Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] zakup windowsa

99 Posty
23 Użytkownicy
366 Reakcje
8,014 Wyświetlenia

Ja czegos nie rozumiem. Skoro te windowsy za 30- 50 zl są nielegalne to czemu allegro nic z tym nie robi ??

manuelos

Napisane przez nightfire30
Ja czegos nie rozumiem. Skoro te windowsy za 30- 50 zl są nielegalne to czemu allegro nic z tym nie robi ??

Bo są legalne jako produkt - możesz je sprzedać/kupić. Używając ich łamiesz jednak postanowienia licencji. Na to allegro nie ma wpływu.

DrWiktor

Zajmujesz się ale chybajako pracownik skarbówki albo straży miejskiej bo polowa posta to bullshit. Powtórzę jeszcze raz, na wielu lapkach w korpo (i nie tylko zależnie od marki laptopa) jest instalowany klon Wina przy czym cdkey nie zostaje wykorzystany. Kupując taki klucz nie zostanie on "aktywowany przez 1k innych użytkowników". Kierując sie logicznym myśleniem a nie prawnym pierdolamento kupujesz pełną wersje oryg Wina. Z waszym tokiem myslenia straz miejska ma racje wypisujac mandat babci sprzedającej pietruszke bo nie ma dzialalnosci gospodarczej.

manuelos

Napisane przez DrWiktor
Zajmujesz się ale chybajako pracownik skarbówki albo straży miejskiej bo polowa posta to bullshit. Powtórzę jeszcze raz, na wielu lapkach w korpo (i nie tylko zależnie od marki laptopa) jest instalowany klon Wina przy czym cdkey nie zostaje wykorzystany. Kupując taki klucz nie zostanie on "aktywowany przez 1k innych użytkowników". Kierując sie logicznym myśleniem a nie prawnym pierdolamento kupujesz pełną wersje oryg Wina. Z waszym tokiem myslenia straz miejska ma racje wypisujac mandat babci sprzedającej pietruszke bo nie ma dzialalnosci gospodarczej.

W korpo to kupuje się licencję na x komputerów i nie ma mowy o odsprzedaży niewykorzystanych bo takich nie ma - korzystasz z licencji zbiorczej. Kierując się logicznym myśleniem to po co płacisz cokolwiek za coś z czego i tak nie mozesz legalnie korzystać skoro możesz to pobrać za darmo łamiąc przy tym zapisy licencyjne w takim samym stopniu ?

Ktoś chce wam pomóc żebyście nie musieli płacić za swoją niewiedzę to lepiej go zwyzywać i nazwać pracownikiem skarbówki. Boże co za kraj. Dobra, idź se kup pirata na allegro a później będziesz płacić M$ i prawnikom za porady które ktoś ci daje za darmo.

DrWiktor

:facepalm:

Zależy od korpo i marki sprzętu których nie wymienię. Nie rozumiesz to trudno, od początku pisałem że chodzi tylko o użytkowanie prywatne.

martinez92pl

sprzedam oryginalnego linuxa, z potwierdzeniem licencji od producenta za 50zł

EmiyaKiritsugu

Napisane przez DrWiktor
Kierując sie logicznym myśleniem a nie prawnym pierdolamento kupujesz pełną wersje oryg Wina. Z waszym tokiem myslenia straz miejska ma racje wypisujac mandat babci sprzedającej pietruszke bo nie ma dzialalnosci gospodarczej.

Ignorantia legis non excusat

Poza tym nam chodzi tylko o uświadomienie Ciebie i innych,że windows z allegro jest nielegalny i płacisz ZA NIC.

ps. jak łindosy z torrentów sprawiają problemy to polecam zajrzeć na np. pebx.pl albo prosto z mostu pobrać obraz ISO z strony microsoftu.

DrWiktor

Miałem, używałem, nie polecam. Za 20zł wg mnie warto mieć sprawnie działającą wersję zmaiast ryzykować np niepotrzebny format w przyszłości. Weż pod uwagę że Mic walczy z "aktywatorami" różnego typu i np za rok może się okazać że 20zł za 2 dni stawiania systemu i reinstalki całego oporogramowania to nie tak dużo.

EmiyaKiritsugu

Niach, ja instalowałem pirackiego windowsa paru znajomym, żaden nie miał jakichkolwiek problemów z takim softem. Musiałeś po prostu ściągnąć jakąś szemraną wersję :f_thumbsup:

i np za rok może się okazać że 20zł za 2 dni stawiania systemu i reinstalki całego oporogramowania to nie tak dużo.

Ja mam kopię zapasową systemu z wgranymi wszystkimi aplikacjami które są mi potrzebne w pracy. System stawiam w 15 minut, czyli prawie 200x szybciej niż Ty.

DrWiktor

Napisane przez EmiyaKiritsugu
Niach, ja instalowałem pirackiego windowsa paru znajomym, żaden nie miał jakichkolwiek problemów z takim softem. Musiałeś po prostu ściągnąć jakąś szemraną wersję :f_thumbsup:

i np za rok może się okazać że 20zł za 2 dni stawiania systemu i reinstalki całego oporogramowania to nie tak dużo.

Ja mam kopię zapasową systemu z wgranymi wszystkimi aplikacjami które są mi potrzebne w pracy. System stawiam w 15 minut, czyli prawie 200x szybciej niż Ty.

