Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko
1,105 Posty
241 Użytkownicy
117 Reakcje
145.1 K Wyświetlenia
innocent2102

Masz zamiar w przyszłość podkręcać sprzęt? Do czego będzie używany komputer? Dysk przydałby się większy.

Odpowiedz
Cytat

Nie mam zamiaru podkręcać, komputer między innymi do gier i rozrywki. Myślałem za na sam system i programy użytkowe 128 GB będzie wystarczające...

Odpowiedz
Cytat
marcin1008

Nie wiem gdzie zapytac, a widze ze tu trwa rozmowa :)
Wie ktos gdzie znajde na kopie rece zaimportowane przez PT4?

Odpowiedz
Cytat
AdasiekPS

Witam
Szukam komputera do
TN2 + HM2 + NC + Duża baza+ 4stoły zoom pokerstars + 4 stoły zoom ftp

Komp będzie służył TYLKO do tego.

Intel Core i5-4690K BOX
taki procesor przewija się w każdym zestawie purePC, więc chyba jest godny polecenia. Mógłby ktoś świadomy, dobrać mi do tego inne komponenty komputera? Podkreślam, że komp tylko do tego, 0 gier i innym programów.

Mam też już dysk SSD, więc zestaw proszę bez dysku.

Odpowiedz
Cytat
Artur90

Napisane przez ksrpi989

śledzę wątki o komputerach w miarę regularnie więc mogę Ci doradzić abyś przejrzał trochę dokładniej te raptem 2-3 tematy, w których zostały już składane zestawy.
Wydaje mi się, że znajdziesz coś dla siebie :)

Dodam tylko, że zawsze możesz (zawsze możecie) wkleić linka do sprawdzenia i ewentualnych poprawek.

i5 z końcówką K są to procesory pod OC (do podkręcania).

Odpowiedz
Cytat
innocent2102

Napisane przez Adampoplawski
Witam
Szukam komputera do
TN2 + HM2 + NC + Duża baza+ 4stoły zoom pokerstars + 4 stoły zoom ftp

Komp będzie służył TYLKO do tego.

Intel Core i5-4690K BOX
taki procesor przewija się w każdym zestawie purePC, więc chyba jest godny polecenia. Mógłby ktoś świadomy, dobrać mi do tego inne komponenty komputera? Podkreślam, że komp tylko do tego, 0 gier i innym programów.

Mam też już dysk SSD, więc zestaw proszę bez dysku.

W mojej opinii będziesz potrzebował czegoś mocniejszego. NC z dużą bazą potrafi dać niezły wycisk. Zresztą nawet na forum HM'a w podwieszonych tematach, dla wydajnego działania (korzystając z NC) polecana jest i7. Mi artur złożył coś takiego - http://www.morele.net/inventory/info/ByskRy/ z innym zasilaczem - http://www.morele.net/zasilacz-chieftec-gpa-450s8-450w-atx-120mm-80-apfc-bulk-gpa-450s8-384670/

Na razie daje rade, choć po kilku godzinach multitablingu zaczynają się małe "zwieszki".

Odpowiedz
Cytat
johnybravo80

To i ja podpytam ;)

Padł mi komp (grafika chyba)

Więc zastawiam się nad nowym (a raczej paroma podzespołami)

Procesor (z chłodzeniem), płyta i ram - to co potrzebuje.

Dysk mam Plextor PX-128M5S. Zasilacz przyzwoity 400W (teraz dokładnie nie pamiętam jaki, ale na pewno nie z tych najtańszych, obudowę mogę wykorzystać tom co mam. Grafika wystarczy mi zintegrowana (w gry nie pamiętam kiedy ostatni raz grałem)

Komp ma służyć do HN2 + NC + 4stoły zoom (spora baza)
Prócz tego ACad. Wiem, że płyta powinna obsługiwać USB3 i sata 3 (ale teraz to chyba standard)

Ma to być kompromis między ceną a wydajnością, z w miarę dobrą płytą, w celu ewentualnego dołożenia ramu i wymiany procka w późniejszym terminie.
Nie interesuje mnie OC

Do tej pory miałam Core 2 duo 2,33Gh, DDR 2 - 4GB (800Hz), grafa GeForce 9600GTS 256MB, płyta Gigabyte z Sata2 (nie pamiętam modelu), dyski Plextor, jeden na ATA i zewnętrzny, na USB3

Troszkę się się mulił z NC, ale nie było tragedii.

