http://kupuzywane.moto.onet.pl/jaguar-xkr-xk-lopatki-arden-cabrio-full-C18638196.html
http://kupuzywane.moto.onet.pl/jaguar-xf-4-2-xf-premium-luxury-C18284929.html
Napisane przez darsOK
Napisane przez TheNaturat
Ogólnie rzecz biorąc jeśli chodzi o samochody jestem raczej tradycjonalistą, wydając te 100k raczej celuję w Mercedesa, BMW, Audi czy Maserati itd. niż Mazdę/VW
Wiem, każdej marce zdarzają się auta bardziej lub mniej udane, acz jednak mam większe zaufanie do firm które od dawna zajmują się produkcją samochodów w tym segmencie.
Mazda ma tradycję
![]()
Ma czy też nie ma ale mając 100k zł nie kupiłbym mazdy to trochę tak jak kupić za 40k zł nowego fiata pandę zamiast jakiegoś duuuużo lepszego 3-4 letniego auta
. Oczywiście do mazdy nic nie mam spoko autka ale nie na ten budżet .
To maserati naprawdę świetnie się prezentuję i te 400 koni mmmm.... po prostu bajka
. Wydaje mi się , że ogólnie jeśli chodzi o awaryjność 4-5 letnich aut to nie ma się czym przejmować bo zazwyczaj są to tylko koszty eksploatacji , świeże auta zazwyczaj się nie psują , no i jeszcze jeśli bierzemy pod uwagę marki które słyną z nie zawodności.
prawie idealne auto za 100k dla mnie to Audi Q7 (da sie juz kupic za to) samochod duzy ,bezpieczny na polskich drogach to wg mnie wazne,4x4 jest=super sie w zimie jezdzi,buta ma,audi marka dobra,model auta nowy wiec nie straci az tak na wartosci,jedyna jego wada wg mnie to ,ze jak wszystkie audi jest bardzo prosty do zwiniecia w porownaniu np do merca ML, bmwX5 czy lexusa RX
Napisane przez SUPERSYS3
prawie idealne auto za 100k dla mnie to Audi Q7 (da sie juz kupic za to)
Właśnie problemem Q7 jest to, że się "da", ale nie dostaniesz igły to raz, a dwa że się lubią pie*dolić - ani Audi, ani BMW czy też Mercedes to już nie są te same niezawodne samochody jak jeszcze 10 lat temu. Dlatego ja zdecydowanie wolałbym nawet 5-6 letniego GX`a, ale w naprawdę dobrym stanie, bo tam wygodna jest niesamowita a i śpisz spokojnie, bo masz niezawodny samochód
Bąbel, SUPERSYS - dzięki, ale SUVy raczej nie są dla mnie ![]()
coorchuck - CLS wygląda naprawdę obiecująco, ma styl, a jest chyba jednak tańszy niż Maserati czy S-ka, na pewno wezmę go pod uwagę.
pyziolek20 - XF też na pierwszy rzut oka wygląda nieźle, sprawia wrażenie dość masywnego, a Jaguar to też trochę egzotyka, acz na pewno interesujący zawodnik, szczególnie że mógłbym sobie pozwolić na całkiem młody egzemplarz.
TheNaturat masz ciężki orzech do zgryzienia , bo naprawdę wybór jest duży i możesz kupić sobie to co Ci się naprawdę podoba i tym bym się kierował kup ten który jest według Ciebie najfajniejszy bo jeśli chodzi o resztę(komfort,awaryjność,utrzymanie) to wydaje mi się że będzie podobnie ![]()
Jeśli chodzi o Jaguara mówisz egzotyka ale według mnie to jest jak najbardziej + , mieć auto rzadko spotykane , choć w sumie co byś nie kupił to i tak spotkanie drugiego takie auta na drodze będzie zdarzało się naprawdę rzadko .Jak już kupisz zrób jakieś fotki i wrzuć na forum
Bąbel, SUPERSYS - dzięki, ale SUVy raczej nie są dla mnie![]()
w00t? niemożliwe, że komuś SUV`y się nie podobają![]()
w takim razie polecałbym Lexusa ES:
http://otomoto.pl/lexus-es350-amer-auto-C19906952.html
bo Lexus to zawsze gwarancja wygodny i w 90% przypadków także niezawodności
albo dżagiego:
http://allegro.pl/piekny-perfekcyjny-xj8-nie-s-klasa-bmw-7-a8-i1951176184.htmlchoć jak sam zauważyłeś to lekka egzotyka
Pozdro ♠_thumbsup:
Z tych wymienionych Jaguar XF - moc!
