To powinienem się martwić czy nie
?
W razie czego zainstalujesz sobie tego aktywatora o którym Wiktor pisał i po problemie
De facto to co masz na kompie i tak jest nielegalne bo nie masz żadnego dowodu zakupu oprogramowania.
edit: no chyba,że kupiłęś nowy komputer z wgranym juz systemem - zwłaszcza w laptopach zdarza się taki sposób dystrybucji systemu - dostajesz wgranego windowsa + backup na ukrytej partycji. Czasem nawet bez żadnej płytki cd, tylko wtedy i tak masz naklejki i wyszczególnione wszyskto na fakturze.
Napisane przez manuelos
Napisane przez MWaler
EmiyaKiritsuguCzyli jeżeli ja aktywowałem cdkey przez windowsa (nie używając żadnych programów trzecich) to ktoś inny też może aktywować ten sam klucz ?
![]()
Tak, ale przy którejś kolejnej aktywacji na innym sprzęcie wyskoczy komunikat, ze ilość aktywacji na tym cd-key jest już wyczerpana i żeby aktywować telefonicznie
(btw. na tym właśnie polega myk ze sprzedają śmiecie na allegro i każą ludziom aktywować telefonem)Manuelo widzę kolejny Mistrz Worda. "na tym właśnie polega myk ze sprzedają śmiecie na allegro i każą ludziom aktywować telefonem" i owszem natomiast polecam spr od kogo sie kupuje i jaki rodzaj klucza. Polecam sprzedawców z duża ilością komentarzy którzy sprzedają OEMy po bardzo niskiej cenie. W takim przypadku nikt inny nie aktywuje tego samego keya bo go po prostu nie zna.
Napisane przez DrWiktor
Napisane przez manuelos
Napisane przez MWaler
EmiyaKiritsuguCzyli jeżeli ja aktywowałem cdkey przez windowsa (nie używając żadnych programów trzecich) to ktoś inny też może aktywować ten sam klucz ?
![]()
Tak, ale przy którejś kolejnej aktywacji na innym sprzęcie wyskoczy komunikat, ze ilość aktywacji na tym cd-key jest już wyczerpana i żeby aktywować telefonicznie
(btw. na tym właśnie polega myk ze sprzedają śmiecie na allegro i każą ludziom aktywować telefonem)Manuelo widzę kolejny Mistrz Worda. "na tym właśnie polega myk ze sprzedają śmiecie na allegro i każą ludziom aktywować telefonem" i owszem natomiast polecam spr od kogo sie kupuje i jaki rodzaj klucza. Polecam sprzedawców z duża ilością komentarzy którzy sprzedają OEMy po bardzo niskiej cenie. W takim przypadku nikt inny nie aktywuje tego samego keya bo go po prostu nie zna.
Nie zamierzam już więcej odpowiadać na twój trolling. Wybacz, kilkakrotnie otrzymałeś szanse w tej dyskusji na udowodnienie, że twój poziom intelektualny jest wyższy niż ameby ale niestety poległeś.
Napisane przez sphinx100
Trzeba mieć coś poważnego z deklem , żeby wydać 450 zl na windowsa. Tyle w temacie.
Sphinx najlepiej podsumował temat. Piszecie bzdury o których nie macie pojęcia z mentalnością pracownika US. EOT.
[treść wyedytowana]
// wyedytowano cytat - baadnewz01
Gratuluję ciekawego życia. Nie dość że cię d*** będzie boleć to jeszcze jakąś kiłę przywleczesz.
Napisane przez ONKAM
[treść wyedytowana]
// wyedytowano cytat - baadnewz01Gratuluję ciekawego życia. Nie dość że cię d*** będzie boleć to jeszcze jakąś kiłę przywleczesz.
Twoja konieczność udawadniania jaki to Ty inteligentny jesteś jest żenująca. Niestety Twoje posty mówią same za siebie.
Stary weź się nie unoś. Przecież moja odp. to tylko nawiązanie do tego o czym sam napisałeś. Chciałem ci tylko pokazać pułapkę takiego myślenia zachowując twój a nie mój styl. Dobra spadam z tego wątku całkowicie. Przekonujcie się dalej że kradzież jest ok. Nie pojmuję tego ale trudno.
Napisane przez DrWiktor
Napisane przez sphinx100
Trzeba mieć coś poważnego z deklem , żeby wydać 450 zl na windowsa. Tyle w temacie.Sphinx najlepiej podsumował temat. Piszecie bzdury o których nie macie pojęcia z mentalnością pracownika US. EOT.
Domyślam się więc ,że dla Ciebie 400 zł które kosztuje pełna wersja hm2 to rozbój w biały dzień. W ogóle hehehe ogarnia mnie śmiech gdy widze frajerów kupujących nowe auta w salonie za grube hajsy. Ja od ręki mogę mieć znacznie taniej limuzynę od znajomego złodzieja samochodów. Ciebie też?
