Potrzebuję pomocy w skompletowaniu zestawu do 2500 z win8 włącznie.
Komputer do pokera + filmy.
Możliwość podłączenia 2 monitorów. Więcej nie trzeba.
Możliwość późniejszego dokupienia karty graficznej i lepszego procka bardzo wskazana.
Szczegóły tutaj albo na priv.
Hej Artur, bardzo proszę o pomoc. Aktualnie mój zestaw przedstawia się następująco:
-Zasilacz CTG Chieftec 500-80P
- Płytę główną Gigabyte P67A-D3-B3
- Procesor intel i5-2500 (LGA 1155)
- Dysk 1TB zdaje sie rpm 7200
- Dysk SSD 840 PRO Series ATA Device
- Karta GF 8400 GS
- Karta Sapphire Flex Edition AMD RADEON 6770
- Pamięć: Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz XMP CL9 Genesis (X2)
Ten zestaw pozwala mi podpiąć 5 monitorów, które mam podpięte.
Chciałbym zwiększyć wydajność, bo odkąd zacząłem grać na więcej niż 1 sofcie (często na 3 a myślę o 5), używać Placemint i sitting script przekładanie stolików z miejsca na miejsce trochę wiesza komputer, często też ekran się nie odświeży - zostają popupy, części stołów w rożnych miejscach ekranu. Przy okazji podpięcie dodatkowych monitorów byłoby mile widziane. Podsumowując w czasie sesji chciałbym mieć odpalone:
1) 3 softy do gry (myślę o 5 - PS, FT, ipoker, ósemki, micro)
1a) około 20 stolików - przy większej liczbie softów tę liczbę chcę zwiększyć i do 100 (na tyle na ile monitory pozwolą) - wyprzedzając ewentualne pytania - gram na 6-8 - pozostałe tylko obserwuję.
2) HM2 + Notecaddy
3) TST
4) PokerEdge
5) sitting script
6) Placemint
7) skype + gadu gadu
8) czasem potrzebuję coś szybko sprawdzić w necie (google)
9) 6 monitorów to minimum, dodatkowe 2 za niewielką cenę mile widziane.
Moim zdaniem może te karty nie dźwigają tylu okienek i akcji na nich (bardzo częste przemieszczanie + 2 HUDy (jeden HM2 i jeden PokerEdge) i popupy ale nie znam się na tyle żeby to stwierdzić w 100% i dlatego proszę o pomoc.
Liczę się z wymianą całego kompa i wydaniem sporej kasy, ale sądzę że szybko się zwróci jak przestanie przycinać. Na pierwszym miejscu liczy się dla mnie stabilność działania wszystkich wymienionych programów, na drugim ogólna wydajność zestawu (gdybym zmienił jakieś programy) i dopiero na trzecim cena.
Przy okazji powiedz mi co sądzisz o tym zestawie:
http://easyseatpoker.com/royal-flush.php
i dlaczego jest do dupy? :-).
Pozdro.
w tamtym komputerze 32GB Ramu pewnie po nic jest ![]()
Zanim zaczniesz cos kupowac sprawdz co jest problemem w Twojej obecnej konfiguracji. Kiedy komp ci zamula odpal menedzera zadan sprawdz wykorzystanie procka, ilość wolnego ramu. W zakłądce wydajnosc masz monitor zasóbów sprawdz sobie czy dysk twardy ma duze obciażenie (duży odczyt/zapis)
odpal sobie np prosty programik gpu-z lub podobny który pokazuje też użycie karty graficznej
W ten sposób bedziesz wiedzial, ktory element konfiguracji wymaga ulepszenia
Rozpisywać się na temat tego koma nawet mi się nie chce
Zajmijmy się Twoją jednostką. Ogólnie to wydajna maszyna i wymiana całego kompa nie wchodzi w grę.
Na początku zastosuj się do rad Sebkrola a potem zobaczymy.
Cześć!
