Skip to forum
Notifications
Clear all

Procesor do pokera

33 Posts
17 Users
25 Reactions
6,221 Views
LeborW

Warto zwrócić uwagę jakich programów używasz. Dla przykładu najpopularniejszy PIO silver PRO pracuje z maks 16 wątkami, czyli nie wykorzystasz w pełni potencjału tego procesora. Z drugiej strony możesz robić kilka rzeczy naraz, kiedy solver będzie liczył. Na prędkość ma tutaj wpływ głównie ilość RAM.

Jak ktoś szuka najlepszego ratio do ceny to model o połowę tańszy wydaje się atrakcyjniejszy. Jeżeli chodzi o kartę to warto dołożyć te 200 PLN do GTX 1650. Ten GT 1030 za 450 zł jest totalnie nieopłacalny. Też ten zasilacz 550W - imo ten setup jaki masz to max 200W+ trzeba doliczyć chłodzenie, więc 450-500W zupełnie wystarczy.

Reply
Pawelgracz

Napisane przez Guras1
Pytanie czy ten komp to ma być typowo tylko pod solvery/poksa, czy chcesz też na nim grać/coś robić i żeby przy okazji był spoko do pokera. Zakładam, że ta pierwsza opcja.

-Przy mocniejszych procesorach bardzo ważna jest płyta główna (szczególnie sekcja zasilania). Z 5900x nie szedłbym w nic innego niż chipset X570. Tutaj bardzo dobry dokument którym możesz się sugerować: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1d9_E3h8bLp-TXr-0zTJFqqVxdCR9daIVNyMatydkpFA/edit#gid=717981952 . Sam ostatnio składałem kompa pod 5950x i wg mojego researchu płyta która nie ma konkurencji w swojej klasie cenowej to msi mag x570 tomahawk wifi.
-Ramy taktowanie minimum 3200, najlepiej 3600. Procesor będzie szybciej działał
-chłodzenie jest też ważne, to jest topowy procesor. Sugeruje aio minimum 240mm, najlepiej 360mm, bardzo dobry model to Arctic liquid freezer II. Jeżeli brałbyś 360mm to w małej obudowie się nie zmieści
-dysk SSD według uznania, tutaj nie mam konkretnego modelu, patrz na parametr szybkość odczytu, dobra wartość która nie jest bardzo droga to minimum 3500 mb/s
-karta graficzna wyjasnil Dandoo, według uznania. Ten 1030 to jest bardzo podstawowa karta, ma wyjscie 1x HDMI i 1x DVI. Nie wiem jak z grami. Ja wziąłem palit geforce gtx 1650 za jakies 650 zł więc 3 stówki więcej a ma 2x DP i sporo lepsza wydajność, easy pójdzie większość gier w full HD na spoko liczbie fps.
-zasilacz też jest istotny, ten seasonic co wybraliscie jest bdb i z niego bym nie schodził
-obudowa dobrze żeby była przewiewna. spc signum które wybieracie są tanie i dobre

Złożyłem 2 konfiguracje, pierwsza żeby na siłe się zmieścić w 6k ale żeby wszystko było sensowne, druga jakbym mógł trochę dołożyć, przy czym update wybieralbym wg takich priorytetów: 1. płyta 2. chłodzenie (+obudowa zeby sie zmiescila wieksza chlodnica) 3. ramy

Tu masz wszystko z xkoma, jak zamówisz każdy komponent osobno tam gdzie najtaniej +black friday to jeszcze coś tam urwiesz.

Musisz jeszcze zrobić update biosu - np. na morele to jest koło 50 zł, mozesz zrobic sam. Składanie kompa w serwisie u siebie w mieście powinieneś znaleźć za 150 zł.

Spoiler

No stary to wyjasniles temat przegladalem przez dluzszy czas podzespoly, ceny itd. i 10% tego nie ogarnalem. Idealnie sie sklada, moze juz na przyszly tydzien bede mial to gotowe, bardo sie ciesze.

Reply
Guras1

Napisane przez LeborW
Warto zwrócić uwagę jakich programów używasz. Dla przykładu najpopularniejszy PIO silver PRO pracuje z maks 16 wątkami, czyli nie wykorzystasz w pełni potencjału tego procesora. Z drugiej strony możesz robić kilka rzeczy naraz, kiedy solver będzie liczył. Na prędkość ma tutaj wpływ głównie ilość RAM.

