Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Monitor

45 Posty
20 Użytkownicy
0 Reakcje
5,054 Wyświetlenia
toony122

Ten monitor wklejony przez marcinosa wyglada bardzo ciekawie, cena troche wysoka, ale mam teraz upswing ;) myśle, że to mógłby być dobry wybór

a powiedzcie mi jeszcze czy do tego trzeba jakas nowa karte graficzna (sorry za fishowate pytanie) bo gdzies tam widziałem w opniach ze wlasnie wymaga dobrej karty graf., jak już kupie monitor to chce zeby działał na najwyższej rozdzielczości, żeby sie potem nie okazało, że pól kompa trzeba będzie wymienić :D

jak coś to mam GeForce4 bodajże 64mb

marcinos

Wiesz jak już kupować sprzęt powyżej 1k zł to nie ma różnicy czy to 1200 czy 1600 lepiej dolozyc moim zdaniem i miec sprzet z najwyzszej polki, bezawaryjny, z bezproblemowym i wieloletnim serwisem.

Masqb

ja za swojego LH 246WH dałem ~1300 zł ale jakbym mógł kupić LG 245WH za 1600zl to bym brał ten drugi. Ja jak kupowałem to 245 była najtaniej za 1800 a oglądałem obraz na obu monitorach i różnica wcale nie jest taka wielka (w sumie główna różnica to te kąty)

Tą 246 można już za koło 1200 dostać ale ja wolałem sam odebrać monitor i go od razu sprawdzić niż potem bawić się w wysyłanie go gdziekolwiek.

Idź najlepiej do jakiegoś sklepu i sam porównaj jak się te monitory prezentują.

Lukasus

marcinos co do różnic między matrycami, to TN są po prostu szybkie ( niskie czasy reakcji) ale jak dla mnie nie do zaakceptowania, mają marne kąty patrzenia i patrząc np. z boku monitora nie widać nic, bądź widać niewyraźnie z wyblakłymi kolorami itd. Ja mam MVA i tutaj kąty są według producenta 180', raczej nie możliwe, ale prawda jest taka, że skąd bym nie spojrzał obraz widzę dokładnie i wyraźnie, chociaż pewne zmiany w kolorach następują, ale nieznaczne, nie jak przy TN. PVA jest podobna do MVA, te same kąty widzenia, ale chyba lepiej odwzorowuje kolory (chociaż tutaj nie jestem pewny czy nie pomieszałem). S-IPS to jeszcze nowsze matryce gdzie kąty są ok i jest to jeszcze inna technologia, ale o niej akurat niewiele czytałem to nie będę zmyślał.

Co do czasów reakcji nie interesują mnie tak jak kontrast i cała reszta - mnie interesuje jedynie input lag, tzn. jak grasz w grę i np. w Quaku III robisz ruch w lewo to monitor dopiero np. po czasie 20 ms wykonuje to na ekranie. Jeśli jesteś super pro gracz to ma to wielkie znaczenie, jeśli nie niby nie ma. Jednak ludzie piszą, że tam gdzie to występuje jest widoczne i przeszkadza. Mój monitor w jednym teście w porównaniu z DELLem za 3k miał 0 input lag, gdy DELL miał całkiem duży. Nie wiem jak im wyszedł 0 input lag, bo 0 to ma na pewno każdy monitor CRT, ale żeby LCD ... Bynajmniej mogę zaświadczyć, że czasem gram w różne gry i input lag'a u siebie nie zauważyłem.

Co do wejść/wyjść to VGA daje podobno słabszą jakość ( ja widać jestem ślepy bo różnicy nie widzę), nie jest to jak wiadomo złącze cyfrowe. Wyjście HDMI pozwala transmitować dźwięk i obraz jednocześnie i obsługiwać HDCP ( zabezpieczenie przez które będziesz miał czarny ekran na niektórych filmach o ile go nie obsługujesz, chyba trzeba na nie uważać na Viście). DVI - o ile ma wsparcie dla HDCP to jakość niczym się nie różni od HDMI ( mój monitor nie ma HDMI bo i po co mi złącze za 100 zł jak i tak monitor nie ma głośników, a ja mam oddzielny zestaw 5.1, to po co mi w jednym kablu obraz i dźwięk). Co do wyjść composite ( cinch) nie używam nie będę się wypowiadał.

