Skip to forum
Notifications
Clear all

[Closed] Samochód do 20tys PLN

94 Posts
41 Users
0 Reactions
14.3 K Views
babel92

Witam! :)

Po wakacjach planuję kupić samochód. Mam 18 lat i nie pracuję, więc na Ferrari pozwolić sobie nie mogę :D Na BMW e38 730d niestety też nie :(

Chciałbym, aby mój samochód był niezawodny, części były tanie oraz motor nie pił zbyt dużo paliwa - muszę go jakoś utrzymać, więc te 8l/100 to absolutne maximum ;) Będę dysponował kwotą w okolicach 20tys złotych.

Myślałem o kupnie Golfa IV z 110KM silnikiem 1.9TDI z rocznika 2000 o przebiegu do 150tys. Jest to niezawodne, niemieckie auto, którego spalanie nie przekracza 6l/100 nawet przy ostrej jeździe (mam ciężką nogę :D).

Jednak nie uważacie, że 20tys za 10cio letni samochód to trochę dużo? :rolleyes: Z drugiej strony samochód wydaje się idealnie spełniać moje oczekiwania... Czy macie jakieś alternatywy dla tego auta? Prosiłbym o rady i propozycje wraz z przykładowymi ofertami ;)

Z góry dziękuję za pomoc :f_thumbsup:

Pozdrawiam =)

93 replies

Cześć chłopaku.

Kupiłem niedawno dokładnie takiego golfa, tylko z 2004 roku (varianta).

W dwa miesiące przejechałem tym autem prawie 10 000 km i jestem bardzo zadowolony.

Jeśli się zdecydujesz, silnik 1.9 TDI spokojnie przejedzie jeszcze jedno 150tys,

a spalanie przy odpowiedniej jeździe jest bliskie zeru ;)

Poza tym części do golfa można dostać wszędzie i są tanie w porównaniu do innych niemieckich marek samochodów.

Polecam :)

lisek311

A może jakies BMW serii 3 i zagazować.Powiem ci tak troche samochodów sprowadziłem z niemiec i z takim przebiegiem to tylko na allegro:P
Osobiście mialem juz kilka samochdów

1.PEUGEOT
2.BMW
3.AUDI
4.MERCEDES
5.FOCUS (aktualnie)

Ale tez ostatnio myslalem nad golfem za to trzeba jednak zaplacić jesli nie chcesz po kupnie od razu w niego wkladac.Także jak wspomniał Jakub tylko niemieckie niezawodne i czesci na wyciągniecie reki

jadit

Najpierw zdaj prawko

DaivDave

Też mam w planach nowe auto i przerobiłem chyba już wszystko :D, ostatnio w oko wpadła mi taka honda civic http://moto.allegro.pl/item1059436141_honda_civic_z_niemiec_stan_perfekcyjny_klima.html lub http://moto.allegro.pl/item1060857805_honda_civic_ctdi.html i do tego obowiązkowo dobre alusy

tresor123

4 x Astra F ;D

mazaq

Mnie osobiście na oku leży taki okaz :
http://moto.allegro.pl/item1056927679_opel_vectra_c_2_2_16v_155_km_sedan_klima_2004r.html

Więc zarób jeszcze trochę i jest Twoja :D :f_cool:

7OKER
irobson

Lepiej Omege :P

Co do tej hondy to imo calkiem niezly wybor ;)

IceWhoo

Niestety ceny VW i Audi w Polsce tak wyglądają. Parę dni temu przeglądałem ceny A4. Szukałem najtańszych rocznik 96 jedna za 11 tys. druga za 12 a reszta nawet do 18 000 :facepalm:. Najgorsze jest to , że większość tych aut jest z granicy w Polsce maja max 200 000 tys na budziku a statystyczny Niemiec robi rocznie minimum 30 tys. (godzina jazdy dziennie do pracy to dla nich normalka) w Holandii jest tak samo tyle, że diesle muszą na siebie zarobić i robią do 80 tys na rok. Chociaż w Holandii i tak jest lepiej bo dużo aut ma tzw. NAP (national auto pass) państwowy urząd monitorujący przebieg aut. Tylko niestety z tym zaświadczeniem nie znalazłem min. 10 letniego auta w dieslu z mniejszym przebiegiem niż 300 tys.
Także poszukiwania auta w Polsce to traumatyczne przeżycie nie tylko dla portfela a wyjazd po auto za granicę jest czasochłonne.
Co więcej teraz trzeba szczególnie wystrzegać się aut po powodziowych.

