Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Monitor pod lapka

26 Posty
11 Użytkownicy
0 Reakcje
3,403 Wyświetlenia
Skibcio

markeba domyślnie to będą się one wyświetlać tak samo jak 9 stołów. Wcześniej wspomniałem o tym, że nie ma znaczenia czy te 9 stołów będzie się wyświetlać na ekranie 5 calowym 1920x1080 lub na ekranie 50 calowym 1920x1080. Na zrzucie ekranu będzie to widoczne tak samo, bo rozdzielczość jest taka sama. Tylko na małym ekranie stół będzie miał np. 2cm szerokości, a na dużym 25cm (to tylko przykłady).

PokerStars dobrym poker roomem jest :coolface: Większość z zamieszczonych zrzutów ekranu jest z tego poker roomu, bardzo możliwe, że domyślny tile ustawia stoły tak aby stoły na siebie nie zachodziły. Jeśli jednak jest to mały monitor z dużą rozdzielczością to wtedy, aby stoły fizycznie nie były za małe nakłada je na siebie. Prawdopodobnie możesz je zmniejszyć ręcznie ( czowel )

Odnośnie rozdzielczości 1920x1200 jest ona na pewno lepsza dla osób grających 4/9/16 stołów, bo proporcje stołów na większości poker roomów pozwalają na lepsze ułożenie stolików. Są to jednak monitory, które trudniej dostać (mniejszy wybór i są one przeważnie droższe). Jeśli masz zamiar grać na 8 stołach to ja pomyślałbym o monitorach o proporcji 21:9, rozdzielczość wtedy to przeważnie 2560x1080. Sam o tym myślałem, ale chwilowo budżet na to nie pozwala.

smellslikecheapspiryt jeśli chcesz konkurować z już istniejącymi programami to oprócz funkcji rozmieszczenia stołów musisz dodać coś jeszcze ;) Podstawą jest stworzenie programu, który umożliwia konfigurację profili przez użytkownika, a nie tylko przez autora programu.

Odpowiedz
Cytat
czowel

fajny post Skibcio :f_drink:

niestety nie mogę już zmiejszyć stołów nawet ręcznie - to jest już ich minimalny rozmiar

No i właśnie w tym problem, bo teraz to boję się kupować 1920 x 1080 tylko w 24 calach:f_rolleyes: jak ma to wyglądać tak jak dałem na skinach.... z mojego lapka

a jaką polecasz mi rozdziałkę do gry na głównie 9 i rzadko kiedy ale i na 12 stołach ? 1920x1200 będzie lepsza ? celuję w 24 cale

:f_drink:

Odpowiedz
Cytat
markeba

dzieki za odp. :)
czy w przypadku gry na 6 stolach, bedzie duza roznica pomiedzy monitorami 16:10 a 16:9 ?
czy w przypadku gry na 4 stolach, bedzie duza roznica pomiedzy monitorami 16:10 a 16:9 ?

Odpowiedz
Cytat
czowel

Trochę pokombinowałem i zmieniłem wreszcie, że widać 9 stołów nie nachodzących na siebie na moim lapku( przy 12 również wypełniają ładnie cały ekran) - wygląda to tak:

Spoiler

tylko jest oczywiście jakieś ale... zrobiłem to przez zmianę wszystkich elementów z zalecanych(domyślnych - miałem ustawione na 125% zmieniłem na 100%) na mniejsze:

Spoiler

no i oczywiście zmienia się rozmiar wszędzie, przeglądarka itd wszystko jest mniejsze, oddalone itd :f_mad: chyba, że to norma a ja już się tak przyzwyczaiłem :f_ugly: chociaż nie wydaję mi się :)

Edit. Dzisiaj odpalam... Rozmiar ustawiony na domyślny 125% , natomiast odpalam starsy i wszytsko wygląda tak jak na skrinie:nh: teraz rzeczywiście wszystko się mieści, tak jak powinno być zawsze. Nie wiem o co chodzi, ale dopiero po wczorajszym grzebaniu jakby zapamiętało i jest zajebioza:sfishy:

Odpowiedz
Cytat
Skibcio

Z tym powiększaniem rozmiarów okien/tekstu zawsze były problemy. Nie pomyślałem o tym, że możesz mieć to włączone. Dopiero od niedawna rozdzielczość 1920x1080 wchodzi do laptopów (tzn. staje się popularna), może w przyszłości ta opcja będzie lepiej działać :)

Stoliki na PokerStars mają proporcję 4:3 (tak samo jest chyba na innych poker roomach). W przypadku gry na 4/9/16 stołach lepiej wybrać monitor 16:10, bo stoliki ustawisz w tilu 2x2/3x3/4x4 i będziesz mieć mniej pustej przestrzeni po bokach... widać to na poprzednich zrzutach ekranu z 9 stołami. Prawie wszystkie są zrobione na monitorach 16:9 i po bokach są wolne przestrzenie. Tylko moim zdaniem nie warto przejmować się tymi kilkudziesięcioma pikselami lub nałożeniem się stołu o kilka procent i lepiej skupić się na tym, aby monitor miał dobrą matrycę lub jakieś dodatki - ładny wygląd, porty usb może tuner TV jeśli go potrzebujesz.

Odpowiedz
Cytat
dragoste

Napisane przez Skibcio
Stoliki na PokerStars mają proporcję 4:3 (tak samo jest chyba na innych poker roomach). W przypadku gry na 4/9/16 stołach lepiej wybrać monitor 16:10, bo stoliki ustawisz w tilu 2x2/3x3/4x4 i będziesz mieć mniej pustej przestrzeni po bokach... widać to na poprzednich zrzutach ekranu z 9 stołami.

Ale jeśli chcesz grać 12 stolików to z kolei przy ukryciu paska menu zadań, pasuje to idealnie na monitorze 16:9. ;) 12 okien o proporcjach 4:3 ułożonych w 4 kolumnach po 3 stoły, idealnie wypełnia monitor 16:9, gdyż właśnie taką proporcję taki układ tworzy ;) Na FullHD przy 12 stołach P* okna zachodzą na siebie jedynie krawędziami, więc całą zawartość okna widać.

Poza tym osobiście preferuję pasek menu start z boku, zamiast na dole, gdyż zyskujemy właśnie na wysokości, kosztem szerokości, która nie jest aż tak przydana.

Odpowiedz
Cytat