Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Ev?

8 Posty
6 Użytkownicy
0 Reakcje
620 Wyświetlenia
Kasica553

nigdy nie mialam problemow z mindsetem ale ostatnio po wejsciu na limit wyzej i szybkiej zmianie z FR na SH nie jestem pewna czy gram dobrze. na poczaku szlo dobrze i byly krotkie sesje po 30-60min i wygrane/przegrane sesje szly na zmiane z przewaga tych na + takzy wszystko fajnie. teraz byly 2 dni gdzie kazdego dnia -8BI bo pogralam troche wiecej ale w moim odczuciu duzo z tego bylo coolerami. EV szlow rowno z winnings w dol ale na SH KK pf nie zrzuce czy nie spasuje strita na fisha w HU. drugi dzien byl smieszniejszy bo juz drawy mi wchodzily ale potem board sie parowal czy spadalo cos mocniejszego. dzis kolejny dzien na szczescie na -1BI (na razie :P) ale juz ev na poziomie +3bi :P takze ostatnio mnie nie oszczedza szczescie ale linnia EV nie oddaje w duzej mierze naszej gry bo nie zawsze da sie podjac dobra decyzje. z naszego punktu widzenia jest ona dobra bo czesciej beidzemy z przodu ale trafiamy na ten 1 z 5 przypadkow kiedy to jestesmy z tylu a EV pokazuje ze to bylo zle zagranie :)

takze ostatnio trace w wiare w siebie i nie do konca wiem jak weryfikowac moj poziom gry.

7 odpowiedzi
Byqu

W moim odczuciu jesteś Resoults Oriented.

Ostatnio sam sporo uczę się mindsetu i powiem ci coś czym cię pewnie nie zaskoczę. Taka jest to gra, i trzeba zaakceptować to że się dzieje tak a nie inaczej. Sam cierpię na dowswing, który trwa już prawie 100 000 rozdań i powiem ci szczerze, że znacznie się polepszyłem przez en okres. "porównuj się do samego siebie", skup się na tym by być coraz lepszą a nie na wynikach. Wyniki przyjdą. To efekt uboczny tego, że robisz coś dobrze. Analizuj te sytuacje bardzo dokładnie. Narzędzia ku temu na pewno masz. EV nie zawsze prawdę mówi. Czasami odsy pozwalają na rzekomo "złe" sprawdzenie. Tak więc głowa do góry :) Ucz się i na takich sytuacjach. Z resztą, jak wariancja pcha w górę to ciężko znaleźć błędy w swej grze. Jak pcha w dół to wtedy mamy na czym szukać.

Pozdrawiam

preludiumm

Nie przywiązuj takiej wagi do EV (gdzieś już był nawet o tym temat, poszukaj sobie :P), ta linia pokazuje Ci EV zagrania vs konkretne karty villaina, a nie vs range. W momencie kiedy zestackujesz się z loose fiszem z KK na boardzie K J T 6 6 i fisz pokaże Ci 66 Twoje EV leci w dół niczym samolot z 96 Polakami, ale vs jego range (ma tam pierdyliard gorszych rąk) to zagranie jest ultra EV+ więc nie przywiązuj do tego wagi i bądź zawsze, jak Ci pisalem wcześniej decision oriented!

Co do przejścia z FR na SH, ja gdy to robiłem nie próbowałem grać SH na tym samym limicie co FR. Mimo wszystko gra jest luźniejsza, bardziej agresywna, układy zyskują na wartości więc musiałem się do tego dostosować limit niżej. Kiedy już nabrałem pewności siebie leciałem zgodnie z BRM.

Na blogu Refica znalazłem jeszcze cytat Leszka, który myślę warto przytoczyć:

Podziekuj softowi za ten downswing. Wlasnie downswing jest dla Ciebie wyzwaniem. To sytuacja kiedy Ty masz szanse urosnac jako czlowiek i pokerzysta. Jak idzie dobrze to kazdy sobie poradzi, wlasnie w downswingu znajduje sie najwieksze wyzwanie. Tutaj masz szanse urosnac pod katem pokerowym i mindsetowym. Titl to najwiekszy prezent jaki mozesz dostac bo dowiadujesz sie czegos nowego o sobie. Dowiadujesz sie nad czym mozesz jeszcze popracowac zeby byc lepszym. Przestan z tym walczyc, bo nidy nie wygrasz z rzeczywistoscia. Zaakceptuj to i zacznij pracowac nad soba,

Leszek pewnie tu wpadnie i zacznie zadawać pytania, ja nie mam takich kompetencji i jeszcze Cię skrzywię :P

pozdro

Kasica553

tzn ogolnie nie mam problemu z wtopieniem KK vs AA stkacowane pf to wiem ze to cooler i tu zero bulu. chodzi mi o to ze nie jestem pewna czy dobrze gram. bo wiem ze jak bede dobrze grac i przegrywac to nie ma sprawy bo w koncu wygram :)

@ preludium

no dokladnie wiem to ze EV klamie :P

SH jest chyb bardziej swingowe

preludiumm

Zainwestuj w coaching w takim razie, na pewno Ci się zwróci.

No jest swingowe bardziej, bo szersze range są itp :P

sz3sz

jakie stawki grasz ?

jak przeszlas z FR na SH i jeszcze poszlas limit wyzej to samobojstwo

chyba ze mowimy o nl5/nl10

smiem twierdzic ze SH jest ciezsze od FR o 2 limity minimum (czyli nl10 sh = nl50 fr, nl50 sh = nl200 fr)

do nl50 sh moge pomoc

Lepracun

Tak jak kolega sz3sz mówi, specyfika SH jest zupełnie inna i na pewno nie da sie "dobrze" grać z biegu. Jeżeli zdecydowałaś, że chcesz grać SH zainwestuj najpierw w nauke, bo te pierwsze dni na plus to mógł być upswing.

Sprecyzuj czego oczekujesz po tym temacie, bo po tym co napisałaś nie wiem czy chodzi Ci o mindset czy o samą gre.

lechrumski

Witaj Kasica,

Wygląda na to, że głównym problemem o jakim piszesz jest ocena jakości Twojej gry, czy jesteś zawodniczką wygrywającą czy też nie. Tutaj dużo zależy od Twojej próbki. Kilka tysięcy rozdań absolutnie nic nie znaczy.

Zacznij od tego tematu który udało się jakoś wygrzebać. Teoretycznie możesz grać z winratem 10bb/100 i być na minus po 50k rozdań. Tutaj pojawia się fundament pokera czyli skupienie się na jak najlepsze grze i decyzjach. Jeśli masz wątpliwości co do swojej gry to zacznij wstawiać swoje rozdania i statystyki na forum. To co mogę Ci podpowiedzieć to:
-każde wydarzenie czegoś nauczy. Wypisz sobie na kartce to czego nauczyły Cię ostatnie doświadczenia
-skupiaj się na rozwoju, podnoszeniu swoich umiejętności i jak najlepszych decyzjach
-jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do swojej gry to ucz się jak najwięcej, wstawiaj rozdania, pytaj trenerów i zrób jak największą próbkę żeby móc bardziej obiektywnie ocenić swój winrate

W razie pytań pisz