IceWhoo

Tylko nie omegę (generacja B straszna skarbonka a następczyni tez chyba nie dużo lepsza) ale całkiem rozsądną alternatywą wydaje się być focus.

a ja ci w takim wieku radzę wybrać jakąś małą i zwinną furę ze sportowym zacięciem, coś w stylu tej hondy. po co ci takie karawany? :D
najważniejsze w tym wieku, żeby dupeczki leciały i żeby miała rozkładane .... fotele ;)

Countit

ja zaplacilem ponad 20k za 13 letni samochod no i co, niewazne, jak jest samochod dobry to rozcznik nie az taki wazny.

A tak szczerze mowiac, chlopie masz 18 lat to po co ci Golf? Kup sobie cos lepszego, tym bardzej ze z tego co wiem to na pokerze troche zarabiasz to cie miesieczne kostza nie powinny tak interesowac.

jak cos to napisz mi na gg 9151030 to ci doradze.

IceWhoo

Jeżeli auto jest warte swoich pieniędzy to ok ale 80% używanych aut na zawyżoną wartość. Ja sam mam 2 znajomych mechaników i sam się śmieję jak mi opowiadają jak odpicowują bryki. Twierdzą, że dopóki znajdują jeleni to będą tak robić. Gdyby chociaż raz mieli problem ze sprzedażą auta to by je nawet za połowę ceny puścili.

Wklejam post z holenderskimi ogłoszeniami moto (rozejrzyj się będziesz miał porównanie):
http://www.gaspedaal.nl/ niestety nie po angielsku ale poradzisz sobie.
Ja polecam sprowadzone auta nawet przez kogoś tylko za rozsądną cenę.

babel92

Wielkie dzięki wszystkim za rady :f_thumbsup:

Ze wszystkich propozycji i tak nadal najbardziej odpowiada mi Golfik :D Głównie ze względu na spalanie ;) Countit wbrew pozorom nie mam z pokera wielkiej kasy. Chciałbym z pokera utrzymać samochód oraz pozwolić sobie na odrobinę luksusu (czytaj whisky zamiast spirytusu _p: ). Chciałbym przeznaczyć max 5tys PLN na utrzymanie samochodu oraz uregulowanie wszystkich opłat, dlatego ani BMW e38, ani też Camaro '67 z 7l smal blockiem pod maską nie wchodzą w grę (mimo, że baaardzo bym chciał) :( Może jak kiedyś będę grindował NL200 to pozwolę sobie na taką paliwową rozpustę :D

No ale do rzeczy: gdzie i jak szukać samochodu, który nie jest bity, a jego cena nie jest zawyżona ?( Zdaję sobie sprawę, że allegro i mobile.de odpada, choć i tam można znaleźć perełkę. Nie chciałbym też jechać po samochód na drugi koniec Europy, bo nigdy nie mam pewności, że dostanę zadowalające mnie auto, a koszty podróży będą spore :f_mad: Jakieś rady? :rolleyes:

Z góry wielkie dzięki :f_thumbsup:

Pozdrawiam =)

Napisane przez lisek311
A może jakies BMW serii 3 i zagazować.

A dużo traci samochód na mocy jak się go zgazuje? BMW ofc super fury, ale nie polecaj auta z RWD dla chłopaka z ciężką nogą :P

Babel, Ty masz już to prawko ?

7OKER
babel92

@ goDrut nie chciałem nikomu podpowiadać i byłem ciekaw, kiedy padnie ta propozycja - audi A3 :) Myślałem o tym, jednak Audi jest droższe, za części także chcą więcej i, dla odmiany, pali więcej :(

@ Mati w piątek o 10 mam egzamin :D