Skip to forum
PLO - study group

Notifications
Clear all

[Closed] PLO - study group

129 Posts
35 Users
0 Reactions
10.4 K Views
Walderam

Zakładam wątek dla miłośników Pot Limit Omaha, bo widzę, że jest nas coraz więcej. Ja startuję od limitu PLO25 SH, raczej nie wyobrażam sobie gry w omahę przy stołach fullring, nie wiem, jak Wy :)

Od razu mam do Was jedno, bardzo ważne pytanie. Jaki BRM stosujecie do PLO? 30-50 BI, czy może 100 BI? W sumie to nie mam na razie pojęcia, jakie tutaj mogą być swingi, zbyt mało jak na razie grałem, aby to ocenić.

Jak na razie to jest pierwszy, najbardziej nurtujący mnie problem. Z biegiem czasu pewnie pojawi się masa kolejnych pytań, liczę, że wszyscy grający w PLO zechcą się dzielić swoimi doświadczeniami w tym temacie, aby nam wszystkim było łatwiej skubać fishy :)

Pozdrawiam

128 replies

Gdzieś czytałem (nie pamiętam gdzie), że na Omaszke to 50BI jest absolutnym minimum a wskazane 70-80.

W końcu omaszka to w dużo większym stopniu niż holdem gra drawów i swingi są większe.

Awikun napisał
Gdzieś czytałem (nie pamiętam gdzie), że na Omaszke to 50BI jest absolutnym minimum a wskazane 70-80.

W końcu omaszka to w dużo większym stopniu niż holdem gra drawów i swingi są większe.

ostatnio gdzies ogladalem jak sam farha wypowiadal sie ze w omaha sa najmniejsze swingi ;) jak ktos jest dobrym graczem

tarannnn napisał
statnio gdzies ogladalem jak sam farha wypowiadal sie ze w omaha sa najmniejsze swingi ;) jak ktos jest dobrym graczem

hi lo pewnie mial na mysli

kumiszcz

Uważam, że na początek "bezpieczny" BM będzie lepszy. W przyszłości kiedy osiągnie się wystarczającego skill'a można to zmienić, aczkolwiek aby grać komfortowo i nie tiltować (Walderam ty w szczególności :P) 80-100BI byłoby satysfakcjonujące. Taka moja opinia, ale ja czuję się zawsze lepiej przy dość bezpiecznym BM, więc mogę być trochę subiektywna.
Chętnie przyłącze się do odkrywania "tajemnic" PLO :) może nawet odpuszczę sobie na trochę Holdem'a...

VictorM

Co do bankrolla na PLO25 wystarczy 30BI jeżeli umie się w to grać. W dalszej dopiero kolejności można korygować BRM na podstawie winrate'u i odpowiednich wzorów matematycznych i zakładanego ROR. Na limit PLO25 30BI powinno wystarczyć, choć im więcej tym lepiej. Ale powyżej 50BI uznałbym już za zbyt asekuranckie podejście, ze 100BI lepiej od razu zaczynać od PLO50.

Walderam

Dobra, ja biorę się za poszukiwania teorii i za czytanie wszystkiego co się da w wolnym czasie, bo na razie to podoba mi się gra, a generalnie gram zbyt luźno preflopa i w ogóle jakoś mało profesjonalnie ta moja gra wygląda :)

Jak znajdę coś ciekawego, bądź wątpliwego, to tutaj zamieszczę :)

Moze w koncu polskie PS wygeneruje jakiegos trenera do Omahy+jakies filmiki szkoleniowe? ;)

mazaq

:rolleyes: :rolleyes:

Chce zagrac live z kumplami, ale nie za bardzo kumam jak sie liczy pule. Bet mozna robic max o pule, ale czesto widze ze pula wynosi 100 a bet jest troche wiekszy, dlaczego tak jest?

@Groszkin - masz artykuły przecież :evil:

http://pl.pokerstrategy.com/strategy/omaha/239/6/

No Panowie i Panie gdzie te study group do Omahy?
Sam bym się podszkolił chętnie w tą grę. Fajna inicjatywa.

kumiszcz

Ja i Mazaq organizujemy małe study group PLO. Ogólna dyskusja na temat strategii, coaching, analiza i inne. Pierwsze spotkanie da nam lepszy obraz jak zaplanować kolejne. Osoby które przyłączą się do grupy muszą zdawać sobie sprawę, iż przydzielane będą pewne zadania i obowiązki mające na celu ułatwienie nauki dla całej grupy.
Chętnych zapraszam do zgłaszania się tutaj w wątku, zamieszczając odpowiednio:
Nick, nr gg, oraz informacja na jakim poziomie jest się w PLO.

Liczba miejsc jest ograniczona!

W grupie znajdują się już:
-Mazaq;
-Srubka;
-Olorion;

Planowane pierwsze spotkanie w poniedziałek 27.04.2009 o godz. 19:00

Dobra jako że sam się już Omahą zajmuje od pewnego czasu.

Mam pytania może ktoś będzie w stanie mi pomóc.

Potrzebował bym duza baze jakiegoś wygrywajacego regulara nie musi koniecznie być super wymiataczem - jeśli by się dało to nawet kilka takich baz.

Chciałem na bazie tego opracować sobie ORC. i call pf chart.

Jak wygląda u Was standardowa struktura betowania z sekond nutsem ?
Z nutsem na bardzo groźnym boardzie (flop turn )

mazaq

Jeśli dosiadam się do stolika i nie znam graczy, to gram raczej dosyć spokojne, żeby zobaczyć i ocenić grę oponentów :P Zazwyczaj half pot, przy scary board raczej dość pasywnie :)

@Śrubka: jak te spotkania miałyby wyglądać? Gra + analiza na gg (or inny komunikator)? Ogólnie trudno dyskutować o "zagadnieniach" bez odniesienia do boardu, akcji na preflopie etc

mazaq

tool8 napisał
@Śrubka: jak te spotkania miałyby wyglądać?

lol

dobre zdjęcie mazaka z kolonii :D

ale na serio jak takie spotkania wyglądają i jakie są to obowiązki bo ja jestem człowiekiem z bardzo małą ilością czasu i nie wiem czy dam radę

kumiszcz

Spotkania raczej na skype, jak będzie prowadzony coaching myślę o korzystaniu z odpowiedniego programu aby widzieć pulpit grającego, ewentualnie stoliki otwarte jak na treningach PS =)
Wymiana materiałami do strategii oraz ich omawianie - wystarczy wtedy zwykła konferencja na skype. Tego typu rzeczy.
Tak na prawdę dopiero w trakcie spotkań wyrobimy sobie najbardziej atrakcyjna formułę :) Trzeba być elastycznym ;)

Co do obowiązków, będzie to np:
- przygotowanie odpowiedniego materiału na spotkanie, oraz dostarczenie go dla wszystkich użytkowników;
- napisanie podsumowania spotkania ( choćby w punktach, jakieś hasła );
- notowanie ważniejszych/ciekawszych rozdań wraz z pytaniami/komentarzami, które później zostaną omówione (na bieżąco nie da się wyjaśnić wszystkiego).

Jedna osoba będzie odpowiedzialna raz za jedną raz za inną rzecz.
Myślę mniej więcej o takich rzeczach. To oczywiście bardzo ogólnie napisane :)

d0c3n7

dopisz mnie;]

gg: 2325452