Ostatnio z Waszą pomocą składałem komputer. O, taki:
Wstrzymałem się miesiąc od zakupu i udało mi się przyoszczędzić na kartę graficzną.
Jaką grafę do tego zestawu polecicie za 300zł? Czy w ogóle za te pieniądze można kupić coś godziwego?
Możesz wrzucić mocniejszy zasilacz:
http://www.morele.net/zasilacz-thermaltake-smart-se-modular-530w-sps-530mpcbeu-549804/
Za 300zł będzie ciężko znaleźć coś przyzwoitego. Kup ten zestaw i dozbieraj 100-200zł do karty.
Napisane przez Artur90
Rozpisywać się na temat tego koma nawet mi się nie chce![]()
Zajmijmy się Twoją jednostką. Ogólnie to wydajna maszyna i wymiana całego kompa nie wchodzi w grę.
Sebkrol, Artur dzięki za odpowiedź. Z racji że ostatnio wtopiłem połowę rolla, nie mogę jeszcze siadać do gry, ale prawdopodobnie zrobię taki testy na microstawkach, bo nawet przy wymianie kompa warto wiedzieć co nawala. Przy okazji postawię może inaczej pytanie, bo w sumie to chyba chodziło mi o coś innego niż spytałem. Generalnie patrząc w głąb swej duszy - po prostu chcę kupić nowy komputer, tylko zastanawiam się jaki, żeby się nie zfrajerzyć. Oczywiście sens jest kupować tylko coś lepszego niż się ma i wydaje mi się, że najlepszy moment to taki, w którym się tymczasowo nie gra. Stąd pytanie o ten przykładowy zestaw (nie zamierzałem go kupić, a ewentualnie złożyć coś na jego bazie), bo niby jest projektowany dla pokerzystów. Jednakże zaniecham poprawiania sobie nastroju i warunków pracy poprzez zakup kompa jeżeli potwierdzicie mi że wpływ tych zmian na jakość działania mojego setupu najprawdopodobniej będzie znikomy.
No wiesz ten komp kosztuje 10tys więc siłą rzeczy musi być wydajny. Wejdź do obojętnie jakiego sklepu i złóż kompa z najdroższych komponentów a uzyskasz to samo.
W Twoim wypadku jeśli chcesz zwiększyć wydajność to tak:
1) Procesor. Możesz wymienić na Xeona/i7 nowszej generacji:
http://www.morele.net/procesor-serwerowy-intel-xeon-processor-e3-1230v2-8m-cache-3-30-ghz-bx80637e31230v2-479458/
2) Karta graficzna. Do 6 monitorów fajną opcją są Radeony (7870/6870) HD Eyefinity 6. Ciężko będzie Ci je znaleźć bo to dość niszowy rynek ale jest kilku producentów którzy je produkują także próbuj. Tak to wygląda:

Być może są jeszcze jakieś inne modele o których nie wiem.
Ewentualnie dokupienie drugiej karty RADEON 6770/5770 albo lepiej HD 7750 tylko szukaj używek do ~200zł. Być może ten GF 8400 GS nie daje rady.
No i w sumie tyle, ram ok, SSD ok.
Napisane przez Artur90
No wiesz ten komp kosztuje 10tys więc siłą rzeczy musi być wydajny. Wejdź do obojętnie jakiego sklepu i złóż kompa z najdroższych komponentów a uzyskasz to samo.
Wiem, dlatego pytam o radę specjalisty co z tego mi na pewno nie jest potrzebne.
W Twoim wypadku jeśli chcesz zwiększyć wydajność to tak:
1) Procesor. Możesz wymienić na Xeona/i7 nowszej generacji:
http://www.morele.net/procesor-serwerowy-intel-xeon-processor-e3-1230v2-8m-cache-3-30-ghz-bx80637e31230v2-479458/
Dlaczego akurat ten? Może 6 rdzeni?