Co do bezawaryjności i reszty to wiesz ... musisz sam sobie coś wybrać, nikt nie podejmie za Ciebie wyboru. Czasem najlepszy monitor komuś popsuje się od razu, a czasem byle jaki działa komuś 10 lat.

Co do pokera i reszty moim zdaniem monitor poniżej rozdzielczości 1900x1200 mija się dzisiaj z celem. Monitory obsługujące taką rozdzielczość do w modele w 22', Lenovo i chyba Eizo oraz wszystkie mające 24' i więcej. Są też całkiem tanie Acery 26'. I zapewniam im większy tym lepszy, nie ma co się bać, że będzie za duży czy coś. On nigdy nie będzie za duży, no chyba że stać Cię na 100'

P.S.: Nie chce mi się sprawdzać czy napisałem z sensem i ładem jak coś będzie niezrozumiałe to napiszę jeszcze raz.

To i ja się dołączę do tematu, żeby nie zakładać nowego. Chcę właśnie wymienić swój monitor ( samsung crt 17 ) na panoramę i mój problem polega na wyborze 20 czy 22... byłam dzisiaj w sklepie dla idiotów, żeby zobaczyć różnicę wielkości i dla mnie 22" są DUŻE. Siedząc pół metra od monitora boję się, że nie "ogarnę" tego wzrokiem ;]. Monitor ten ma spełniać wymogi do gier, filmów, interneta, pokera.

Czy ktoś mógłby się podzielić doświadczeniami z panoramicznymi 20 i 22 ?
Jakieś godne polecenia modele 20 i 22 ? Póki co wybieram pomiędzy LG, samsungiem, philipsem i hp.

toony122

Zamówiony LG 24" LCD L246WH-BN mam nadzieje, że bedzie sie dobrze sprawował.

Miałem zamiar wziaść ten który wkleił Marcinos na allegro, ale ktoś mnie uprzedził, potem była chwila gdzie prawie zdecydowałem sie na 27', ale jednak mogloby to być za dużo.

Ostatecznie wybór padł na tego lg ze wzgledu na to, że nie potrzebuje monitora na jakiś super matrycach bo poker i od czasu do czasu film nie będzie wymagał tak wiele, a ten monitorek ładnie wygląda, kosztuje rozsądnie, ma dobra gwarancje i mam nadzieje, że będzie sie dobrze sprawował (no i Masqb pisał, że ten sprzet jest w porządku)

Dzięki wszystkim którzy wypowiadali sie w tym temacie :)

Fanka ja niestety nie pomoge bo w montorach 20/22 w ogole sie nie rozglądałem, ale mam nadzieje, ze uda Ci sie wybrać jakiś fajny :)

MoroP

Odświeżę trochę temat. Jako że ostatnio gram więcej stołów to mój laptop 17 nie jest już wystarczająca.

Mam pytanie dla speców od kompów. Czy jak mam maks rozdzielczość na laptopie 1400x900 to po podłączeniu drugiego monitora będzie tam większa rozdzielczość czy maksymalnie taka jak na laptopie??

