marcinos co do różnic między matrycami, to TN są po prostu szybkie ( niskie czasy reakcji) ale jak dla mnie nie do zaakceptowania, mają marne kąty patrzenia i patrząc np. z boku monitora nie widać nic, bądź widać niewyraźnie z wyblakłymi kolorami itd. Ja mam MVA i tutaj kąty są według producenta 180', raczej nie możliwe, ale prawda jest taka, że skąd bym nie spojrzał obraz widzę dokładnie i wyraźnie, chociaż pewne zmiany w kolorach następują, ale nieznaczne, nie jak przy TN. PVA jest podobna do MVA, te same kąty widzenia, ale chyba lepiej odwzorowuje kolory (chociaż tutaj nie jestem pewny czy nie pomieszałem). S-IPS to jeszcze nowsze matryce gdzie kąty są ok i jest to jeszcze inna technologia, ale o niej akurat niewiele czytałem to nie będę zmyślał.
Co do czasów reakcji nie interesują mnie tak jak kontrast i cała reszta - mnie interesuje jedynie input lag, tzn. jak grasz w grę i np. w Quaku III robisz ruch w lewo to monitor dopiero np. po czasie 20 ms wykonuje to na ekranie. Jeśli jesteś super pro gracz to ma to wielkie znaczenie, jeśli nie niby nie ma. Jednak ludzie piszą, że tam gdzie to występuje jest widoczne i przeszkadza. Mój monitor w jednym teście w porównaniu z DELLem za 3k miał 0 input lag, gdy DELL miał całkiem duży. Nie wiem jak im wyszedł 0 input lag, bo 0 to ma na pewno każdy monitor CRT, ale żeby LCD ... Bynajmniej mogę zaświadczyć, że czasem gram w różne gry i input lag'a u siebie nie zauważyłem.
Co do wejść/wyjść to VGA daje podobno słabszą jakość ( ja widać jestem ślepy bo różnicy nie widzę), nie jest to jak wiadomo złącze cyfrowe. Wyjście HDMI pozwala transmitować dźwięk i obraz jednocześnie i obsługiwać HDCP ( zabezpieczenie przez które będziesz miał czarny ekran na niektórych filmach o ile go nie obsługujesz, chyba trzeba na nie uważać na Viście). DVI - o ile ma wsparcie dla HDCP to jakość niczym się nie różni od HDMI ( mój monitor nie ma HDMI bo i po co mi złącze za 100 zł jak i tak monitor nie ma głośników, a ja mam oddzielny zestaw 5.1, to po co mi w jednym kablu obraz i dźwięk). Co do wyjść composite ( cinch) nie używam nie będę się wypowiadał.
Co do bezawaryjności i reszty to wiesz ... musisz sam sobie coś wybrać, nikt nie podejmie za Ciebie wyboru. Czasem najlepszy monitor komuś popsuje się od razu, a czasem byle jaki działa komuś 10 lat.
Co do pokera i reszty moim zdaniem monitor poniżej rozdzielczości 1900x1200 mija się dzisiaj z celem. Monitory obsługujące taką rozdzielczość do w modele w 22', Lenovo i chyba Eizo oraz wszystkie mające 24' i więcej. Są też całkiem tanie Acery 26'. I zapewniam im większy tym lepszy, nie ma co się bać, że będzie za duży czy coś. On nigdy nie będzie za duży, no chyba że stać Cię na 100'
P.S.: Nie chce mi się sprawdzać czy napisałem z sensem i ładem jak coś będzie niezrozumiałe to napiszę jeszcze raz.