pół żartem, pół serio - nie rozważałeś kupna nowego auta mniej "ekskluzywnej" marki? http://otomoto.pl/skoda-superb-comfort-3-6-fsi-dsg-4x4-260-km-C17085435.html :D:D:D 250KM, 6,5s do setki, 4x4 w automacie DSG
Imo bardzo duzy wybor.
Zaczynajac od zwyklych audi, jadac przez Porshe, lexusy konczac na jaguarach.
Ciezka decyzja bedzie
po tracić po roku 30 % wartości auta imo kiepska decyzja
, no a drugi powód skoro ma kase na s-klase po co ładować się w skode
, w skodzie nie będzie lansu :fuckyeah
Kurczę, zamieszaliście nieźle, z 2 pomysłów zrobiło się 10 ![]()
To może zapytam inaczej, dlaczego miałbym NIE kupować Maserati?
To najlepiej wbij na jakieś forum samochodowe, bo tutaj ludzi którzy się naprawdę znają znajdziesz paru (sam za takiego się nie uważam)
Ale IMO to nic sprawdzonego, egzotyka totalna, nie wiem jak z przeglądami ale pewnie słabo (np. będziesz musiał jechać na przegląd do Berlina), części na bank strasznie drogie... i ja wiem czy tak dobrze wygląda albo jest aż tak wygodny? Ja bym się ani chwili nie zastanawiał i wybrał jakiegoś Lexusa, ale zrobisz jak uważasz ![]()
Daj znać później co kupiłeś i jak się sprawuje. Pozdro ♠_thumbsup:
bo czy masz na serwis jakby co?
Do najbliższego dealera mam od miejsca zamieszkania z 20 km ![]()
Odnośnie części faktycznie zapewne będą droższe niż do Lexusa czy Mercedesa, acz jeśli np. 1-2 razy w czasie planowanej eksploatacji będę musiał wydać te parę tysięcy więcej to w porównaniu z ceną zakupu samochodu jest to koszt raczej niewielki.
btw. odnośnie SUV'ów jeszcze to Cel NL1000 3 post od góry
i w ogóle może pogadaj z robmaf'em skoro on się tam wybierał na jakieś jady próbne...
Chcesz kupić auto niezawodne? Niestety musisz wykreślić włoskie samochody. Tak jak to Clarkson ujął: "Kupujesz alfę bo jesteś fascynatem motoryzacji, budzisz się w nocy, aby zejść do garażu. Ale jak to z supermodelkami bywa są kapryśne. Nim się obejrzysz masz w znajomych na FB wszystkich mechaników z okolicy" ![]()
Nie tak dawno znajomy ojca szukał samochodu w podobnej cenie i jako kompletny laik poprosił nas o pomoc w wyborze i ewentualnych oględzinach, kilka wniosków:
-chcesz auto efektowne wybierz włoskie, ale licz się z długim czasem naprawy i częstymi awariami,
-chcesz auto solidne wybierz coś z Niemieckich, Japońskich, Szwedzkich.