Jeszcze kwestia 22 czy 24 cale, na Boss Medii chyba niewielka różnica i tak wejdą tylko 4 stoły a mając jeszcze laptopa to akurat 8 styknie bo więcej nie dam rady tam grać.

kfas

Wydaje mi sie, ze bedzie taka, jak na laptopie, bo chyba tak mialem podlaczajac u siebie, ale nie jestem pewien. Wlasnie dlatego mysle nad monitorkiem 26", zeby tylko na nim miec obraz a laptopa z boku ;)

Masqb

bierz 24!! Po jakimś czasie i tak stwierdzisz, ze może nawet 30 była by lepsza :P co do rozdzielczości to czemu miała by być taka jak na lapku? Ja sobie mogę spokojnie ustawiać na obu osobno i mam 2 osobne monitory (można też tak ustawić, żeby na obu było to samo)

MoroP

No właśnie to mnie ciekawiło, na wakacje miałem podłączony na kilka dni drugi monitor i nie pamiętam właśnie czy rozdzielczości ustawiałem czy samo się ustawiło.

Teraz mnie czeka wizyta w jakimś media markcie i oglądanie tego wszystkiego.

Może ktoś wkleić zdjęcie 4 stołów Boss Medii na 22 i 24??

Powi

jutro zrobię zdjęcie i Ci wkleje, przy lepszy świetle i jak nie będę zasypiał przed kompem ;)

kfas

Do print screena swiatlo nie jest potrzebne ;)

marcinos

a ja się tak zastanawiam.... czy nie lepiej zamiast monitora kupić telewizor Full HD 32 cale lub więcej i pod to podłączyć kompa ? Grałem na takim czymś w COD najnowsze i naprawdę wyglądało to super....

evog

ja mam http://www.agito.pl/powyzej-19/lg-22-lcd-w2252tqpf.352.329003.html
i jestem bardzo zadowolony

monitorek 22"

4 stoły:

6 stołów:

9 stołów:

jarrodka

jesli podlaczysz drugi monitor, to mozesz ustawic sobie dowolna rozdzielczosc, niezaleznie od rozdzielczosc na monitorze glownym. Co do marki monitorow polecam iiyama:
http://www.allegro.pl/search.php?string=iiyama&category=4371&category=52184

Monitory nie sa moze znane na polskim rynku, ale to co przemawia za kupnem tego sprzetu to:
1. przystepna cena
2. Marka japonska, nie zadna chinszczyzna, nie ujmujac nic chinczykom:)
3. Produkowane w podwroclawskim Mirkowie
4. Gwarancja na martwe piksele

Do tej pory kupowalem wylacznie ich monitory, chociaz moj LCD (B2403W) mam dopiero niecaly rok, sprawuje sie bez zarzutow. Jedynym mankamentem calosci jest to ze matryca jest starszego typu . Polecam te monitory, kazdemu kto chce je kupic. Kilka osob za moja namowa uzywa po dzien dzisiejszy, nie majac jakichkolwiek klopotow z badpixelami

pozdrawiam

MoroP

Dzięki Eyog za screena ale chodziło mi bardziej o stoły PokerKings (BossMedia), ale ogólnie podoba mi się wizualnie ten LG.

Co do tej iiyamy to tam można w pionie monitora używać??

jarrodka

tak jesli chcesz mozesz obrocic monitor o 90 stopni, ale teraz taki bajer ma wiekszosc sprzetu na rynku

Powi

evog mnie ubiegł ;] ale widzę, że przynajmniej ma taki sam monitor jak ja ;) z czystym sumieniem polecam go, chociaż teraz to wybrałbym 24" ;p

Co do monitorów iiyama to też się kiedyś nad nimi zastanawiałem, ale zdecydowało to, że po prostu są strasznie brzydkie ;)

jarrodka

owszem, uroda moze nie grzesza. Natomiast wade ta nadrabiaja bezawaryjnoscia i solidnoscia wykonania. Jesli ktos kupuje sprzet po to, zeby go ogladac a nie po to zeby mu sluzyl solidnie, no to nie polecam:)

Bilson

http://www.ceneo.pl/1203368 Ja mam takiego i moge z czystym sumieniem polecić.

Miesiąc gwarnacji na zdechłe piksele. ja mam kilka miesięcy i w 100% bez zastrzeżeń.