a moze cos takiego:
http://www.gral.pl/preview/Samsung/Samsung_24_cali_LCD_2433BW_5ms_DVI_czarny_wide_47.html
MatiKosa napisał
Właśnie się przymierzam do zakupu jakiegoś monitora 24" do laptopa, bo jego matryca jest już tak uszkodzona, że nie idzie patrzeć. Nie można go nawet dotknąć, bo obraz zaraz drga i się psuje. Teraz mam remont ulicy i jak walec wyrównywał asfalt to znowu się zepsuł i nie mogę go naprawić - takie to drgania generuje.Kolega mi polecił monitor firmy BenQ, tutaj mi podał takie przykładowe 2:
http://www.gral.pl/preview/BenQ/Benq_24_cali_LCD_G2400Wa_5_ms_1920x1200_84.html
http://www.gral.pl/preview/BenQ/Benq_24_cali_LCD_G2400WAD_5_ms_1920x1200_19.htmlCo o nich sądzicie?
Może być w tym przypadku kiepsko z jakością obrazu, sam jak jestem u dziewczyny to podłączam 19" Samsunga pod mojego laptopa i obraz jest naprawdę kiepski - rozmazuje się i szybko oczy mnie zaczynają boleć.
Nie znam się na tym ale możesz mieć problem z synchronizowaniem laptopa z tymi monitorami, tym bardziej, że w laptopach są z reguły kiepskie karty graficzne.
Najlepiej by było jakbyś przetestował jakiś 24" albo zapytał się specjalisty.
Pozdro
Oglądam Was już w jakości FullHD :D, na tym monitorku do którego link dawałem wyżej - jakość filmów BlueRay zwala z nóg, gra w tej rozdziałce to też czysta przyjemność. Po pierwszym paru godzinach pracy urządzenie bez zarzutu
Jeżeli ktoś szuka czegoś dla siebie to polecam.
naturat powiedz jakie odswiezanie masz
60Hz?? buahaha blysnales wiedza kilka postow wyzej
ja uzywam regularnie dwa rozne monitory 24":
- w domu mam samsunga 2493HM (robie na nim wszystko: office, internet, projektowanie, obrobka zdjec)
- w pracy uzywam do projektowania hyundai N240WD
samsung 2493HM:
obraz jest ok, nic nie mam negatywnego do niego, ale jest jasny w pi*du! ja go uzywam na 15%–20% maksymalnej jasnosci.
jego wielki minus to ergonomia zewnetrznych przyciskow: nie ma normalnych wystajacych klawiszy tylko takie czule powieszchnie ktore udaja ze sa przyciskami. na szczescie do tego monitora mozna zainstalowac soft konfiguracyjny i nie trzeba sie pieprzyc z klawiszami tylko wszystko myszka na ekranie sie robi.
monitor elegancko wyglada ale mysle ze w sredniej klasie monitorow znajda sie moze ciekawsze modele.
hyundai N240WD:
widac zaraz ze to jest bardzo tani monitor. cala obudowa i noga robia tandetne wrazenie. takich bajer jak konfig softem tez nie ma. jakosc obrazu jest okay, ale trzeba dluga dostrajac zeby otrzymac przyjemny obraz. standardowa konfiguracja jest mocno za jasna i ma strasznie przedawkowana ilosc niebieskiego. tak samo dlugo z kontrastem musialem grzebac.
jesli ale sie nic nie ma do tandetnej obudowy, upierdliwego nastrajania i nie chce sie duzo wydawac warto obejrzec tego hyundaia.
odswiezanie w lCD to 3-rzedna sprawa!!! Ostatno nawet ktos sie reklamuje 200 Hz. Pytanie tylko po co? Ilosc Hz ma znaczenie w kineskopach gdyz w danej fazie obraz jest nierownomiernie oswietlony (gdyz wiazka w danym czasie podswietlala jeden piksel, a ten nastepny juz prawie wygasl). Dlatego 100 hz kineskopy mialy sens, gdyz wiazka idzie 2x szybciej i obraz jest mniej migoczacy.
W LCD podswietlenie jest caly czas rownomierne. Bo jest one rozprowadzane w trybie ciaglym przez specjalne "jarzeniowki", lub/i LED. Obraz powstaje w wyniku kontroli "zaluzji" ktore sa z LCD i odpowiednio blokuja przeplyw swiatla.
Dlaczego wiec 60 Hz? Proste. W USA przyjelo sie 30 klatek na sekunde (NTSC). I tyle wystarczy z nawiazka by nie meczyc oka. ALe LCD porzebuje takze czasu na "wyzerowanie" wszystkich pikseli. Ianczej obraz by sie rozmywal (Input lag).
Co ciekawe. Obraz przesylany analogowo (D-sub) jest odwiezany 75 Hz. Wynika to z tego ze przesylanych jest wiecej informacji (geometria obrazu itp.)
A co powiecie o takim monitorku??
Szanujaca sie marka ktora praktycznie z tegoco mi wiadomo zajmuje sie produkcja monitorkow wiec badziewieto raczej byc nie powinno
http://www.iiyama.com/pl_PL/Product/category/2/product/162
kosciasty napisał
A co powiecie o takim monitorku??
