Pytanie czy ten komp to ma być typowo tylko pod solvery/poksa, czy chcesz też na nim grać/coś robić i żeby przy okazji był spoko do pokera. Zakładam, że ta pierwsza opcja.
-Przy mocniejszych procesorach bardzo ważna jest płyta główna (szczególnie sekcja zasilania). Z 5900x nie szedłbym w nic innego niż chipset X570. Tutaj bardzo dobry dokument którym możesz się sugerować: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1d9_E3h8bLp-TXr-0zTJFqqVxdCR9daIVNyMatydkpFA/edit#gid=717981952 . Sam ostatnio składałem kompa pod 5950x i wg mojego researchu płyta która nie ma konkurencji w swojej klasie cenowej to msi mag x570 tomahawk wifi.
-Ramy taktowanie minimum 3200, najlepiej 3600. Procesor będzie szybciej działał
-chłodzenie jest też ważne, to jest topowy procesor. Sugeruje aio minimum 240mm, najlepiej 360mm, bardzo dobry model to Arctic liquid freezer II. Jeżeli brałbyś 360mm to w małej obudowie się nie zmieści
-dysk SSD według uznania, tutaj nie mam konkretnego modelu, patrz na parametr szybkość odczytu, dobra wartość która nie jest bardzo droga to minimum 3500 mb/s
-karta graficzna wyjasnil Dandoo, według uznania. Ten 1030 to jest bardzo podstawowa karta, ma wyjscie 1x HDMI i 1x DVI. Nie wiem jak z grami. Ja wziąłem palit geforce gtx 1650 za jakies 650 zł więc 3 stówki więcej a ma 2x DP i sporo lepsza wydajność, easy pójdzie większość gier w full HD na spoko liczbie fps.
-zasilacz też jest istotny, ten seasonic co wybraliscie jest bdb i z niego bym nie schodził
-obudowa dobrze żeby była przewiewna. spc signum które wybieracie są tanie i dobre
Złożyłem 2 konfiguracje, pierwsza żeby na siłe się zmieścić w 6k ale żeby wszystko było sensowne, druga jakbym mógł trochę dołożyć, przy czym update wybieralbym wg takich priorytetów: 1. płyta 2. chłodzenie (+obudowa zeby sie zmiescila wieksza chlodnica) 3. ramy
Tu masz wszystko z xkoma, jak zamówisz każdy komponent osobno tam gdzie najtaniej +black friday to jeszcze coś tam urwiesz.
Musisz jeszcze zrobić update biosu - np. na morele to jest koło 50 zł, mozesz zrobic sam. Składanie kompa w serwisie u siebie w mieście powinieneś znaleźć za 150 zł.
Spoiler