2) Karta graficzna. Do 6 monitorów fajną opcją są Radeony (7870/6870) HD Eyefinity 6. Ciężko będzie Ci je znaleźć bo to dość niszowy rynek ale jest kilku producentów którzy je produkują także próbuj. Tak to wygląda:
Być może są jeszcze jakieś inne modele o których nie wiem.Ewentualnie dokupienie drugiej karty RADEON 6770/5770 albo lepiej HD 7750 tylko szukaj używek do ~200zł. Być może ten GF 8400 GS nie daje rady.
Co do grafiki to monitory mam na dvi (tylko jeden z HDMI), więc te z displayportami chyba odpadają (ponoć do display portów trzeba do każdej aktywną czyli jeżeli bym chciał 6 to jeszcze 6 złącz USB - hub? i sześć przełączek po 100 pln), do tego nie specjalnie zależy mi na Eyefinity. Przypadła mi do gustu ta technologia fleX, bo nie wymaga żadnych przełączek. No ale jedna przełączka mi nie zaszkodzi, allegro podaje takie oferty (szukam 6770 bo ponoć one nie współpracują w CrossFire z niczym lepszym
):
http://allegro.pl/listing/listing.php?string=Radeon+6770&search_scope=category-4313
Zastanawiam się jeszcze czy mocniejszy procesor i mocniejsza karta nie wymuszą wymiany zasilacza? To by chyba było max co można wycisnąć przy tej płycie głównej, nie?
Co do nowego kompa, to myślę też nad nim dlatego, że jak raz na 2-3 miesiące mi się trafi BSOD, to mając włączony drugi komputer jestem w stanie uratować rozdania. (ostatnio straciłem na tym z 1000 euro, więc sądzę że by się zwróciło).
Jeszcze raz wielkie dzięki Artur za pomoc. Pozdro.
No ale Ty nie chcesz łączyć dwóch kart w CrossFire tylko używać ich niezależnie. HD 7750 jako drugie GPU jest fajną opcją, ponieważ kosztuje podobnie a jest wydajniejsza i mniej prądożerna.
Co do grafiki to monitory mam na dvi (tylko jeden z HDMI), więc te z displayportami chyba odpadają (ponoć do display portów trzeba do każdej aktywną czyli jeżeli bym chciał 6 to jeszcze 6 złącz USB - hub? i sześć przełączek po 100 pln), do tego nie specjalnie zależy mi na Eyefinity.
Nie no chyba wystarczą przejściówki DP->HDMI czy DP->DVI.
Dlaczego akurat ten? Może 6 rdzeni?
Na podstawkę 1155/1150 nie ma 6 rdzeniowych procesorów. Najtańszy taki CPU to koszt powyżej 2k PLN (oczywiście ze stajni INTELA) no i musisz zmieniać podstawkę na 2011.
Zastanawiam się jeszcze czy mocniejszy procesor i mocniejsza karta nie wymuszą wymiany zasilacza?
Do tych konfiguracji które ja Ci podrzucam powinien wystarczyć.
Witam.Mam prośbę o skonfigurowanie kompa.
Chodzi mi tylko i wyłącznie o pokera.Nie gram w gry,nie oglądam filmów.Więc niech będzie te 8 giga ramu a reszta w miarę po taniości.Dziękuje
Napisane przez Hardchorusss
Witam.Mam prośbę o skonfigurowanie kompa.
Chodzi mi tylko i wyłącznie o pokera.Nie gram w gry,nie oglądam filmów.Więc niech będzie te 8 giga ramu a reszta w miarę po taniości.Dziękuje
śledzę wątki o komputerach w miarę regularnie więc mogę Ci doradzić abyś przejrzał trochę dokładniej te raptem 2-3 tematy, w których zostały już składane zestawy.
