Skip to forum
Notifications
Clear all

Ebook reader? kindle?

66 Posts
27 Users
0 Reactions
11.9 K Views
bushmen

Witam, ostatnio nagromadziło mi sie trochę pokerowych ksiazek do przeczytania i tak wpadł mi do głowy pomysł o ebook readerze. Uzywa ktos? czytnik ma dodatkowo WIFI i zastanawiam się jak by na nim wyglądało pokerstrategy... Na allegro chodzą po około 400 zł nówki Kindle Amazon 6

Reply
65 replies
toMOKASYN

Bardzo fajna sprawa, używam już dłuższy czas. Ale jakby coś to nie nastawiaj się bardzo na przeglądanie neta na nim, bo zobaczysz, że to bez sensu. Ja przynajmniej już wolę na malutkim ekranie na Nokii E51 coś zerknąć niż miałbym to robić tam. Aha, czasem jest też problem z PDFami, bo nie dopasowują się idealnie do ekranu tak jak pliki .mobi. Ale idzie to ogarnąć. Jeśli dużo czytasz, to wg. mnie nie ma co się zastanawiać nad kupnem, bo cena nie jest jakaś wygórowana. :)

Reply
Sepurta

Tak urządzenie jest świetne. Można pobierać książki z neta przez wifi, jak bardzo potrzebujesz to oglądać strony a jak nie korzystasz z neta, tylko czytasz książki to bateria trzyma przez miesiąc chyba :D
Strony wyświetla dobrze tylko czarno-białe, ale jakość obrazu jest zadowalająca.

Reply
bushmen

Jezeli chodzi o przeglądanie netu to głównie myśle o przeglądaniu artykułów z pokerstrategy :) A powiedz mi jeszcze wygląda sprawa z słownikiem Ang-Pol ? Łatwy w uzyciu?

Reply
kajot205

Jeśli chodzi o przeglądanie artykułów pokerstrategy to najlepiej sobie wysłać przekonwertowane na kindla zamiast bezpośrednio sieci - są dodatki do przeglądarek (np. Send to Kindle), zaznaczasz obszar, on konwertuje i wysyła Ci bezprzewodo na urządzenie.

Nie wiem jak ze słownikiem ang-pol, bo nie używam, ale ang-ang bardzo przydatny, szybko działa, zaznaczasz słówko z tekstu i masz na dole definicje, jak jest dłuższa to rozwijasz do widoku pełnego.
Jest parę słowników polsko-angielskich, poszukaj na forach/portalach o czytnikach.

Od niedawna oprogramowanie Kindla jest w zasadzie otwarte, więc wychodzi dużo ciekawych modyfikacji.

Reply
ktosik

Witam

Ja również używam Kindla do dłuższego czasu - i jeśli chodzi o czytanie książek to nie ma się do czego przyczepić - natomiast przeglądanie sieci jest jest EV- PokerStrategy wolę przeglądać w telefonie.

Do zarządzania książkami w formie elektronicznej polecam calibre

polecam

Reply
MrBaikal
bushmen

Więc tak, internet to całkowity dodatek raczej zbędny. CHodziło mi tylko o artykuły z pokerstrategy. A nie przeglądanie forum czy innych ;)

Reply
Lukasus

Kindle Fire ktoś ma ?

Reply
kajot205

Fire jest póki co U.S. only więc nie podejrzewam.

A tablet do czytnika ebooków to jak niebo do ziemi, bez porównania. Czytanie na Kindlu jak z kartki zamiast migającego ekranu.

Reply
Petros86

Napisane przez bushmen
Jezeli chodzi o przeglądanie netu to głównie myśle o przeglądaniu artykułów z pokerstrategy :) A powiedz mi jeszcze wygląda sprawa z słownikiem Ang-Pol ? Łatwy w uzyciu?

Nawet do czytania artów z Ps.com kindle się nie nadaje, przeglądanie neta na tym urządzeniu to męczarnia.

Reply
whiler

ja używam od wakacji i szczerze polecam. co do artykułów, to wystarczy je sobie przygotować na kompie np. wydrukować do pdf i przekonwertować na .mobi - zajmuje to max 30 sekund.

obowiązkowa pozycja przy posiadaniu kindle to calibre:
http://calibre-ebook.com/

i warto samemu zamówić z amazonu, wychodzi mniej więcej taniej o 40zł _thumbsup:

pzdr,
whiler

Reply
kajot205

Teraz to opłaca się złapać na allegro kupione po starej cenie, bo Amazon zaczął doliczać VAT i cło i jest lipa z ceną. (169$ KSO, czyli 50$ opłat ;/)

Reply
ktosik

A zmieniły się jakoś przepisy celne ? Z tego co pamiętam to przedmioty o wartości do 200 $ były zwolnione z cła.

Reply
sircoen

Po stronie Amazona zmieniło się tylko doliczanie 23% VAT do wartości zamówienia.
System opłat celnych bez zmian

Reply
bushmen

dziękówka wszystkim za rady, na allegro znalazłem Kindla 4, za około 400 zł z przesyłka (z Polski), mam nadzieję, ze będe zadowolony i w końcu przeczytałem jakieś artykuły :D

Reply
kajot205

Napisane przez ktosik
A zmieniły się jakoś przepisy celne ? Z tego co pamiętam to przedmioty o wartości do 200 $ były zwolnione z cła.

Faktycznie jak doczytałem to to tylko kwestia VATu, po prostu było to opisane inaczej (Estimated Tax To Be Collected: $0.00
Import Fees Deposit $29.90)

4 stówki z K4 jak najbardziej ci się opłaca bo K4 z amazonu to $159.88 ~ 520zł

Reply
bushmen

Napisane przez whiler
ja używam od wakacji i szczerze polecam. co do artykułów, to wystarczy je sobie przygotować na kompie np. wydrukować do pdf i przekonwertować na .mobi - zajmuje to max 30 sekund.

obowiązkowa pozycja przy posiadaniu kindle to calibre:
http://calibre-ebook.com/

i warto samemu zamówić z amazonu, wychodzi mniej więcej taniej o 40zł _thumbsup:

pzdr,
whiler

Hej, jeszcze nie zdecyowałem się na zakup, mając ostatnio chwilę czasu pobawiłem się konwersją. Artykuły z pokerstrategy wyglądają tragicznie, rozjeżdżone obrazki, tabelki całkowicie inaczej wyglądają... Próbowałem programami:PDFtoEPUB,calibre - E-book management i bez zadnego konkretnego na dole zamieszczam 2 linki.

Reply
JackSparow111

U mnie wygląda spoko, ale troche zabawy było.

Reply
bushmen

say whaat !!! :) mógłbyś podać jak udało się to przetworzyć?

Reply