Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Ebook reader? kindle?

66 Posty
27 Użytkownicy
0 Reakcje
11.9 K Wyświetlenia

Hej hks83,

tego rodzaju oferty nie są mile widziane na naszym forum, dlatego byłem zmuszony edytować.

Posiadam Kindle Keyboard, a co chciałbyś wiedzieć? Czy opłaca się nabyć tę wersję? W sumie nie sądzę, jeśli ktoś większość czasu jedynie czyta e-booki, to klawiatura nie jest potrzebna, a organizacja katalogów jest również możliwa przy użyciu klawiatury wirtualnej.

Jeśli natomiast jesteś w necie i używasz przeglądarki na Kindlu, to klawiatura jest przydatna.

Jak jeszcze coś będziesz chciał widzieć, daj znać.

Odpowiedz
Cytat
hks83

nie ma sprawy za edycje posta jezeli cos naruszylem przepraszam. ja sie na tym nie znam cos tam poczytalem i wydawal mi sie ok choc chcialbym w miare cos taniego do czytania poprostu w roznych formatach no i wyswietlacz e-ink net fotki muzyka az tak niepotrzebne mi co poradzisz w miare rozsadnej cenie tz to ma byc na prezent.

Odpowiedz
Cytat

Możesz w takim razie wybrać normalnego Kindle'a, bez klawiatury. Spełnia bez problemu swoje zadania i bardzo fajnie można na nim czytać. Jest trochę mniejszy (krótszy), bo klawiatura odpada i dlatego trochę bardziej poręczny. Oczywiście ma też wyświetlacz e-ink. Wszystkie wersje Kindle'a obsługują te same formaty, więc tutaj nie ma problemu.

Jeśli masz na tyle funduszy, to polecałbym nową wersję paperwhite. Jest ona jednak około dwa razy droższa od standardowego Kindle'a. Zaletą tej wersji jest podświetlany wyświetlacz, który posiada wyższą rozdzielczość.

Odpowiedz
Cytat
hks83

dohpaz a co poleciłbyś że tak powiem co można dostać u nas w sklepie lark jakiś czy coś? oczywiscie domyślam się ze sensu nie ma brać jakiś 4.3 lark co jest np teraz w selgrosie za mały wyświetlacz wybacz za durne pytania ale nigdy tym tematem się nie interesowałem a jestem przegrywającym rekreacyjnym graczem plus bezrobotnym ;) więc szukam najtanszej alternatywy ;)

pozdrawiam w ten słoneczny dzień

Odpowiedz
Cytat

To niestety muszę spasować :( Nie znam tego czytnika, a moja odpowiedź opierałaby się tylko na opiniach przeczytanych w necie.

Odpowiedz
Cytat
hks83

ok :) dzieki za poswiecony czas zostają mi opinie na necie.

Odpowiedz
Cytat
hks83

:)
dohpaz a powiedz mi jak juz miałbyś wybierać wybrał byś używany jakis czy może refurbishd ? w sumie cenowo to wyglada podobnie

Odpowiedz
Cytat

Sam skorzystałem z tej drugiej opcji kupując swojego Kindla z klawiszami i 3G w Amazon. Zapłaciłem wtedy około 30% taniej, niż za nowy oryginalny produkt i nie miałem z nim nigdy problemów (odpukać). Przy zakupie otrzymujesz normalną, pełną gwarancję. Niestety, nie zawsze istnieje możliwość zakupu produktu, który już został zwrócony. Ja n swojego Kindla "polowałem" kilkanaście tygodni, ale mi się wtedy nie spieszyło.

Natomiast kupując używany, np. od osoby prywatnej, to nie masz co liczyć na możliwość zwrotu w przypadku jakichś problemów lub jeśli produkt Ci się nie podoba.

Odpowiedz
Cytat
hks83

Dzięki rozumiem ze reklamy nie są uciążliwe.

Pozdrawiam i miłego dnia

Odpowiedz
Cytat

Witajcie,

Nie kupiłbym używanego Kindle. Mój pierwszy Kindle Keyboard padł... dzień po gwarancji. Męczyłem support i dostałem pokaźną zniżkę na zakup nowego. Obecnie używam Kindle Classic i jestem zadowolony... chociaż najwięcej czasu spędzam z appką Kindle na smartfonie :facepalm:

Ostatnio myślę nad tabletem, więc sam nie wiem czy obecny Kindle to nie będzie ostatni - zewnętrzny Kindle jaki nabyłem.

Pozdrawiam,

jeneral86

Odpowiedz
Cytat

Mam zarówno appkę Kindla na phonie, jak i Kindla z klawiszami oraz Kindla HD. Do czytania najbardziej nadaje się ten drugi, czytanie na appce i na Kindle'u HD męczy mnie zbyt szybko. Pomimo dodatkowego nakładu, związanego z zakupem normalnego Kindla, nie zrezygnowałbym z niego.