Wykorzysta, ale będzie musiał odpalić minimum 2 instancje pio naraz.

Reply
Dand0o

Napisane przez LeborW
Też ten zasilacz 550W - imo ten setup jaki masz to max 200W+ trzeba doliczyć chłodzenie, więc 450-500W zupełnie wystarczy.

Chodzi tu bardziej o jakość zasilacza, seasonic to premium. Z certyfikatem 80 plus gold nie robi poniżej 550W. Do tego wentylator się nie włącza przy mniejszym poborze. Gwarancja 10 lat. Dzisiaj do urwania na Amazonie za ~310zł z dostawą, nie do pobicia w tej cenie. A prądu nie będzie brał więcej niż zasilacz 400W.

Reply
plusEVqba

PIO Solver PRO uzywa max 16 rdzeni [ rdzeni fizycznych nie watkow] .... wiec jezeli pod PIO to celujesz w Ryzen 9 3950x lub Ryzen 9 5950x
bench PIO dla 3950x mozesz miec ponizej 1.9 co jest bardzo dobrym wynikiem
Dla 5950x bench jest ok 1.3

Reply
Guras1

Napisane przez plusEVqba
PIO Solver PRO uzywa max 16 rdzeni [ rdzeni fizycznych nie watkow] .... wiec jezeli pod PIO to celujesz w Ryzen 9 3950x lub Ryzen 9 5950x

właśnie na odwrót, 16 wątków a nie rdzeni fizycznych

Reply
TthreeO

Gigabyte X570 Aorus Elite ma preinstalowany bios na Ryzeny 5 generacji. Wiem, bo sam walczyłem z flashowaniem biosu co nie działało nie wiedzieć czemu, a godzinę później wypadła mi kartka z pudełka, że już obsługuje :f_ugly:
A z szukaniem takowych ryzenów życzę powodzenia, ja się mocno nagimnastykowałem, najlepiej poszukać na olx, bo ludzie czasami z trzech źródeł zamawiali i dostali wszystkie trzy, a potem odsprzedają.
Ja wydałem 6.3k pln za zestaw

Ryzen 9 5900x 2929,00zł
Gigabyte X570 AORUS ELITE 899,00 zł
Crucial 16GB (2x8GB) 3600MHz CL16 Ballistix Black x2 898.00 zł
SilentiumPC Supremo FM2 750W 80 Plus Gold 439.00 zł
SilentiumPC Regnum RG6V EVO TG ARGB 319.00 zł
SilentiumPC Navis Evo ARGB 280 2x140mm 439.00 zł
Samsung 500GB M.2 PCIe NVMe 970 EVO 349.00 zł

i kupiłem tez gigabyte 3070, więc poleciałem :f_biggrin:
Ogólne wrażenia z zestawu są takie, że jeden wentylator w chłodzeniu wodnym mam dupnięty i głośno działa, ale już napisałem do serwisu i soft do kolorków w gigabyte działa jak chce i nikt nie potrafi powiedzieć dlaczego (np. mi wykrywał grafikę i nie chciał wykrywać płyty głównej, a po tygodniu nie wiedzieć czemu po prostu ją zobaczył).
A no i jedna z rzeczy na które nikt nie zwraca uwagi, dobrą pastą termoprzewodzącą można zbić temperaturę o 20%. Morele robiło taki test, a nie wiem jak się sprawuje pakowana do chłodzenia, bo musiałem ściągnąć proca, aby sflashować bios (co potem się okazało zbędne :f_frown:), także będę kupował na dniach coś z topu.

Reply
yaahoo

to ja trochę od drugiej strony mam pytanie do was
mianowicie mam procesor 2 rdzeniowy 4watkowy - i7 7500U, 16gb ramu i dysk ssd
czy to udźwignie GTO+? czy po prostu będzie wolniej liczył?