Wydaje mi się, że znajdziesz coś dla siebie
Co do wydajności karty w temacie pokera mówimy tylko o wzroście wydajności przy akceleracji grafik 2d. Pytaniem jest w jakim stopniu klient poksowy jak również HM2 ze swoim HUD'em wspiera ową akclerację. Chciałbym zobaczyć wiarygodne testy porównawcze dla kilku różnych modeli kart. Bo bez tego nie mam podstaw aby uważać, że mocniejsza karta wpłynie jakkolwiek na szybszą "pracę" stołów i HUD'a.
Masz racje, GF 8400 i podobne konstrukcje bez problemu powinny uciągnąć dwa pulpity robocze. Dlatego ja większość kompów które tu składam opieram o zintegrowaną grafikę. Pytanie tylko w jakim ten GF jest stanie? To już zabytek- być może nie wytrzymuje, przegrzewa się i potem pojawiają się problemy. Stąd też na wstępie:
Napisane przez Sebkrol
Zanim zaczniesz cos kupowac sprawdz co jest problemem w Twojej obecnej konfiguracji. Kiedy komp ci zamula odpal menedzera zadan sprawdz wykorzystanie procka, ilość wolnego ramu. W zakłądce wydajnosc masz monitor zasóbów sprawdz sobie czy dysk twardy ma duze obciażenie (duży odczyt/zapis)
odpal sobie np prosty programik gpu-z lub podobny który pokazuje też użycie karty graficznej
W ten sposób bedziesz wiedzial, ktory element konfiguracji wymaga ulepszenia
Napisane przez Artur90
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Napisane przez flamebeard
Chciałbym zobaczyć wiarygodne testy porównawcze dla kilku różnych modeli kart. Bo bez tego nie mam podstaw aby uważać, że mocniejsza karta wpłynie jakkolwiek na szybszą "pracę" stołów i HUD'a.
I kto niby miałby zrobić te wiarygodne testy?
yo
jak zwykle w sprawach komputera zwracam sie o pomoc ![]()
Szukam PC dla siostry bo to co ona ma tutaj to jakis zlom kompletny i w kazdej chwili moze wybuchnac :D:D
Anyway nie widze zbytnio powodu zeby wydawac jakos specjalnie duzo siana bo ona glownie uzywa PC do neta i Gier niemniej w wiekszosci bez jakis szalowych wymagan graficznych.
jak narazie widzialem tutaj jakies zestawy
http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_lipiec_2014
ale wiem o tym tyle co nic ![]()
z gory dzieki za pomoc.
ps: jak narazie rozgladalem sie za zestawami w granicach 2k ale jesli bedzie dobry powod zeby troche dolozyc to nie widze problemu.
Z gory dzieki za pomoc!
Macie jakie stare podzespoły ze starego kompa typu dysk, napęd na SATA?
Ogólnie to złożyłem coś takiego:

Bardzo wydajny sprzęt na lata. Można oszczędzić biorąc tańszą płytę główną:
http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-h81m-hds-h81-ddr3-sata3-usb3-s-1150-matx-h81m-hds-603800/
I słabszy, nie modularny zasilacz :
http://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs-450w-atx-120mm-wentylator-eu-version-cp-9020049-eu-527950/
W tej jednostce i tak zostanie mu sporo zapasu.
Obudowę niech sobie wybierze:
Zalman Z1
Zalman ZM-T2 Plus
Zalman ZM-T1 Plus
SilentiumPC Brutus M23
Zelman z3
Zelman Z3 Plus
Jeszcze co do grafiki... może da się zejść z ceny i wziąć coś słabszego tylko musisz określić w jakie gry ona zamierza grać? Bo GTX750ti to dość wydajna karta.
do gier bez szału wystarczy taki z allegro za 1000
dolicz monitor 500-600zł
widowsa 200zł (jeli ma być orgi)
klawiatura myszka ok 150zł jesli nie taniej
czyli max 2k za wszytko.
Dlaczego z alegro bo tam dadzą ci z gorsza grafa ale min 4 rdzeniowym Prockiem
co bardziej się przyda do płynnego działania aplikacji i mniej wymagających gier niz wypasiona grafa.
czyli tak procek 4 rdzenie + może być z wbudowana grafa nawet bf 3 pójdzie.