A ja nie widze potrzeby inwestowac w dodatkowy dysk bo mam tego trochę i do pracy i do rozrywki. Jesteś taki ogarnięty, znasz łacinę, nieznajomość prawa nie chroni babci sprzedającej pietruszkę i masz na wszystko odpowiedź:D Milego.

MWaler

Z beczki offtop aby Wam nie rozwalać tematu bo widzę że dobrze się bawicie :f_thumbsup:

Jeżeli ktoś wgrał mi na dysk win7 i dostałem cd-key i go aktywowałem (miałem 24dni) to jest szansa że jest to pirat czy raczej 100% legal ? :f_cool:

Czysta ciekawość :sorry:

DrWiktor

Napisane przez MWaler
Z beczki offtop aby Wam nie rozwalać tematu bo widzę że dobrze się bawicie :f_thumbsup:

Jeżeli ktoś wgrał mi na dysk win7 i dostałem cd-key i go aktywowałem (miałem 24dni) to jest szansa że jest to pirat czy raczej 100% legal ? :f_cool:

Czysta ciekawość :sorry:
xD Luz ja już skonczyłem wypociny w tym wątku;p

Jeśli aktywacja poszła normalnie, nie używałeś żadnego typu "aktywatorów" to jak najbardziej będzie działało, z tym że jak pisaliśmy wyżej do firmy na wszelki wypadek nie polecam używać takich keyów(90% legal;p).:f_drink:

EmiyaKiritsugu

Napisane przez DrWiktor
A ja nie widze potrzeby inwestowac w dodatkowy dysk bo mam tego trochę i do pracy i do rozrywki.

Ale z Ciebie ogar, naprawdę podziwiam. A wiesz ,że obraz systemu to plik? Mój zajmuje 35GB i wala się gdzieś na partycji z danymi. W erze terabajtowych twardzieli wygospodarować tyle to nie problem geniuszu :appl:

Napisane przez MWaler

A czy jeśli pożyczyłeś samochód od kumpla to znaczy się ,że jest twój? By oprogramowanie było legalne musisz mieć na to dowód zakupu i używać softu zgodnie z licencją. Krótko mówiąc Nie :D

DrWiktor

Czyli uważasz gościu że wszystko można spokojnie backupować w ten sposób? Zastanawiałeś sie kiedys po co istnieją firmy robiące kopie zapasowe? Jesteś albo urzędnikiem albo trollem. W każdym razie idea mojego posta była taka żeby nie robić załozycielowi tematu wody z mózgu że koniecznie trzeba kupować system za 400zł bo Microsoft zbankrutuje i SWAT wjedzie wam do domu przez okno. Kazdy ma własny rozum i sam wydaje swoją kasę. To tyle ode mnie, powodzenia przy stolikach;)

sphinx100

Trzeba mieć coś poważnego z deklem , żeby wydać 450 zl na windowsa. Tyle w temacie.

EmiyaKiritsugu

Zastanawiam się po co w ogóle tu piszesz skoro raz po raz pokazujesz ,że jesteś totalnym laikiem w kwestiach o których piszesz :megusta:

Gdzie ja napisałem,że wszystkie dane backupuje w ten sposób? Wszelkie pliki których odtworzenie będzie mozolne lub wręcz niemożliwe powinny być przechowywane dodatkowo na zewnętrznym nośniku danych - tu pełna zgoda.

Tylko po co mam to robić z obrazem partycji systemowej na której nie powinno być jakichkolwiek prywatnych danych? Jak nie daj Boże plik się uszkodzi to jedyne co tracę to 2-3 godziny które będę musiał poświęcić na konfiguracje systemu.

EOT z mojej strony, ta dyskusja staje się powoli żenująca

manuelos

Napisane przez DrWiktor
Jesteś albo urzędnikiem albo trollem.

Napisane przez DrWiktor
Zajmujesz się ale chybajako pracownik skarbówki albo straży miejskiej

Napisane przez DrWiktor
pracujesz dla Microsoftu.

Proponuję wizytę u psychiatry bo chyba tam się leczy paranoje (jesteś tak niekumaty że ci wytłumacze - twoje założenie że każdy jest urzędnikiem tak się nazywa) W nocy masz mokre sny że obserwuje cie wielka gumowa kaczka ?

Azzinoth

Cały ten temat pokazuje jak bardzo w dupie jesteśmy za murzynami. Ludzie nie szanują pracy innych, więc jak w tym kraju ma być dobrze ?

MWaler

EmiyaKiritsugu

Czyli jeżeli ja aktywowałem cdkey przez windowsa (nie używając żadnych programów trzecich) to ktoś inny też może aktywować ten sam klucz ? :f_rolleyes:

manuelos

Napisane przez MWaler
EmiyaKiritsugu

Czyli jeżeli ja aktywowałem cdkey przez windowsa (nie używając żadnych programów trzecich) to ktoś inny też może aktywować ten sam klucz ? :f_rolleyes:

Tak, ale przy którejś kolejnej aktywacji na innym sprzęcie wyskoczy komunikat, ze ilość aktywacji na tym cd-key jest już wyczerpana i żeby aktywować telefonicznie
(btw. na tym właśnie polega myk ze sprzedają śmiecie na allegro i każą ludziom aktywować telefonem)