Reply
plusEVqba

Z softem Gigabyte do RGB bym uwazal.... mi polecialy naraz 3 dyski przez to gowno.... ogolnie polecam poszperac w google
"rgb fusion Gigabyte lost drive "

tydzien zabawy z DMDE i odzyskalem 98% danych ale monitor za 3 klocki prawie rozwalilem jak zobaczylem ze mi naraz 3 dyski padly w tym dane i backup danych....
Sprawca jest sterownik do kolorowych dyskow (dodawany do rgb fusion) ktory nadpisal obecny sterownik i uwalil naraz 3 rozne dyski
- QVO 4tb
- QVO 1tb
- Talerzowy 2TB Seagate

Co do prockow ja siedze na 3950x i jest kozak pod PIO [ 16 rdzeni / 32 wątki ] - naraz odpalam 2 skrypty [ obciazenie 90-92% CPU bo jeden skrypt max na 14-15 watkach leci nie 16]
Przy undervoltingu da sie na 4GHz siedziec [ wylaczone PBO] - bench w PIO PRO 2.2-2.3 [ PIO edge mozna pod 1.7 wyciagnach bench na overclocku dla 3950x
Calosc na AIO nzxt kraken z63 daje temp max pod 70 stopni co przy pracy 24h jest super opcja [ wentylatory na 1000-1100 RPM bo od 1400+ to juz odrzutowiec a nie komputer ]

Pod PIO z procesorow nieserwerowych 5950x > 3950x >> 5900x
Ps Goras1 - racja watki nie rdzenie ;p

Oficer1 wez triala sciag i ozbacz jak szybko ci liczy dostepne drzewo [ GTO+ udostepnia jeden flop na ktorym mozesz zbudowac drzewo i przetestowac]

Reply
screamdustry

Hej, mam male pytanie, nie chce koniecznie zakladac nowego tematu. Zaznaczam, ze jestem kompletnym noobem jezeli chodzi o skladanie kompow.

Mam i5-9600k, 16GB DDR5, 240SSD, dokupilem wlasnie karte Radeona RX570 (wczesniej Nvidia 1030 czy jakies inne gowno).

Widze, ze musze niestety wymienic zasilacz, mam 500W, ale nawet nie mam w nim wejscia 8-pinowego do karty.

Nie jestem w ogole rozeznany w temacie. Jakies sugestie? Wiem, ze bede potrzebowal cos miedzy 550-600W, ale rozbieznosci cenowe w tym segmencie sa masakryczne, wiec mam nadzieje, ze cos doradzicie.

Reply
seopaweu

Seasonic robi bardzo dobre zasilacze.

Reply
Qeriks

Napisane przez screamdustry
Hej, mam male pytanie, nie chce koniecznie zakladac nowego tematu. Zaznaczam, ze jestem kompletnym noobem jezeli chodzi o skladanie kompow.

Mam i5-9600k, 16GB DDR5, 240SSD, dokupilem wlasnie karte Radeona RX570 (wczesniej Nvidia 1030 czy jakies inne gowno).

Widze, ze musze niestety wymienic zasilacz, mam 500W, ale nawet nie mam w nim wejscia 8-pinowego do karty.

Nie jestem w ogole rozeznany w temacie. Jakies sugestie? Wiem, ze bede potrzebowal cos miedzy 550-600W, ale rozbieznosci cenowe w tym segmencie sa masakryczne, wiec mam nadzieje, ze cos doradzicie.

Jak chcesz konkret i modularny to Corsair RM550x ewentualnie Seasonic Focus gx 550w. Obydwa certyfikaty 80+ gold, 10 lat gwarancji, tryb pół pasywny (wentylator się nie kręci jeśli nie potrzebuje) i jakość premium. Corsair trochę droższy zazwyczaj ale częściej polecany i cichszy.

Reply
wsngwo6

5 lat temu kupowałem kompa. Nieważne ilość stołów, ilość softów rodzaj modu (aktualnie aurora), hud i inne rzeczy w tle smiga jak lala może komuś się przyda.
PROCESOR CORE I7 4770 3.4GHz LGA1150 BOX
GIGABYTE GA-Z97X-Gaming 3 Z97 LGA1150
GEIL DDR3 16 GB 1600MHZ DUAL DRAGON RAM CL11

starsy i wszystko lezy na dysku ssd a karta graf. zintegrowana
:f_drink:

Reply