Skip to forum
Notifications
Clear all

[Closed] Siec LAN

8 Posts
4 Users
0 Reactions
748 Views
LDVinci

Witam,

Czy moglby mi ktos napisac krok po kroku jak skonfigurowac siec miedzy kompem stacjonarnym a laptopem. Na kompie jest win xp na lapku win 7. Chcialbym rowniez zeby internet ktory jest na kompie stc. netia byla dostpena na laptopie. Czy jest to mozliwe za pomaca kabla rj45.

Prosze o pomoc
Pozdrawiam

7 replies

Ja mam taką sytuację (z tym że na obu sprzętach winXP), ale podłączyłem wszystko pod router - zwykły bez wifi można znaleźć całkiem tanio na allegro.
A co do konfiguracji w Windowsie: uruchomiłem kreatora sieci i się zrobiło :P

LDVinci

Slyszalem ze bez routera tez sie da, kreator sieci niestety nie zdaje egzaminu ;/

Owszem, da się. Wtedy robisz sieć i na kompie który łączy się z netem wybierasz udostępnianie połączenia internetowego, czy jakoś tak to się zwie.
Osobiście nie mogę tego sprawdzić, bo nie mogę się bezpośrednio podpiąć pod inny komp. Ale w Panelu Sterowania są Połączenia sieciowe i tam we właściwościach powinno być.

W tym przypadku potrzebujesz jednak innego kabla, z przeplotem = crossowany (synonimy). A pod XP ten kreator też nie działa?

LDVinci

kreator dziala ale nie tworzy sieci, pewnie dlatego ze na lapku jest win 7. Chodzi o to ze nawet zwyklej sieci lan do przesylania danych nie da sie ustawic

Dante872

ja też mam tak jak u Ciebie, na lapku Win7 a na stacjonarce XP. Stacjonarny ma dostęp do neta przez Wi-fi, a lapek łączy sie ze stacjonarką za pomocą kabla, w opcjach połączeń ustawiasz tylko udostępnianie połączenia internetowego i powinno normalnie śmigać. U mnie wszystko dziala.

LDVinci

Dante, moglbys mi napisac po kolei co robic jak to ustawic?? Bardzo bym Cie o to prosil:)