Kompa sobie bez problemu złoże

Odpowiedz
Cytat
Artur90

Marka zasilacza i jaki budżet?

Odpowiedz
Cytat
johnybravo80

Pomyliłem się - nie mam zasilacza. A raczej ten co mam to się nie nadaje (jednak dałem sobie g... wcisnąć - był potrzebny od zaraz i miał być przyzwoity ale nie z najwyższej półki)

Zasilacz to Cube max 400W

Budżet - 1500zł raczej bym nie chciał przekroczyć. Ale też nie muszę tyle wydać.

Odpowiedz
Cytat
Artur90

Coś takiego:
http://prntscr.com/42rhxq
+najlepiej ten zasilacz:
http://www.morele.net/zasilacz-corsair-vs-450w-atx-120mm-wentylator-eu-version-cp-9020049-eu-527950/
Tylko napisz do sklepu kiedy będzie dostępny. Jeżeli trzeba będzie długo czekać to wybiorę coś innego.

Odpowiedz
Cytat
RRiverStaRR

Cześć. Potrzebuję awaryjnej stacjonarki, wykorzystywana będzie do prac biurowych, internetu i projektowania (AutoCAD itp.), budżet mam na ten moment 500zł, z możliwością zwiększenia do 700-800, jeśli zajdzie potrzeba. Oczywiście to koszt samej budy, resztę (monitor itp.) mam. Pomożecie? :)

Odpowiedz
Cytat

hola,
ostatnio zastanawiam sie nad zakupem stacionarki, cena do ogarnięcia nie chce złomka to ma dobrze chodzic przy odpalonym pt3, nastu stolikach, przegladarka.
Obecnie mam lapka aspire 7738g wystarczy ze dluzej popracuje i sie przegrzewa. Po podlaczeniu monitora pochodzi max 30 min z softem+ pt3 i koniec pracy. Wyczyściłem win7 ze wszystkich zbednych aplikacji monitor również sobie darowałem ale to nadal za mało.Myślałem o zakupie dysku ssd ale nie wiem czy to wystarczy .Da się zrobić coś z tym laptopem? Czy potrzeba bedzie zainwestować w nowy sprzęt?

Odpowiedz
Cytat
thepilator

U mnie podobna sytuacja jak u johnybravo80.
Obecnie mam taki zestaw:
Athlon x4 620 2,6Ghz, płyta jakaś tania MSI z sata II, dysk SSD Samsung 830 128gb, pamięć 8gb, grafika GT220 1gb i zasilacz no name.
Gram mttsng na pokerstars z zamiarem przejścia na MTT.
Obecnie grając 20 stołów i używając HM2 zużycie procka i ramu często dochodzi do 90%, średnio co 3h kiedy hm2 zużywa więcej niż 3gb ramu program sie wiesza i trzeba go restartować.
Chciałbym zestaw który pozwoli mi grać na 20 stołach na kilku softach (ps,ftp,pp,888,ipoker,microgaming) z hm2 dla pokerstars+ pt4 dla reszty, TN2, NC itp.
Grafika wystarczy zintegrowana? Obecnie mam Della 2711 + 2007, czy jeśli będe chciał w przyszłości kupić monitor 4k to konieczny będzie zakup karty graficznej?

Kolejne pytanie o dysk, teraz po 1,5 roku gry na ps moja baza hm2 zajmuje 8gb i 20gb wolnego miejsca na ssd, w pt4 baza zajmuje dużo więcej więc miejsca może szybko zabraknąć. Zastanawiam sie czy kupić nowy dysk 256gb, czy poczekać aż zacznie kończyć sie miejsce na dysku i dokupić potem drugi dysk ssd 128gb i na jednym postawić system a na drugim baze hm2 i pt4?
Celować w procesor i7 4770 czy wystarczy coś tańszego? Na forach polecają Intel Core i5-4690K jednak są to głównie zestawy robione pod graczy i wielowąktowość procesora nie ma tam dużego znaczenia.

