Siemka,
Naszło mnie na zmianę windowsa. Zajrzałem na parę stronek i uczciwie mówiąc zdurniałem tyle jest różnych wersji. Może ktoś coś polecić do domowej stacjinarki ?
Siemka,
Naszło mnie na zmianę windowsa. Zajrzałem na parę stronek i uczciwie mówiąc zdurniałem tyle jest różnych wersji. Może ktoś coś polecić do domowej stacjinarki ?
Na pewno nie kupuj z allegro.
Do domowego komputera każda będzie dobra. Wersja najlepiej najtańsza. Największa różnica jest w licencji.
BOX może być używana na jednym komputerze jednocześnie.
OEM masz licencje przypisaną do płyty głównej na której aktywujesz klucz. Przy zmianie płyty lub kompa mogą być problemy z aktywacją klucza, lecz wystarczy zadzwonić wtedy do Microsoftu.
Wybór należy do Ciebie. Jak coś priv.
Napisane przez martinez92pl
Na pewno nie kupuj z allegro.(...)
Czemu? Tak z ciekawości pytam. Co te klucze jakieś gorsze?
Po prostu są nielegalne. Jeżeli ktoś kupuje Windowsa na allegro za 50 (w sklepie kosztuje 400) i wydaje mu się, że wszystko jest ok to ciężko to nawet skomentować.
Raz na kilka miesięcy zamykają jakąś fabryczkę, ale i tak allegro jest tego pełne. Tu jedna z konkretniejszych akcji: http://www.antyradio.pl/Technologia/Komputery/Nielegalna-fabryka-Windowsa-zamknieta-w-Polsce-7584
Jeżeli ktoś kupuje Windowsa na allegro za 50 (w sklepie kosztuje 400) i wydaje mu się, że wszystko jest ok to ciężko to nawet skomentować.
Mi się nie wydaje. Po prostu jest ok.
Na allegro kupujesz sam klucz, i to nie za 50, a teraz nawet za 20 PLN, i owszem nie można z tego klucza pobrać windy ze stron MS, ale jeżeli posiadasz instalkę to spokojnie tym kluczem to aktywujesz (niestety telefonicznie). Dlatego pytam: czy te klucze jakieś gorszego sortu są, skoro serwery MS je akceptują?
Nie są gorsze. Niektórzy po prostu muszą wydać 400 zł na windowsa. Po co? Nie wiem. Może, żeby się dowartościować.
Ja mam jeszcze Xp'ka pro:)
A co do allegro to znajomy kupował tam Win8 i klucz mu nie działał. Musiał się odwołać i dostał nowy działający.
Także ja jestem trochę uczulony na to. Podobnie jest na kinguin (z tymże jak przeszukałem forum z opiniami o tamtejszych sprzedawcach to 40% scam)
Wszystkie zakupu za 50 / 100 / 200 PLN to kombinacja / zlodziejstwo
Windows z legalnej dystrybucji kosztuje okolo 450 PLN brutto
http://www.x-kom.pl/p/248984-system-operacyjny-microsoft-windows-10-home-pl-64bit-oem-dvd.html
te kupione "online" pewnie beda dzialac moze nawet kilka lat ale nie jest to legalne.
co jakis czas Microsoft robi akcje blokowania nielegalnie udostepnionych kluczy.
nie zawsze to wychodzi ale najczesciej pojawia sie w sytuacji kiedy chcesz przeinstalowac soft i program na nowo odpytuje serwer licencyjny.
to czy ktos taki kupuje czy nie to juz indywidualna sprawa jego moralnosci i etyki.
mozna przeciez kupic rower " od nieznajomego" a ze byl on kradziony - nie kazdego kupujacego to interesuje.
W tym przypadku jest duze przyzwolenie spoleczne / moralne bo przeciez "okradasz" mega bogata firme ![]()
pozdr.
Napisane przez Prawdomowny
Nie są gorsze. Niektórzy po prostu muszą wydać 400 zł na windowsa. Po co? Nie wiem. Może, żeby się dowartościować.
Jak dobrze rozumiem, jesteś z gatunku tych osób co kradną muzykę, filmy, oprogramowanie, maja gdzieś prawa autorskie etc. etc. Gratuluję dobrego samopoczucia, to Twoja moralność nie moja więc nie pokuszę się o szczegółową ocenę ad personam. I powiem tylko tyle, że nie jest to powód do dumy i tego by obnosić się z tym na forum.
Aaaa i jak Ci kiedyś poker room zablokuje kasę etc. to nie krzycz, że Cię okradli. Z tego samego powodu nie narzekaj też, że soft jest rigged albo, że cię kroją na "rejku". I zrozum złodzieja, co ci w tramwaju portfel podpierniczył i sprzedawcę w mięsnym, co ci szynkę wyprodukowaną z 70% mięsa sprzedaje.
i jeszcze uzupelniajac, bron boze zeby kogos straszyc, ale moze rozsadni zwroca uwage:
https://bezprawnik.pl/office-windows-z-allegro-policja/
"Policja z Olsztyna rozbiła szajkę piratów, którzy przez ostatnich kilka lat mogli sprzedać piracki Office lub Windows z Allegro nawet kilkuset tysiącom Polaków. Co więcej, podróbki były tak dobre, że większość nabywców nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że systemy nie były legalne. "
i tu link niby z 2014 roku ale mechanizmy dzialaja tak samo w 2016 i dla Windows 10