Skip to forum
Notifications
Clear all

Ebook reader? kindle?

66 Posts
27 Users
0 Reactions
11.9 K Views
JackSparow111

Konwertowałem pliki przez strone Amazona. Wysyłasz plik mailem na swoje konto w Amazon a oni go konwertują i przesyłają na Kindla via wifi lub sieć 3G.

Nie pamietam tylko w jakim formacie wysyłałem pliki do amazona, na pewno jeden z tych: docx lub rtf.

A co do tabel (i nie tylko) to robiłem to metodą prób i błędów, czyli wysyłałem arta na amazona i oceniałem jak wygląda na Kindlu, i korygowałem formatowanie i tak kilka razy, aż do pełnej staysfakcji :f_biggrin:. A potem to juz było z górki.

Reply
Nevrex

Muszę odświeżyć bo mam parę pytań.

Jeśli chodzi o czytanie pdf'ów (ebooków) to nie ma problemu z tym na kidle jeśli występują polskie znaki itp? Czy to się konwertuje jakoś, czy po prostu przez usb przesyła się.
Dodatkowo: czy na nim można czytać jedynie pliki na stronie amazona?

Jaki teraz model jest najbardziej opłacalne? Na allegro najpopularniejsze są Kindle "4" z WiFi. Kolejnym moim pytaniem jest, czemu Kindle 3 - starszy model jest droższy od swojego nowszego braciszka?

Reply

Witam, kto może mi napisać jak krok po kroku skopiować arty z P.S. do Kindle4, żeby czytelne były oznaczenia kart. próbowałem to zrobić w/g zaleceń
JackSparow111 ,ale widać coś robię zle. Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Reply
ktosik

Hej

Z pdfami nie ma problemów, są polskie czcionki jeśli chodzi o konwersje to ja polecam używanie programu który jest jednocześnie cyfrową biblioteką czyli calibre, ma on dość zaawansowane opcje również przy konwersji i pozwala wybrać stronę kodową więc polskie ogonki działają.

Oczywiście, że nie trzeba czytać tylko ebooków z amazona, można swoje wgrywać przez kabel USB.

Co do wersji to ja polecam wersję 3 bo taką użytkuję ale pewnie inni będą polecać 4 :)

pozdrawiam

Reply

W PDF tekst jest przystosowany do wydruku na A4 więc na Kindle jest bardzo mały i nie czyta się komfortowo. Po powiększeniu nie mieści się strona, więc trzeba ją "przesuwać" także konwersja na PDF nie rozwiązuje problemu.

Reply
boxer82

Napisane przez ROBSON1966
W PDF tekst jest przystosowany do wydruku na A4 więc na Kindle jest bardzo mały i nie czyta się komfortowo. Po powiększeniu nie mieści się strona, więc trzeba ją "przesuwać" także konwersja na PDF nie rozwiązuje problemu.

Artukuł z sekcji basic wydrukowany przy pomocy drukarki "bullzip printer" do formatu A5
Drukuje się jak normalna drukarką.
Zobacz jak wygląda
[Treść wyedytowana]

// udostępnianie naszych artykułów w formie PDF jest niedozwolone - dohpaZ

Dodam że jeszcze nie uzywam kindle więc nie wiem jak to wygląda

Reply
boxer82

Napisane przez boxer82

Napisane przez ROBSON1966

Artukuł z sekcji basic wydrukowany przy pomocy drukarki "bullzip printer" do formatu A5
Drukuje się jak normalna drukarką.
Zobacz jak wygląda
[Treść wyedytowana]

// udostępnianie naszych artykułów w formie PDF jest niedozwolone - dohpaZ

Dodam że jeszcze nie uzywam kindle więc nie wiem jak to wygląda

ok rozumiem, że jest to niedozwolone ale to był artykuł z sekcji basic wrzucony tylko i wyłącznie na forum pokerstrategy
Troche zdrowego rozsądku panowie :ayfkm:

Reply
bushmen

@ROBSON1966
mój sposób:
1. otwierasz artykuł wybierasz:opcje print.
2. kopiujesz cały tekst do ms worda.
3. zapisujesz w HTMLu
4. wklejasz dany plik do Calibre
5. konwertuj
6. wrzucasz na kindla

Reply

Napisane przez bushmen
@ROBSON1966
mój sposób:
1. otwierasz artykuł wybierasz:opcje print.
2. kopiujesz cały tekst do ms worda.
3. zapisujesz w HTMLu
4. wklejasz dany plik do Calibre
5. konwertuj
6. wrzucasz na kindla

Dzięki za odpowiedz, ale kurcze mi to nie działa, albo nie ma oznaczenia kart w ogóle albo są na początku wersu. Jak kopiuję z opcji "print" to nie kopiują się oznaczenia obrazkowe kart.(używam Open Office)

Reply
bushmen

nie wiem dlaczego Ci nie kopiuje... mi dziala perfekt, jak cos to sie odzewij na priv

Reply
Nevrex

Po kopiowaniu/po skonwertowaniu pdf'y można czytać tak jak książki z amazona?

Czy kindle to najlepsza opcja do czytania ebooków po za drukowaniem ich :D ?

Reply
imfar

Cześć

Na Elektrodzie znalazłem info, że Kindle złożył zamówienie w firmie E Ink na kolorowe ekrany e-papierowe. Myślicie, że dużo czasu upłynie, zanim pojawią się na rynku? Myślicie, że ceny starszych modeli o czarno-białych ekranach spadną gwałtownie po takiej premierze? Zastanawiam się, czy to nie jest czasem słaby moment na zakup Kindla.

Pozdrawiam

http://www.digitimes.com/news/a20120220PB200.html

Reply
Fiszu

Napisane przez Nevrex

Reply
isioveb

Napisane przez Fiszu

Napisane przez Nevrex

Możesz to łatwo sprawdzić. Zainstaluj calibre badź inny program do konwertowania pdf-ów do formatów obsługiwanych przez kindle. Następnie sciągnij program KindleReader i sprawdź jak to bedzie wyglądać... Ja tak zrobiłem i zrezygnowałem na razie z zakupu. Możliwe, że można się dłużej pobawić i uzyskać lepsze efekty. Mi jednak nie chciałoby się za każdym razem poiświęcać temu czas.

pozdro :)

Reply

Czy ktoś wie jak wyglądało by czytanie mangi na Kindle 4 Classic albo wie jak mógłbym to sprawdzić :)?

Reply
Asura2006

kindle previewer
sama nazwa wskazuje co to robi :)

a do przerabiania z pdf na mobi czy epub jest Calibre

Reply
Grekzorba

[treść edytowana]

// takie transakcje nie są dozwolone na forum - galer

Reply
bushmen

@grekzorba odezwij sie na skype bushmenos

Reply
Grekzorba

potrzebuje do gwarancji pudełka od kindla, prosze o prywatny kontakt- na ew pomoc nie pozostanę obojetny

Reply
hks83

odswieze troche temat

jestem zielony wiec powie ktos cos na temat Kindle Keyboard i [treść edytowana]

pozdrawiam

Reply