy nie będzie się gdzieś światło odbijać) ale LG wygląda 1000x lepiej :D (HP w rzeczywistości prezentuje się bardzo tandetnie) Oba są na matrycy TN ale kolory wcale nie są tak dużo słabsze niż na lepszych matrycach a różnica w cenie to około 500 zł.

Dałem za niego jakieś 1300 zł (niedługo biorę ten bonus 650$ więc trochę mi nawet zostanie)

Aha co do pivota to w tak dużym monitorze jest on raczej bez sensu. Nie wiem jak Victor może grać na 8 stołach jak sobie postawi pionowo :O w poziomie jest raczej łatwiej.

Ale ogólnie decyzja pomiędzy tym HP a LG jest bardzo 'close' :P

timonel

Ja sobie sprawiłem niedawno 22 calową wersje W2408H. Jestem dosyć zadowolony z niego. Ten monitor ma dwie wady. Obraz jest za szyba i działa ona jak lustro gdy masz ciemne tło i w pokoju jest dosyć jasno (mi to nie szczególnie przeszkadza). Druga wada to kiepski kąt widzenia w pionie, co trochę przeszkadza w oglądaniu filmów gdy monitor jest wyżej położony, a nie można odchylić go w dół. Poza tym monitor jest bardzo dobrze dopracowany. Pivot i usb z boku monitora dają sporo wygody.

A no i podobno są dwie wersje tego monitora, jeden z lepsza matryca LG i drugi z gorsza nie znanej mi firmy. Jeżeli monitor był produkowany w czechach to najprawdopodobniej jest on z lepsza matrycą.

Gdzieś czytałem (nie oficjalny tekst), że monitory HP maja 3miesiące specjalnej gwarancji, w przypadku pojawienia się przynajmniej jednego badpixela. Z kolei znajomy kupił sobie 22'' Samsunga i dostał z badpixlem, w sklepie powiedziano mu, że nie można skorzystać z gwarancji do puki nie masz przynajmniej 3 badpixli.

Z dużych monitorów, to poleciłbym jeszcze taki model: Belinea 22W Artistline. Co prawda ma 22 cale, a nie 24 jak chcesz, ale ogólnie działa w dużej rozdzielczości i spokojnie można sobie pooglądać filmy. Właśnie z myślą o filmach go kupiłem i jestem zadowolony. Do pokera pewnie też się nada, nie wiem ile stołów się zmieści, rozdzielczość ma 1650x1080, więc pewnie trochę okienek wejdzie. :)
Cena jest taka, ze mozesz sobie kupic nawet dwa takie (to dopiero multitabling bedzie) :D http://www.ceneo.pl/400282

Pozdrawiam
Ziper1

Masqb

Jak kupisz 24" i poużywasz trochę to się będziesz dziwił, że myślałeś wcześniej o kupnie mniejszego :P

darekuryga

ile stoliw wchodzi na 24 calowy monitorek?

VictorM

darekuryga napisał
ile stoliw wchodzi na 24 calowy monitorek?

zależy ilu calowe są stoły.

toony122

Dzieki panowie za rady, teraz dopiero mam zamieszane :D

O 22 calowym monitorze myślałem głownie ze względu na róznice w cenie, ale jednak 24 cale kręca mnie bardziej

Przeglądne jeszcze troche ofert w necie i wróce tu do was na konsulatacje z konkretnymi modelami :)

MoroP

Zawsze możesz wziąć mniejszy i odłączyć sobie jako drugi do kompa. Wtedy grasz na dwa :)

marcinos

Mi polecono ten Monitor

http://www.ceneo.pl/379528

Ponoć jest najlepszy do 1500 zł i ma "24 cale, full hd -->> obraz jest po prostu piekny,matryca MVA a nie zwykle tn." choć nie wiem o co w tym chodzi ale to ma :D

Masqb

@Marcinos a kupisz ten monitor za mniej niż 1500 zł?? jeśli tak to jest faktycznie najlepszy. Ten za 1600 jest z martwym pixelem... Na matrycy TN można spokojnie grać w pokera, oglądać filmy, grać w gry i to wszystko w bardzo dobrej jakości.

marcinos
Lukasus

Ja mam Yuraku 24', polecam matryca MVA, czyli świetne kąty widzenia i cena około 1100 zł. Firma co prawda nieznana i chińska, ale co z tego, skoro matryca taka sama jak w tych za 2500. Mi sprawuje się świetnie mam go 2 miesiące już, ma tylko 2 martwe piksele, ale o ile wiem do 5 może mieć każdy chyba poza LG, które daje na to gwarancję. Tego akurat się nie przeskoczy przy technologii LCD ;] Chociaż 3000 nie dałbym nawet gdybym miał pewność, że będzie bez martwiaków, bo za tą cenę to prawie 3 monitory mogę mieć. To moja opinia może komuś się przyda.

Edit: Co do postu wyżej tani ten LG, jeśli to serio S-IPS i tylko karton uszkodzony to można brać :]

Masqb

ja mam jakoś awersje do tych badpixeli. Kilka lat temu miałem monitor z czerwoną kropką na środku i po prostu mnie krew zalewała za każdym razem jak go odpalałem.

Jeśli ten LG nie traci gwarancji przez to uszkodzone pudełko to bierz go i nawet się nie zastanawiaj :P Jeśli nie to polecam tą tańszą wersje na matrycy TN (sam ją mam)
TN ma faktycznie niezbyt dobre te kąty ale ja i tak nie używam monitora do oglądania filmów z rodziną czy ze znajomymi, więc nie bardzo wiem po co mi by były szersze kąty.

jasnosc, kontrast, czas reakcji ma jakies znaczenie? czy nie robi jakie to sa wartosci?

marcinos

Czy ktoś mi opisze parametry monitorów i po co one są :

Chodzi mi o czasy reakcji

Różnice pomiędzy matrycami *typami

Wejscia katy etc wszystko co ważne przy kupnie

Dla mnie monitor ma służyć

Poker gra wiele stolow zeby sie nie nakladaly wiec musi byc duzy, gry, filmy, czyli wszechstronny. No i najwazniejsze bezawaryjny ew z dluga gwarancja nie mam czasu latac po serwisach i czekac na naprawy.

yaqbpl

wazniejsza od ilosci cali jest rozdzielczosc monitora. do pokera minimum to 1600x1200. Przy x1096 mozna miec overlapy. czytalem podobny watek na innym forum i ponoc najlepszy wybor to samsung syncmaster 204b (cena/jakosc, dla min 1600x1200)

Masqb

dużo zależy od ceny. Czy chcesz wydać 1300 czy 1800. LG mają 3 lata gwarancji i 30dni masz na sprawdzenie czy nie ma badpixeli (jesli jest chociaz 1 to mozesz wymienic monitor)