Napisane przez Maksymus007
Napisane przez PLtotoryl
Czytam ostatnio jakąś książkę biznesową, był przytoczony przykład Apple, podobno głównym czynnikiem dla którego ludzie kupują ten sprzęt jest możliwość polansowania się z ogryzkiem jabłka na obudowie :challenge i trudno się z tym nie zgodzić ale dobrze, że kupujecie ten sprzęt, trzeba docenić ich geniusz marketingowy. Założyli target który będą ruchać na cenach i powiodło się :).
Windows jest beee, Mac jest super. Jak już kupicie Iphona Macbooka i Ipada to nie zapomnijcie o dokupieniu sobie Cadillaca i zrobieniu sztucznych cycków na to też jest moda :).
ciekawe jest tez to, ze sporo roznych materialow dla programistow, grafikow etc. - screencastow czy screenow powstaje wlasnie na Macach
Zreszta IMO to jest komputer świetny dla ludzi którzy się znają - tj. potrzebują mocy Uniksa a nie chcą się bawić w Linuksy - był to główny powód dla którego sam wybrałem MacBooka. No i czas pracy na baterii
Ciekawe jest też, że u nas koronnym argumentem jest to, że ktoś za Maca przepłacił, a w odpowiedzi dowiaduje się, że hejtuje, bo go nie stać - w przeciwieństwie do reszty świata (na zachód powiedzmy) gdzie kwestie finansowe praktycznie się nie pojawiają.
A ze zawsze wszystko mozna lepiej i taniej...
Z ciekawości ile ta bateria wytrzymuje?
Ostatnio czytałem recenzję ultrabooka toshiby (ekran 13cali z hakiem) czas pracy na baterii - 8h. Cena 4999zł.
Być może to hejtowanie z ceną Maca, nie jestem programistą ani nie gram w jakieś super wymagające gierki czy inne badziewie. Mam jakiegoś asusa który teraz na rynku można dostać za 1500zł z win7 i przez dwa lata użytkowania nie zaciął się ani razu ani nie miałem żadnego problemu, jeśli więc miałbym kupować nowy komp to jasna sprawa, że wybrałbym nowszy model asusa za 2000zł zamiast jabłka za 5000zł czy ile one kosztują bo dlaczego mam wybierać 2x droższą opcję skoro jej nie wykorzystam. Dodam jeszcze że komp jest użytkowany bardzo intensywnie po średnio 10h dziennie i zawalony programami różnej maści także działającymi w tle i jakoś nie ma absolutnie żadnego problemu.
Być może są osoby które potrzebują kompa do pracy gdzie zużywa się mocno zasoby kompa i jakiś zwykły lap nie dałby rady temu podołać, prawda jest jednak taka, że 95% kupujących te kompy mogłaby z powodzeniem używać opcji za 2000zł i windowsem i nie miałaby żadnych problemów a "japka
kupują WYŁĄCZNIE dla szpanu. No bo jak wytłumaczyć kupowanie maszyny za 5000zł żeby wysyłać sweet focie na facebooka? :fuckyeah Ale każdy zarabia pieniądze to może sobie je wydawać na co lubi, znam kilka lepszych rzeczy za tą kasę :).