Z góry dzięki za odpowiedź :)

Odpowiedz
Cytat
johnybravo80

Dzięki za dobranie sprzęta

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
Moderator
baadnewz01

Siema potrzebuję pomocy w złożeniu komputera.Po pierwsze Służyć mi ma do grania w pokera HM2 z dużą bazą +TST + jakieś inne programy wspomagające.Poza tym do przeglądania internetu, oglądania filmów,muza itp. nie gram w żadne gry.Jako,że się nie znam kompletnie to zapytam czy taki komputer od razu będzie miał jakiś system operacyjny czy muszę kupować osobno?Potrzebuję też monitor z linku od Artura wybrałem coś takiego
http://www.morele.net/monitor-led-dell-p2414h-23-8-ips-1920x1080-vga-dvi-d-hdcp-dp-4xusb-3yppg-606671/ nie wiem czy dobry ale jak coś kosztuje 750 pln to chyba będzie grać? :facepalm:
Odliczając koszt monitora na resztę zostanie mi jakieś 2541 starczy na coś dobrego czy po prostu lepiej poczekać i dozbierać więcej?No i jak już czy ktoś mi to wszystko poskłada?,bo ja to raczej tego nie ogarnę :facepalm:

Poczytałem trochę temat i złożyłem coś takiego

Spoiler

Może być? Będzie dobrze działać?
Czy mogę później zamontować jakiś większy dysk HDD?
Czy windowsa instalować na tym SSD?
Czy muszę dokupić jeszcze kartę graficzną?
Czy potrzebuję jakieś wiatraki itp?
No i czy potrzebuję coś jeszcze do złożenia tego kompa?

Odpowiedz
Cytat
Moderator
baadnewz01

UP chciałbym zamówić jutro jak coś zależy mi na czasie mógłby się ktoś wypowiedzieć ? :D czy nic tu nie poplątałem?

Odpowiedz
Cytat
Artur90

Procesor możesz zmienić na ten:
http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-4460-3-20ghz-lga1150-box-bx80646i54460-haswell-refresh-636603/
W sumie obojętne.

Płyta na:
http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-b85m-d3h-b85-dualddr3-1600-sata3-hdmi-gblan-matx-ga-b85m-d3h-582757/

SSD:
http://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-m550-256gb-2-5-sata-6gb-s-mlc-read-write-550-500mb-s-ct256m550ssd1-636440/

Zasilacz mocno na wyrost, ten zestaw weźmie znikoma ilość prądu. Ale ogólnie ok.

Może być? Będzie dobrze działać?
Tak.
Czy mogę później zamontować jakiś większy dysk HDD?
Tak.
Czy windowsa instalować na tym SSD?
Obowiązkowo. A poza tym to gdzie chcesz go zainstalować jak masz tylko SSD?
Czy muszę dokupić jeszcze kartę graficzną?
Do pokera i dwóch monitorów (o maksymalnej rozdzielczości FullHD/WUXGA) nie musisz.
Czy potrzebuję jakieś wiatraki itp?
Nie.
No i czy potrzebuję coś jeszcze do złożenia tego kompa?
Nie. Tu znajdziesz kody na darmową wysyłkę:
http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_lipiec_2014

Odpowiedz
Cytat
Moderator
baadnewz01

Niech Ci Bozia w dzieciach wynagrodzi ;)

Odpowiedz
Cytat
YasQ

Cześć, niedawno umarł mój lapek :( Dzięki posta Artura i polecanym przez niego stroną udało mi się złożyć coś takiego:

Spoiler

Będę używać go do pokera, rys projektów 2D w ACadzie, film, internet, sporadycznie jakieś gry jednak bez fajerwerków graficznych. Zainteresowanie sprzętem komp straciłem z dobre 10 lat temu mam pytanie czy to wszystko będzie bez problemu ze sobą współpracować ? I czy można coś zamienić na tańszy odpowiednik bez dużej utraty jakości ew. zastąpić coś droższym ale zauważalnie lepszym ?

PS. Jeszcze takie pytanie: Jeżeli neta mam z WI-FI to nie musze dokupować oddzielnie karty ?

Odpowiedz
Cytat
Moderator
baadnewz01

o właśnie ja też mam neta z wifi coś będzie jeszcze potrzebne?

Odpowiedz
Cytat