Szanujaca sie marka ktora praktycznie z tegoco mi wiadomo zajmuje sie produkcja monitorkow wiec badziewieto raczej byc nie powinno
http://www.iiyama.com/pl_PL/Product/category/2/product/162
Patrząc po kątach nie jest to matryca PVA ani MVA, ale raczej "ulepszona" wersja TN. Do pokera, moim zdaniem liczy się głównie rozdzielczość i liczba cali. Te parametry ma akurat dobre
Ja mam monitor firmy Yuraku (niemiecka nazwa chińskiej firmy ;], co ciekawe w każdym kraju UE, gdzie mają dystrybucję działają pod inną nazwą ), ma full HD, 24' , matrycę PVA kosztował tysiąc, ma nawet kilka martwiaków już, ale mi to jakoś nie przeszkadza specjalnie. Jeśli się na te martwiaki nie gapisz specjalnie to i tak ich nie widać, bo czym jest kilka martwych pikseli w gąszczu ponad dwóch milionów sprawnych . Co ciekawsze w ciągu ponad roku odkąd go mam umarły mi już 2 kable DVI do full hd. Z tego powodu obecnie mam go podłączonego przez VGA. I co ciekawe, dla mnie nie ma prawie żadnej różnicy między VGA a DVI. Oczywiście wiele osób twierdzi, że różnica jest ogromna i nie ma o czym rozmawiać. Może jestem ślepy ... Tak więc podsumowując przydługi wywód moim zdaniem do pokera w monitorze liczy się tylko jego wielkość i rozdzielczość oraz kąty widzenia na poziomie (żeby nie zmieniały się kolory jak zerkniesz po delikatnym kątem).
A i dodam, że pivot to akurat świetna sprawa o ile używasz w miarę często edytora tekstu np. Worda.
pytanie nooba
czy posiadając w laptopie tylko wyjścia VGA i S-Video, istnieje szansa podłączenia dwóch monitorów jednocześnie, inaczej niz przy użyciu tego urządzenia
http://www.allegro.pl/item688791353_zewnetrzna_karta_graficzna_adapter_usb_dvi_hdmi.html
dziękuję
Ja od siebie polecam LG W2343T-PF. Swietny monitor za bardzo niską cenę jak na Full HD, dodatkowo LG daje gwarancje miesiąc na wypalone pixele.
Lukasus napisał
Z tego powodu obecnie mam go podłączonego przez VGA. I co ciekawe, dla mnie nie ma prawie żadnej różnicy między VGA a DVI. Oczywiście wiele osób twierdzi, że różnica jest ogromna i nie ma o czym rozmawiać. Może jestem ślepy ...
jakosc obrazu prez VGA mocno zalezy od jakosci sygnalu.
o jakosci sygnalu decyduja dwie rzeczy: glownie sila sygnalu z gniazdka VGA ale rowniesz jakosc kabla.
akurat jest tak, ze wiekszosc normalnych kart graficznych, ktore uzywamy do komputerow stacjonarnych, wysyla znacznie lepszy sygnal niz np. gniazdko VGA przy laptopach. z tego wynika ze przy uzywaniu VGA na stacjonarnym kompie masz duze szansy osiagnac podobny obraz jak cyfrowym sygnalem.
sa ale pewne limity i monitory 24" sa za zwyczaj najwieksze jakie jeszcze posiadaja wejscie VGA. wiekszosc 30" z matryca ponad 2,5 megapikseli np. juz nie ma wejsc analogowych.
Witam,
Szukam monitorka do pokera i może do jakichś multimediów (filmy, konsola).
Wyszukałem takie dwa:
Samsung 2443bw
i
Który z nich polecacie?
A może jakiś inny w tych cenach? (koniecznie taka rozdziałka).
http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=50843
ja wczoraj taki zamówiłem... 24 cale i dosyć tanio
Napisane przez fessnic
Mam tego samsunga i nie narzekam. Do pokera w sam raz.
Za Twoją radą zamówiłem. Zobaczymy jak się będzie grało na takim czyms po przejsciu z 15" laptopa
Napisane przez krzyziu1
Napisane przez fessnic
Mam tego samsunga i nie narzekam. Do pokera w sam raz.Za Twoją radą zamówiłem. Zobaczymy jak się będzie grało na takim czyms po przejsciu z 15" laptopa
![]()
Szykuj sie na szok ;] a roznica bedzie jak pomiedzy weglem a diamentem
Napisane przez fessnic
Napisane przez krzyziu1
Napisane przez fessnic
Mam tego samsunga i nie narzekam. Do pokera w sam raz.Za Twoją radą zamówiłem. Zobaczymy jak się będzie grało na takim czyms po przejsciu z 15" laptopa
![]()
Szykuj sie na szok ;] a roznica bedzie jak pomiedzy weglem a diamentem
wow aż tak... tylko żeby ten szok wpłynął korzystnie na moją gre...
Własnie dostałem maila że nie maja go na stanie i dopiero bedzie po nowym roku :/ wiec szukam w innym sklepie.
A Ty fessnic gdzie go kupowałeś?
Pobawię się w archeologa ale co tam... nie będę nowego wątku zakładał...
Po nowym roku chcę kupić zestaw przeznaczony wyłącznie do mt. Jeżeli chodzi o monitor, to interesuje mnie coś pomiędzy 27-32'' bo większy chyba i tak nie ma sensu. Nie mam zamiaru grać więcej niż ~30 stołów, jednak zależy mi, aby wszystkie mieściły się obok siebie, dlatego potrzebuje pomocy przy odpowiednim doborze monitora. W grę wchodzi też możliwość 2x mniejszy monitor, sam jeszcze nie wiem która opcja będzie dla mnie lepsza. Może ktoś tak gra, opisze swoje wrażenia ;p
Będę wdzięczny każdemu za radę. Na co powinienem w pierwszej kolejności zwrócić uwagę? Jaka rozdzielczość, proporcje byłyby najlepsze? Mam nadzieję, że są wśród nas ludzie zorientowani w temacie i chętnie mi pomogą
Nie chciałbym kupić czegoś drogiego i potem tego żałować...
Pozdrawiam