W sumie każdy doradzi Ci to co mu się najbardziej podoba/lubi, jeden woli nowego passata z gwarancją etc, inny kilkuletnie M5, jeszcze inny cuda w stylu cadillac, lub może coś japońskiego, bo się nie psuje, etc. Innymi słowy kwestia gustu, przekonań, stereotypów. A jeśli nie kupisz jakiegoś złoma składanego z pięciu innych, to nic wielkiego dziać się nie będzie.
Ja np. lubię jak mi się auto ''podoba'', zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. To pierwsze nawet ważniejsze, więcej czasu spędzisz w środku widząc wnętrze, niż oglądając blachy z zewnątrz.
Gdybym miał w tej chwili kupić auto za 100-130k PLN (bo pewnie min tyle podniesiesz budżet jeśli coś Ci się spodoba) skorzystałbym z mobile.de (dlatego że można jednocześnie wyszukiwać 3 marki/modele, na otomoto nie widziałem takiej opcji).
Ja szukałbym czegoś wśród tych trzech modeli (o CLS i XF już wspomniano, ale o S80 nie ;)):
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/search.html?editSearch=1&__lp=25&scopeId=C&sortOption.sortBy=price.consumerGrossEuro&makeModelVariant1.makeId=17200&makeModelVariant1.modelId=212%2C205%2C117%2C147%2C148%2C149%2C150%2C176&makeModelVariant1.searchInFreetext=false&makeModelVariant2.makeId=12400&makeModelVariant2.modelId=24&makeModelVariant2.searchInFreetext=false&makeModelVariant3.makeId=25100&makeModelVariant3.modelId=30&makeModelVariant3.searchInFreetext=false&minPowerAsArray=147&minPowerAsArray=KW&minPrice=27500&maxPrice=35001&ambitCountry=DE&negativeFeatures=EXPORT&maxMileage=125000&categories=Limousine&categories=SportsCar&lang=de
O CLS (miałem okazję jeździć chwilę, za samą pozycję za kierownicą mega + ;)) XF trochę pisano, ale S80 zasługuje moim zdaniem na uwagę, wygląd nie tak efektowny jak w CLS, ale również elegancki, poza tym najbezpiczniejsze auto świata 2010 (i 2011?), rewelacyjny diesel D5, niezła V8, świetna jakość i za taką ilość $ dostaniesz prawie nówkę (szukaj wersji R-design lub Executive jeśli się zdecydujesz ;))
Pofiltrowałem trochę (sedan, moc 200km+, cena od 27.5-35k€ etc). Proponuję zrobić to samo i porównać sobie niem. trójcę czyli BMW, AUDI, Merc, wyskoczą 3,5, A4, A6, C, E klasy, czyli sama nuda, jeśli nie ma M, S AMG, pakietów :P. Znajdź model który Ci się podoba i wtedy szukaj coś na otomoto (czy gdzieś w kraju w którym chesz auto rejestrować).
S8, S6, M5, CLS AMG - to rewelacyjne auta, ale za 100k z groszami kupisz raczej tylko padlinę.
PS. Maserati wygląda bosko, ale to większa egzotyka niż Jaguar
A ceny części, przeglądów etc będą o niebo większe.
Pzdr.