-jeśli zależy Ci na szybkich naprawach dobrym wsparciu serwisów to wybieraj tylko duże marki. Co z tego, że do najbliższego ASO masz kilka km? auto zawsze psuje się daleko do domu
(prawa Marphego)
-nie ma sensu szukać polecanych samochodów po ogólnych forach, najpierw trzeba sprecyzować się i ograniczyć wybór do kilku modeli, a potem szukać na ich temat informacji na forach ich UŻYTKOWNIKÓW. Nie warto słuchać opinii fanboyów i tych z drugiej ręki.
-tymbardziej, że ten sam model samochodu ma zazwyczaj wiele wersji silnikowych. I o ile wersja 4,2 V8 może być idealna i bezawaryjna, o tyle ten sam model z V6 może się okazać stałym bywalcem serwisów.
-czasami dużo problemów może sprawić jakiś detal (np. jak w przypadku Renault i ich systemu kart na początku), warto z niego zrezygnować
-Dekra posiada rankingi niezawodności, warto tam chociaż zaglądnąć
-Warto dopłacić za zadbany egzemplarz, szczególnie w przypadku drogich w naprawie modeli
-samochody najwięcej tracą w ciągu pierwszych 3 lat 30-50% wartości!
Na początek polecałbym Ci się zastanowić co tak naprawdę potrzebujesz, potem wybrać kilka modeli, a dopiero potem szukać informacji na ich temat.
Btw. znajomy osobiście wybrał Audi Allroad (lekko podwyższony model wygrał ze względu na zamiłowanie do wyjazdów na ryby i polowania). Wersja 3.2 Quattro. Super się prowadzi i z tego co wiem z autkiem się nic nie dzieje dolewa paliwa i nawija kilometry.
BTW.2. chciałbym mieć takie problemy :fdrink
Do najbliższego dealera mam od miejsca zamieszkania z 20 km
Odnośnie części faktycznie zapewne będą droższe niż do Lexusa czy Mercedesa, acz jeśli np. 1-2 razy w czasie planowanej eksploatacji będę musiał wydać te parę tysięcy więcej to w porównaniu z ceną zakupu samochodu jest to koszt raczej niewielki.
Pytanie tylko czy potrzeba Ci samochód aż z taką mocą jaką dysponuje Maserati . Sam powiedziałeś na wstępie , że chcesz samochód trochę luksusowy trochę sportowy , może i Maserati jest sportowe ale z tym luksusem nie przesadzałbym , bo np Audi A6 , nie mówiąc już o S-klasie to wypada wg nich bardzo blado .
Przede wszystkim sam musisz zdać sobie sprawe JAKI samochód chcesz . Czy może SUV czy raczej wygodnego sedana np ( BMW 5 ) czy może jednak jakiegoś diabła drogowego w stylu Toyota Supra
. Bo ilu ludzi tyle będzie podpowiedzi , wiadomo , najrozsądniej kupić jakiegoś niemiaszka i być na 90% pewnym , że jedyną rzeczą jaką będziesz robić z samochodem to dolewanie benzyny .
Kurczę, zamieszaliście nieźle, z 2 pomysłów zrobiło się 10
http://forum.forzaitalia.pl/viewforum.php?f=38 < do poczytania
Streszczenie:
Użytkownicy są zakochani w swoich samochodach, nieźle się prowadzą, fajne silniki dźwięk, frajda z jazdy. Ale... narzekają na awaryjność, obsługę serwisową, trwałość i spalanie.
Jednym słowem serce mówi tak, rozum mówi nie.
Ta stornka, może Ci pomóc, jakbyś szedł w stronę audi, bmw, czy mercedesów, bo maja spory wybór, nie będę Ci doradzał bo o gustach się nie dyskutuję, ja na obecną chwilę kupiłbym audi A6, bo mega mi się podoba, jednak jeszcze troszkę na to muszę popracować :).
Z jednej strony macie rację że zakup Maserati to chyba jednak nie jest najlepszy pomysł, ale z drugiej strony jakoś nie widzę się w garniaku w wielkim czarnym, niemieckim trzytonowym barakowozie ![]()
What about CLS?