Odpowiedz
Cytat
hks83

dohpaz a jeszcze o Nook Simple Touch miałeś styczność czy coś po opisach filmikach dużo sie nie rózni jak dla mnie laika w tych sprawach ale może jest coś co powinienem wiedzieć a nie trafiłem na to ;) a tańszy jest ;)

pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat

Hm, nic mi nie mówi ta nazwa, nie pomogę w tym wypadku :(

Odpowiedz
Cytat
ruuds

Ja kupiłem Nooka ST ostatnio i jest to mój pierwszy kontakt z tego typu urządzeniem.
Zbierałem się do zakupu Kindle, ale jednak skusiłem się na Nooka.
Z różnych opinii i recenzji wynika, że jest to główny konkurent Kindle w USA i GB, urządzenia mają montowane takie same wyświetlacze.
Nooka można dodatkowo zrootować co daje nam system andriod w wersji 2.00(nie wiem dokładnie, nie rootowałem gdyż póki co wystarczają mi opcję w standardzie).
Przeczytałem już dwie książki i nie żałuję zakupu. Zabawa w kalibre i każda z wgranych książek prezentuje się fajnie.
Zaletą jest niewątpliwie cena: 29 funtów za wersje bez podświetlenia i 59 za wersje z podświetleniem(na allegro kupiłem za 210 zł bez podświetlenia, nie miałem jak załatwić z GB albo USA- brak wysyłki od strony producenta do PL)
Myślę, że skusiłbym się teraz na wersję z podświetleniem, lampka załatwia sprawę ale jednak jest to zawsze jakiś kłopot.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
ktosik

Podświetlenie zawsze męczy wzrok zwłaszcza jak czytasz w nocy i podświetlenie jest jedynym źródłem światła. Lepiej czytać na ekranie e-ink bez podświetlenia z dodatkową lampką.

Calibre to podstawa _thumbsup: miłego czytania.

Odpowiedz
Cytat
solmyr9

Jestem "zielony" jeśli chodzi o czytniki dlatego proszę o radę ;)

Nie ma zbyt dużych wymagań bo zamierzam korzystać z kindla tylko do czytania, dlatego np. dotykowy ekran nie jest mi potrzebny. Zastanawiam się nad wersją z podświetleniem (możną to wyłączyć czytając w dzień?)

Jaki model byście mi polecili? Jaka jest najprostsza wersja z podświetleniem/bez podświetlenia?

Odpowiedz
Cytat

Witaj solmyr9,

Jeśli tylko do czytania, to na pewno Kindle jest dobrą opcją, chociaż przyznam szczerze, że sam zastanawiam się nad tabletem (na pewno nie Kindle Fire), bo łapię się na tym, że ostatnio najczęściej czytam na... smartfonie (appka Kindle).

Najprostsza wersja to Kindle (Classic). Taką posiadam i do moich potrzeb jest wystarczająca. Na temat Paperwhite (podświetlana) niech się wypowie kto inny.

Sam do czytania nocnego korzystałem z doczepianej lampki ledowej... ale to irytujące dla mnie i jako okularnik - szybko czułem zmęczenie oczu. Lampka Kandle Fkex by Ozeri

Pozdrawiam,

jeneral86

Odpowiedz
Cytat
SpartakusPL

ja mam kindle fire hd i nie narzekam, choc nawet nie podlaczalem go jeszcze pod neta. zrzucilem pare ebookow i spokoj. Cieszy mnie to ze normalnie pochłaniam ksiazki tygodniami, tutaj tak dostosowałem czcionke i wszystko ze 270 stronicową ksiazke pochłonąłem w 3 dni, co dla mnie jest wyczynem.

krótko trzyma bateria, to minus, zawsze trzeba go podładować. O dzwieku sie nie wypowiem bo nie usłyszałem ani biip, z niego. ale cena 650 zł to chyba nie tak spora jest jak na ten sprzet poza tymnigdy nie miałem nic z adroidem wiec jest to swego rodzaju frajda tez. A czemu odradzacie go? ostatni mi go tu polecano :facepalm:
Ityruje mnie dotykowy ekran i mysle czy da sie go zastopowac, ucze sie czytania wodzac wskaznikiem, czytajac 2 linijki z prawej do lewej, dwie kolejne z lewej od prawej, czasem mi uciekaja strony. Ktos wie czy da sie to jakos bloknać?

Odpowiedz
Cytat

Nie nie, napisałem, że osobiście nie kupię Kindle Fire. Faktycznie zabrzmiało to jakbym chciał poprowadzić Kindle Fire na stos :D

Po prostu w kwestii tabletów wybrałbym pewnie coś innych firm.

Odpowiedz
Cytat
SpartakusPL

ma ktoś pomysł jak zapisać całą strone na lapku, a potem odpalic ją na kundlu ? wraz z odnośnikami etc.
Po co jailbreak na kundlu? czyzbym nie mógł zainstalowac nic wrzuconego z zewnatrz?
zrzucilem pare aplikacji ale ich nie wykrywa :(

Odpowiedz
Cytat