4 gb ram
twardziel jaki badz
grafa jeżeli nie ma w procku każda z nowej generacji niekoniecznie bardzo wydajna.
Napisane przez Artur90
Macie jakie stare podzespoły ze starego kompa typu dysk, napęd na SATA?
Ogólnie to złożyłem coś takiego:
Bardzo wydajny sprzęt na lata. Można oszczędzić biorąc tańszą płytę główną:
http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-h81m-hds-h81-ddr3-sata3-usb3-s-1150-matx-h81m-hds-603800/
I słabszy, nie modularny zasilacz :
http://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs-450w-atx-120mm-wentylator-eu-version-cp-9020049-eu-527950/
W tej jednostce i tak zostanie mu sporo zapasu.Obudowę niech sobie wybierze:
Zalman Z1
Zalman ZM-T2 Plus
Zalman ZM-T1 Plus
SilentiumPC Brutus M23
Zelman z3
Zelman Z3 PlusJeszcze co do grafiki... może da się zejść z ceny i wziąć coś słabszego tylko musisz określić w jakie gry ona zamierza grać? Bo GTX750ti to dość wydajna karta.
jezeli mowisz ze ta grafa jest wydajna itd to naprawde nie chce oszczedzac na sile 100-200 zl tylko raczej kupic juz raz cos calkiem dobrego i niech ma.
wielkie dzieki za pomoc
Napisane przez Sebsn122
do gier bez szału wystarczy taki z allegro za 1000
dolicz monitor 500-600zł
widowsa 200zł (jeli ma być orgi)
klawiatura myszka ok 150zł jesli nie taniej
czyli max 2k za wszytko.
Dlaczego z alegro bo tam dadzą ci z gorsza grafa ale min 4 rdzeniowym Prockiem
co bardziej się przyda do płynnego działania aplikacji i mniej wymagających gier niz wypasiona grafa.czyli tak procek 4 rdzenie + może być z wbudowana grafa nawet bf 3 pójdzie.
4 gb ram
twardziel jaki badz
grafa jeżeli nie ma w procku każda z nowej generacji niekoniecznie bardzo wydajna.
Ludzie, jak się nie znacie to zostawcie sprawę komuś, kto się zna. Moim zdaniem Artur90 powinien zostać modem tego działu i usuwać takie posty, które dla laika mogą okazać się strzałem w kolano, jak np gotowce z allegro z chińskimi zasilaczopodobnymi urządzeniami i procesorami 10000 Ghz nie mówiąc już o beznadziejnej gospodarności budżetem.
Witam potrzebuję pomocy, dawno nie siedziałem w sprawach sprzętowych i trochę zgłupiałem próbując złożyć jakiś konkretny zestaw bez monitora. Potrzebowałbym skrzynkę za mniej więcej 3400 max 3500zł. mam zasilacz (Seasonic G-Series G-650 SSR-650RM 80Plus Gold 650W) i dysk HDD. Z tego co sam wypociłem to wyszło mi mniej więcej coś takiego :
Procesor: Intel Core i5-4590 3,3 GHz 6MB cache s. 1150 Box.
Płyta główna: MSI Z97-G43 Intel Z97 LGA 1150.
Pamięć RAM: G.Skill RipjawsZ DDR3 4x4GB 1600MHz CL7 XMP F3-12800CL7Q-16GBZM.
Karta graficzna: MSI GF GTX770 2GB DDR5 256bit PCI-e Twin Frozr OC z NVIDIA GeForce Experience.
Dysk Twardy: Plextor SSD 128GB SATA3 PX-128M5S.
Obudowa: SilentiumPC Aquarius X90 (AQ-X90) Pure Black.
Napęd: Samsung SH-224DB SATA Black OEM.
Czy to w ogóle razem zadziała
prosiłbym o jakieś rady i konstruktywne uwagi.
Pozdrawiam