Tak, bo Microsoft taki święty. Przeczytajcie sobie jakiś niezależny art o jego historii, szczególnie u zarania- wiele dziwnych, nie do końca zrozumiałych decyzji na linii biznes - władza, jakieś naciski, działania lobbystyczne ble ble ble
Druga sprawa to jak mogę kupić za 1.1k nowego laptopa z orginalnym windowsem (może nie jakiś demon wydajności ale wystarczający do podstawowych zadań biurowych/ internetu) to chyba jeszcze mnie nie pojebało całkiem żeby płacić połowę tej kwoty tylko za sam system... No ale niektórych ładnie wytresowali w korpo, że tylko szukają okazji żeby napluć sobie równemu człowiekowi w ryj a potem pójdą lizać jajca Gatesowi
@Varrancamundo
Windows dołączony do sprzętu kosztuje znacznie mniej, w przypadku laptopów różnica w cenie pomiędzy wersją z system i tą bez wynosi około 200 zł. W przypadku najtańszych maszyn o których wspomniałęś microsoft z tego co pamiętam każe bulić około stówki.
Poza tym zauważ,że pewnie wielu z tych co wypowiadali się tu o zakupie windowsa jak o frajerstwie pewnie kupiło komputer za parę tysięcy i zainwestowało w aplikacje pokerowe jak HM2 więcej niż Microsoft życzy sobie za system. No ale żal im dupę ściska gdy muszą zapłacić pare stów za coś dzięki czemu ich komputer jest czymś więcej niż tylko dekoracją biurka.
@Emiya
widocznie mają wyjebane czy Gates zarobi na nich kolejne $$ i dorzuci do swoich miliardów czy nie. Ja tam nie będę na nich na pewno pluł i tyle w temacie ode mnie
Pozdro
Stary weź się nie unoś. Przecież moja odp. to tylko nawiązanie do tego o czym sam napisałeś. Chciałem ci tylko pokazać pułapkę takiego myślenia zachowując twój a nie mój styl. Dobra spadam z tego wątku całkowicie. Przekonujcie się dalej że kradzież jest ok. Nie pojmuję tego ale trudno.
Typowy inteligencik z wypranym mózgiem przez korpo
Napisane przez manuelos
Dobra, widzę wypowiada się tutaj masa osób nie mających pojęcia o temacie, więc może jako osoba do której obowiązków w pracy należą między innymi takie zakupy wyjaśnię co nieco:
1. Oprogramowanie tańsze o 10-20% od rynkowej ceny na 99% jest to tzw. licencja RETAIL. Sprzedającym może być sklep stacjonarny, dostaniesz fakturę, system / office się aktywuje. Dostaniesz nawet "oryginalne" opakowanie i płytę. Teoretycznie masz legalne oprogramowanie. Problem jest następujący - twój klucz licencji może być też aktywowany na tysiącu innych sprzedanych kopii i tak naprawdę jeśli coś przestanie działać M$ ma cię głęboko w dupie bo nie jesteś właścicielem tzw. klucza REDEMPCYJNEGO - czyli pierwotnego klucza na podstawie którego generowane są omawiane RETAIL.
2. Oprogramowanie w śmiesznie niskich cenach - jest tego wysyp w związku z wyrokiem jakiegoś trybunału UE że oprogramowanie można odsprzedawać. Takie oprogramowanie łamie warunki licencji czyli jest nielegalne ( bo może być sprzedawane tylko z nowym sprzętem ).
Reasumując - kupując to gówno nabijasz kabze oszustom i wyzyskiwaczom sam nie dostając nic w zamian.3. Są jeszcze ( w cenie ok. 100 zł ) upgrady do W10 , jeśli masz legalnie kupiony np. W7/8 i to jest w pełni legalne.
Jako bonus dodam, ze w przypadku kontroli legalności oprogramowania zjawia się ekipa złożona z przedstawiciela M$, policjanta / kogoś z US, jest sporządzany protokół z każdego stanowiska czy np. oprogramowanie jest wykorzystywane w celach komercyjnych i czy jest na takie zastosowanie licencja - czyli jeśli kupisz na firmę Office nie dla firm ( w skrócie - jesli zapłacisz za niego mniej niż ok 800 zł ) to dostajesz karę tak jakbyś miał pirata bo łamiesz licencję.
Edit: No i faktura na zakupione oprogramowanie do podstawa.Także wasze cwaniaczkowate polaczkowate zakupy z allegro po 30 zł to sobie możecie w dupę wsadzić
![]()
Żeby nie było, ja was do niczego nie namawiam, sam w domu korzystam z uczelnianego windowsa którego mam dożywotnio a w pracy mam firmowy który musi spełniać wymagania które opisałem. Po prostu wyjaśniam jak to jest naprawdę a co z tym zrobicie to nie moje zmartwienie.
I tym bardziej nie pracuję w korpo - mam pod swoją "opieką" kilka małych firm.
A najważniejsze przesłanie moje i EmiyaKiritsugu jest takie że jak już nie chcecie być " w pełni legalni" to po co płacić cokolwiek ? W przypadku użytkowników prywatnych szansa na przypał jest mniejsza niż trafienie w totka. Co innego w przypadku gdy prowadzi się działalność.
edit: ale jedno mnie niemiłosiernie wkurwia - jak ktoś twierdzi że żeby kupić oryginał trzeba być debilem - polaczki cebulaczki jebane. Dziwić się że pis u władzy jak taki zaścianek mają prawo głosu.
Problem polega na tym , że ceny za oryginały w porównaniu do polskich zarobków są po prostu zbyt wysokie. Weźmy przykładowo przeciętnego polaczka cebulaczka który zarabia 1300zl/msc. I ktoś taki ma kupić windowsa za 450 zl ? Gdyby to zrobił byłby debilem.